TÉMA Mladí cestovatelia

2008-10-13 12:45:00 |   |    | 

Mladí ľudia samých seba označujú skôr za cestovateľov než turistov. "Youth Travel" je v súčasnosti jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich sa segmentov svetového cestovného ruchu. Veľmi dôležitým pojmom v súvislosti s cestovaním mladých ľudí je tiež aj takzvaný "Gap Year".



Prečo sú práve mnladí ľudia hybnou silkou a nádejou súčasného cestovného ruchu sa snažil osvetliť prieskum New Horizons II, ktorý robila WYSE (The World Youth Student & Educational) Travel Confederation v roku 2007.

Podľa UNWTO predstavuje cestovanie mladých odhadom 20 percent svetových medzinárodných príjazdov a je jedným z najdynamickejších sektorov na trhu. Pritom mladý cestovateľ dnes nemusí mať nálepku „batôžkára“.

Z výsledkov výskumu tiež vyplynulo:

 

  • mladí ľudia cestujú častejšie
  • navštevujú viac destinácií a objavujú nové
  • utrácajú za cestovanie viac než ktorákoľvek iná skupina
  • využívajú viac internet pri plánovaní svojej cesty a rezervácii služieb
  • sú hladní po nových skúsenostiach a informáciách
  • sú odvážni, neodradí ich ani hrozba terorizmu, prírodných katastrof či epidémií;

 

Gap Year

Na cesty sa mladí ľudia vydávajú najčastejšie po zakončení určitého študijného cyklu, pred štartom profesijnej kariéry alebo pri zmene zamestnania. Odtiaľ pochádza výraz „Gap Year“, voľne preložené ako „prelomový rok“.

Fenomén Gap Year sa však nevzťahuje len na mladú generáciu. Boli identifikované tri vekové skupiny: 18-24 rokov (pred, počas či po ukončení univerzitného štúdia), 25-35 rokov (prestávka v kariére, zároveň obdobie pred založením rodiny) a 55-65 rokov (pred,či po odchode do dôchodku).

Prototyp mladého cestovateľa

Je to pomerne vzdelaný človek, väčšinou ešte študent, ktorý dosiahol v priemere 24,5 roka veku. Jeho hlavnou motiváciou je poznávať iné miesta a kultúry, ďalšími dôvodmi je potom rekreácia a zábava. Obyčajne sa mladí vydávajú na jednu kratšiu a jednu dlhšiu cestu ročne.

Čím skúsenejší cestovatelia sú, tým viac sa vydávajú mimo hlavné turistické destinácie, objavujú okrajové časti nepríliš poznamenané turizmom. Najdôležitejším zdrojom informácií je pre nich samozrejme internet, ďalej rodina a známi. Vo väčšej miere než iní turisti využívajú internet tiež k rezerváciám.

Najdôležitejším faktorom, ktorý ovplyvňuje plány mladých cestovateľov, je cena. Je nutné si však uvedomiť, že v destinácii trávia viac času než bežný turista. Najčastejším typom ubytovania je aj naďalej hostel (62%), ale podiel zariadení hotelového typu stále rastie a v súčasnosti je na druhom mieste (48%).

Obľúbené destinácie

Najobľúbenejšími regiónmi. ktoré navštevuje viac než polovica mladých cestovateľov, je južná a severná Európa. Viac než 40 percent ich navštívi aj severnú Ameriku a východnú Európu. Za 5 rokov sa zdvojnásobila obľuba juhovýchodnej Ázie, Austrálie, Číny a Japonska. Tieto nové destinácie ukrajujú podstatné podiely z návštevnosti tradičných európskych destinácií. Najobľúbenejšími sú Austrália, USA a Francúzsko.

Význam

WYSE Travel Confederation a UNWTO vydali  tento rok štúdiu (“Youth Travel Matters: Understanding The Global Phenomenon of Youth Travel”), ktorá upozorňuje na potenciál tohto segmentu trhu a na to, žeby sa nemal podceňovať.

Väčšina mladých ľudí cestuje za nejakým účelom, tým môže byť napríklad zdokonalenie sa v cudzom jazyku, dobrovoľnícka činnosť, práca alebo štúdium. Väčšina mladých ľudí priznáva, že ich cestovanie naučilo väčšiu toleranciu voči iným ľuďom, kultúram a nútilo ich  viac sa zaujímať o dianie okolo seba. Okrem toho, že estovanie vedie k pozitívnejšej percepcii sveta, prispieva k šíreniu princípov zodpopvedného spôsobu cestovania.

Šesť z desiatich organizácií podoprujúcich cestovnýcruch sa dnes domnieva, že tento segment je dôležitý pre ďalší rozvoj turizmu v ich krajine a pracuje na spôsoboch, ako mladých cestovateľov prilákať.

Jedným zo spôsobov je napríklad rozvoj športových a adrenalinových atraktivít, nevyhnutné je tiež budovanie príslušnej infraštruktúry (lacné ubytovanie, systém zliav pre mladých a pod.) a v neposlednom rade aj moderná a kavlitná internetová prezentácia.


 

Zdroj/autor: unwto,czechtourism,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa