Nezvyčajný cintorín v Peru - Sillustani, miesto kamenných hrobiek

2012-03-22 17:00:00 |   |    | 

PERU - Puno je prístavné mestečko v Peru, ktoré obmýva neodolateľné jazero Titicaca. Mesto leží medzi špicatými vrcholmi Ánd, vďaka ktorým ponúka turistom neskutočnú panorámu a možnosti na fotografovanie. Má veľa pamiatok z obdobia civilizácie Inkov. Pre návštevníkov pôsobí väčšinou veľmi špinavo a ošarpane, ale v okolí sa nachádzajú miesta s neopísateľnou atmosférou. Neďaleko Puna sa nachádza i turisticky vyhľadávaná destinácia - dávne pohrebisko Inkov s názvom Sillustani.



Z Puna sa dá dostať na pohrebisko autobusom alebo minibusom cez miestnu cestovnú kanceláriu. Párhodinový zájazd zahŕňa i anglicky hovoriaceho sprievodcu, ktorý porozpráva niečo z histórie nezvyčajného cintorína.

Počas cesty šofér zastane a turisti si môžu vyfotiť scenériu, prírodu, domčeky, ľudí. Miestni ľudia žijú v menších usadlostiach roztrúsených po kraji, malé domčeky sú postavené z blata. Na svoju obživu chovajú dobytok, ktorý sa pasie popri domoch. Cesta autobusom plynie rýchlo, pretože sprievodca sa prihovára cestujúcim pomocou mikrofónu a opisuje krajinu.

 

Kamenné hroby na kopci

Ide o pohrebné veže chulpas, ktoré majú približne dvanásť metrov, postavené v rôznych štýloch. Hrobky z kameňov ležia pri jazere Umayo a boli miestom na pochovávanie indiánov z kmeňa Culla, ktorých pochovávali s drahými a cennými predmetmi.

Z pohrebiska sa každému naskytne nezabudnuteľný výhľad na okolie a najmä na vodnú plochu Umayo. Pri parkovisku je tiež menší trh, kde sa dajú kúpiť suveníry a drobnosti.

 

Pastier na pohrebisku

Na neobvyklom cintoríne pasie starý Peruánec lamy a alpaky, pristaví sa pri turistoch a snaží sa s nimi dohovoriť. Pravdepodobne opisuje svoj ťažký život pastiera a živo pri tom gestikuluje rukami. Podarí sa mu vymámiť pár drobných od zvedavých turistov, prípadne keď vidí, ako sa niektorí snažia odfotiť si jeho stádo, hneď stojí pri nich a drzo natŕča ruku. V Peru si „cudzokrajník“ zaplatí za všetko.

 

Zdroj/autor: Martina Miksová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku

cestovanie,cintorín,hrobka,Peru

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa