Už žiadne nudné múzeá. Pri návšteve týchto nebudete vedieť, kam sa skôr pozrieť

2016-03-10 08:00:00 |   |    | 

Niektorým cestovateľom sa pri spomienke návštevy múzea zježia všetky chlpy. Po toľkých cestách s povinnou zastávkou v múzeu si už ani nevieme predstaviť, že by ponúkli niečo zaujímavé. Navyše sa mnohé národné múzeá náramne podobajú, a tak ich časom začneme obchádzať. Ale takto môžeme ľahko prísť o zaujímavé a kuriózne miesta. Minimálne tieto netradičné múzeá by istotne nemali chýbať vo vašom cestovateľskom itinerári.



 

Múzeum rozchodov, Záhreb, Chorvátsko

 

Človek by sa až čudoval, čo všetko mu dokáže pripomenúť bývalú lásku. Podobné múzeum nájdete aj v nemeckom Berlíne, no to v Záhrebe má viacej netradičných predmetov a navyše doň môžete prispieť aj vy sami. Keď sem prídete, jednoducho odovzdáte predmet, ktorý vám pripomína bývalý vzťah. Medzi exponátmi sa vďaka tomuto ocitli svadobné šaty, erotické pomôcky, polorozbité keramické sošky, kytice z vysušených kvetov, listy, oblečenie, ale aj drahé šperky. U väčšiny z nich si môžete navyše prečítať príbeh, ktorý so sebou nesie ten ktorý predmet.

 

Podvodné múzeum, Cancún, Mexiko

 

Ak nie ste fanúšikom potápania, múzeum v Cancúne nebude nič pre vás. Všetko dôležité sa totiž nachádza priamo pod morskou hladinou v obľúbenom dovolenkovom stredisku. Pod vodou nájdete približne 500 sôch, ktoré pôsobia trošku bizarne a ukazujú nám sochárstvo z úplne inej perspektívy. Len ich inštalácia trvala približne 4 roky. Na exkurziu sa vyberiete spolu so sprievodcami, ktorí vám pomôžu v tomto divnom svete nestratiť hlavu a prejsť ho bez akýchkoľvek problémov.

 

Múzeum kanálov, Paríž, Francúzsko

 

Takto ste sa na Paríž určite ešte nepozerali. Jeho históriu a pamiatky máte už isto prebádané, no dočítali ste sa niekedy niečo zaujímavé o tunajších podzemných priestoroch? Presne takúto prehliadku vám ponúka netradičné múzeum podzemných kanálov, ktoré prechádza popod mesto. Dozviete sa všetko o fungovaní a dôležitosti kanalizačného systému v Paríži. Zaujímavosťou je, že podzemné priestory slúžili ako múzeum už od roku 1889, keď záujemcov o prehliadku prepravovali na loďkách.

 

Múzeum penisov, Reykjavík, Island

 

Hoci budete pripravení na všetko, toto múzeum vás zrejme trochu šokuje. Nájdete tu takmer stovku druhov mužských pých rôznych zvieracích samcov. Najväčšou kuriozitou je nepochybne veľrybí penis, ktorý meria 170 cm. Majiteľ a zakladateľ múzea je známym odborníkom a o zvieracích penisoch natočil odborný dokument a vydal aj publikáciu. Ak by vás teda výstava nadchla, môžete sa ďalej dovzdelávať aj prostredníctvom jeho pomôcok.

 

Múzeum instantných polievok, Osaka, Japonsko

 

K založeniu múzea vás môžu viesť rôzne pohnútky. Napríklad aj nehraničná úcta. Múzeum instantných rezancových polievok vzniklo na popud študentov, ktorí im chceli vzdať hold za ich študentské časy. Práve toto jedlo bolo pre nich počas celého vysokoškolského štúdia hlavnou potravou a nebyť jeho výhodnej ceny, ako so smiechom dodávajú, asi by nedoštudovali. Po skončení školy sa preto rozhodli založiť múzeum, v ktorom združili nielen rôzne druhy polievok, ale taktiež všetky zaujímavé informácie o ich výrobe a vzniku.

 

Múzeum nepodareného umenia, Massachusetts, USA

 

Dokonalých umeleckých diel uvidíte v múzeách neúrekom. No čo tak vzdať úctu aj nepodarkom, pri ktorých sa ich autori síce veľmi snažili, no výsledok bol skôr na zaplakanie. Pýtate sa prečo vôbec navštíviť múzeum umeleckých nepodarkov? Pretože život je aj o smiechu a zábave a nad týmito dielami sa často dobre zasmejete. Nepodarky vystavujú v Massachusetts od roku 1994 a ich autorom niekedy prinášajú neočakávanú slávu. Stále je to lepšie, ako keby mali skončiť niekde na smetisku.

 

Cirkusové múzeum, Wisconsin, USA

 

Upútavka múzea láka na výstavu určenú pre deti všetkého veku. A teda i pre tie dospelé. Cirkusový svet vždy ťahal množstvo ľudí a táto atrakcia ponúka zaujímavý pohľad do zákulisia ich sveta. V múzeu si môžete pozrieť rôzne druhy vozov, ktoré sa presúvajú spolu s cirkusantmi, dozviete sa všetko dôležité o histórii a pozrieť si môžete aj niektoré zaujímavé vystúpenia.

 

Zdroj/autor: time.com, theculturetrip.com, telegraph.co.uk, travelchannel.com, lifehack.org, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
2.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa