Cadaquéz: víno, pláže, romantika po španielsky

2013-06-06 13:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Kto sa pozrie na fotky dedinky Cadaquéz spred desiatich rokov a dnes, nenájde takmer žiaden rozdiel. Možno trochu ošumeli niektoré domy, pribudlo detí a zmizlo zopár starčekov, ale stabilné osadenstvo miestnych barov zostalo bez minimálnych zmien. Bohéma si do Cadaquézu totiž cestu nájde vždy. Čo ich sem lákalo a stále láka?



Návšteva u Salvadora Dalího

Cadaquéz nemá ani tritisíc obyvateľov, ale zato titul najvýchodnejšej dedinky Pyrenejského polostrova. Lákadlom pre turistov sa vďaka svojej izolovanosti a panenským plážam stáva začiatkom 20. storočia, kedy sem prichádzajú prvé dobre situované katalánske rodiny hlavne z Barcelony.

Letnú dovolenku tu každoročne trávila aj rodina dnes slávneho surrealistického maliara, Salvadora Dalího. Výnimočný maliar sa sem ako dospelý znovu vracia. Za jedno zo svojich sídel si vybral zátoku Portligat, kde dodnes trochu odrezaný od sveta stojí jeho dom. Návšteva obydlia zvláštneho a plného prekvapení rovnako ako jeho niekdajší majiteľ, určite stojí za to.

Prítomnosť Salvadora Dalího je vďaka jeho odvážnym maľbám na priečeliach niektorých domov v dedinke Cadaquéz badať stále. Spomínajú si na neho aj miestni pamätníci, na zvláštneho pána s vytočenými fúzikmi sa predsa len ťažšie zabúda.

 

Víno, pláže, romantika

Cadaquéz leží asi dve hodiny cesty autom od Barcelony. Z diaľnice, čo vedie do Francúzska, treba posledným výjazdom pred hranicou zísť a pripraviť sa na kraj viníc, olivových hájov a skalnatého pobrežia.

O dobré víno ani o kvalitný olivový olej nie je v Cadaquéz núdza. Nechýbajú ani príjemné pláže medzi divokými skalami Costa Bravy a spenené Stredozemné more s hompáľajúcimi sa rybárskymi člnmi. Pohľady ako z knihy, všetko ako namaľované. A kto ešte stále nechápe, čo do Cadaquéz priviedlo Pabla Picassa, Federica García Lorcu či Marcela Duchampa by už teraz mohol porozumieť. A kto stále neverí, nech sa do Cadaquéz vyberie a hneď mu bude všetko jasné.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa