Pozor na cestovateľskú hnačku!

2011-05-23 17:30:00 |   |    | 

Hnačka patrí v súčasnosti medzi časté príčiny chorôb detí aj dospelých. Počas dovolenkovej sezóny jej výskyt stúpa a v niektorých oblastiach postihuje až 80 percent dovolenkárov.



Hnačka vzniká pre narušenie črevnej mikroflóry. Hnačka je tak väčšinou reakciou na zmenu stravy, prostredia či stres, dôvodom môže byť aj infekčné ochorenie. Niektorí dovolenkári zase naopak bojujú so zápchou.

S rozmachom turistického ruchu narastajú aj komplikácie s cestovaním. Cestovateľská hnačka je vec, ktorá nás počas dovolenky môže najčastejšie ohroziť a znepríjemniť nám pobyt.

Medzi lokality s vysokým rizikom vzniku hnačky patrí Ázia, Afrika a väčšina Strednej a Južnej Ameriky. Stredné riziko je v Karibiku a niektorých oblastiach Južnej Ameriky. Za najmenej rizikové oblasti sa považujú destinácie v Európe, Austrálii a Severnej Amerike.

Za hnačku sú najčastejšie zodpovedné baktérie, enterokoky. Tie sa môžu do tela dostať v potrave, vo vode či rukami. Cestovateľská hnačka trvá väčšinou jeden a až dva dni.

Komplikácie si však človek môže priniesť aj domov z dovolenky. Pre prípad potreby lekári odporúčajú pribaliť si do dovolenkovej lekárničky aj prostriedky, ktoré pomôžu hnačku zmierniť alebo jej predchádzať.

Ako prevencia proti črevným nákazám môže poslúžiť desatoro Svetovej zdravotníckej organizácie.

Tá ľuďom radí pri nákupe uprednostňovať tepelne spracované potraviny a tie konzumované v surovom stave dokonale umyť. Odporúča tiež potraviny správne skladovať, dokonale prevárať a konzumovať hneď po uvarení.

V prípade opätovného zohrievania treba jedlo zohriať aspoň na teplotu 70 stupňov Celzia. Samozrejmosťou by malo byť i používane pitnej vody na varenie, časté umývanie rúk, čistota kuchynského zariadenia či ochrana potravín pred hmyzom a hlodavcami.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Foto: ayushveda.com

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa