Kalábria – Najkrajší kút Talianska

2015-07-12 07:00:00 |   |    | 

Kalábria sa nachádza v spodnej časti talianskej čižmičky. Podľa turistov ide o jeden z najkrajších kútov tejto krajiny. Malebné pobrežia v kombinácii s krásnou architektúrou patria medzi ozajstné skvosty, medzi ktorými sa vám bude fantasticky oddychovať. Domáci ju zvyknú prezývať aj citrónovým rajom. Toto ovocie tam rastie na každom kroku a prináša ďalšie nádherné scenérie pre vaše výhľady.



 

Úžasná, ale nepreľudnená

 

Veľkou výhodou Kalábrie je, že napriek možnostiam, ktoré ponúka na dovolenku, nebýva tak prepchaná turistami. Turizmus je tam čiastočne regulovaný, a tak sa môžete spoľahnúť na to, že si tam dokážete perfektne oddýchnuť. Viac ako na typické vodné zábavky a nočný život totiž lákajú turistov na kultúru v spojení s vychutnávaním tunajšej gastronómie. Atmosféra je tak celkovo pokojnejšia, núti vás zabudnúť na všetky problémy a skutočne naplno oddychovať. Unikátnosťou tunajšej kultúry je i fakt, že je čiastočne poznačená gréckymi vplyvmi. Vďaka tomu ponúka naozaj pestré možnosti pre jej poznávanie, ktoré sú navyše podporené krásnou prírodou.

 

Najčistejšie pláže

 

A máme tu ďalšiu nespornú výhodu tohto kraja. Kalábria sa totiž môže pochváliť tými najkrajšími plážami v tejto krajine. Voda je tam priezračne čistá a stačí vám už len ľahnúť si niekde pod slnečník a trošku si oddýchnuť. Turisti zväčša využívajú väčšie pláže, ako sú napríklad v meste Tropea. V tomto prípade môžete spojiť aktívny oddych pri skúmaní pamiatok v historickom centre spolu s leňošením pri mori.

No odporúčame vám aj ísť trošku mimo týchto lokalít a na vlastnú päsť vyskúšať inú časť pobrežia. V Kalábrii totiž nájdete veľa malých opustených pláží, ktoré sa nachádzajú pri menších dedinkách a tam si môžete pokojne užiť celý deň bez toho, aby ste boli rušení niekým cudzím. Prenajmite si auto a vyberte sa i na takéto skúmanie. Tým najobľúbenejším miestom pre dovolenku je Capo Vaticano. V tejto lokalite sa totiž snúbi nádherné pobrežie s ostrým kontrastom skalnatých útesov, čo dodáva tomu všetkému špecifickú atmosféru.

 

Talianska gastronómia s iným nádychom

 

Vybrať si dovolenku v Taliansku a nesústrediť sa i na ich gastronómiu, by bolo naozaj hriechom. Nie je pravdou, že tunajšia kuchyňa sa točí iba okolo pizze a cestovín. V skutočnosti sú jednotlivé regióny veľmi pestré a každý z nich prináša svoje špeciality. V Kalábrii sú napríklad špecialisti na prípravu bravčového mäsa. Spotrebujú ho podstatne viac ako vo zvyšku Talianska a vedia ho pripravovať na rôzne chutné spôsoby. Asi najlepšie chutí grilované pri mori s chutnou čerstvou zeleninou. Určite nevynechajte predjedlo v podobe antipasti. To vám totiž ponúka rôzne regionálne špeciality ako klobásky, syry, olivy alebo salámy. V ich kuchyni nechýba veľa rýb a zeleniny, tunajšie cestoviny sa vyrábajú z hrubšieho cesta a sú podstatne sýtejšie. A zatiaľ čo vo zvyšku Talianska prevláda v dezertoch tiramisu, v Kalábrii nedajú dopustiť na zmrzlinu podávanú v čokoládovej guli, teda tartuffo. Kalabríjčania vyrábajú celkovo vynikajúcu zmrzlinu a mnoho majstrov tohto odboru sa chodí učiť práve do tejto časti Talianska.

 

Dovolenkovať môžete do neskorej jesene

 

Keďže sa Kalábria nachádza na juhu Talianska, vládne tam po väčšinu roka príjemné počasie. Ak by ste teda nestihli dovolenku do konca leta, šancu máte ešte aj v neskorej jeseni. Dokonca veľmi príjemne si tam môžete oddýchnuť aj počas zimy, keď teploty nie sú tak nízke a zároveň môžete načerpať energiu zo slniečka. Jediným rizikom je, že v tomto čase nebývajú pravidelne otvorené všetky pamiatky, takže možno si budete musieť viac prispôsobovať plány týmto detailom.

 

Tipy na výlety

 

Tropea – najcharakteristickejšou pamiatkou je nepochybne Kostol sv. Márie. Ten je totiž vybudovaný priamo na skale a vidno ho už z pláže. Na pozadí s azúrovým morom vytvára dokonalú predstavu o tom, ako vyzerá skutočná Kalábria. Odporúčame vám zájsť si potom aj do centra, kde nájdete krásne uličky a historické budovy, na ktorých perfektne vidieť vplyvy dvoch spomínaných kultúr.

 

Cosenza – toto mestečko je zase typickým univerzitným mestom s rušnejším životom. Jeho dominanty sú v podobe stedovekého hradu, ktorého dejiny siahajú až do 11. storočia a malej katedrály v centre mesta.

 

Pizzo – lokalita známa rybolovom. Taktiež tam údajne vyrábajú tú najlepšiu zmrzlinu z celej Kalábrie. Pri pokojnejších plážach sa kvôli peknému podmorskému svetu odporúča vyskúšať aj šnorchlovanie. V meste sa nachádza starý hrad z 15. storočia a určite si nenechajte ujsť ani prehliadku tunajšej architektúry.

 

Scilla – ak si chcete vychutnať len príjemnú prírodu, tak sa určite vyberte práve do Scilly. Tam sa totiž nachádza najkrajšie pobrežie a vysoké skalné útesy hrdo chránia celý tento región. Na jednom z nich hrdo tróni majestátny hrad, ktorý fantasticky zapadá do celého prístavu.

 

Cyklistika – v Kalábrii si môžete vychutnať aj skvelé cyklotrasy. Tento región je priam stvorený na takéto spoznávanie. Krásne vyhliadky, nenáročný terén a mnoho pamiatok na skúmanie sú dostatočným argumentom na to, aby ste tentoraz strávili radšej aktívnu dovolenku.

 

Zdroj/autor: holidaycheck.cz, lonelyplanet.com, kalabria.tiptravel.sk, italylogue.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.7/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa