Zaujímavosti, atrakcie

Hlavné mesto rozkoše: Následník trónu mal v Paríži kreslo na trojku aj vaňu so šampanským

2024-05-19 13:00:00 |

V mondénnom parížskom nevestinci je na začiatku Svetovej výstavy nabité. Striedajú sa tu ministri a veľvyslanci z celého sveta. Vo svojich diároch si tento vydarený večer pritom zaznamenali ako „návštevu predsedu senátu“.

Viac článkov

Milovaná sultánmi aj katolíckymi kráľmi: Zachránil Alhambru pred zničením chromý vojak?

Milovaná sultánmi aj katolíckymi
2023-10-27 00:00:00

Maurskí básnici prirovnávajú Alhambru k „perle vsadenej do smaragdu“ v narážke na farbu budov a lesy okolo. So svojimi šiestimi palácmi pretrvá tento maurský klenot stáročia a stane sa odpočinkovým miestom sultánov aj nových španielskych katolíckych kráľov. Je ušetrený, pretože je považovaný za symbol reconquisty nad Arabmi. Ferdinand Aragonský a Isabela Kastilská sú navyše Alhambrou tak okúzlení, že sa sem čoskoro nasťahujú. viac »

Šokujúci výsledok hodnotenia pív: To najlepšie vraj nemajú Česi, ani Nemci

Šokujúci výsledok hodnotenia pív:
2023-10-26 00:00:00

K cestovaniu patrí aj spoznávanie miestnych špecialít, a tak zvyknú turisti okrem pamiatok či ubytovacích zariadení hodnotiť aj tradičné jedlá a nápoje. Prekvapí vás, ktoré pivo chutí najviac! viac »

Patrí Nórsku, ovládajú ho Rusi: Mesto na Špicbergoch návštevníkov negatívne prekvapí

Patrí Nórsku, ovládajú ho
2023-10-25 12:00:00

Barentsburg vás víta, hlása nápis v ruštine nad mólom v tomto malom prístave na arktickom súostroví Špicbergy. Odkedy návštevníci vystúpia z lode, niet pochýb o tom, kto mesto s niekoľkými stovkami obyvateľov uprostred Severného ľadového oceánu aspoň symbolicky ovláda. Na budovách vejú ruské vlajky. Miestna krčma Červený medveď účtuje útratu v rubľoch. Na fjord hľadí busta Lenina, za ktorou stojí pomník s heslom "Naším cieľom je komunizmus". Barentsburg sa ale nenachádza v Rusku, ale v Nórsku, píše list The Guardian. viac »

V stopách velikánov: Milovníci diela Franza Schuberta mieria do Rakúska aj našich Želiezoviec

V stopách velikánov: Milovníci
2023-10-25 11:00:00

Krátko, ale v prudkom tvorivom nasadení žil významný rakúsky hudobný skladateľ Franz Schubert. Počas svojho 31-ročného života skomponoval osem symfónií, okolo 35 komorných diel, 22 sonát pre klavír, šesť omší, 600 piesní a mnoho ďalších menších hudobných diel. Mierneho uznania sa však dočkal až na sklonku svojej životnej púte. Krásu jeho hudby vyjadrujúcu hlboké emócie objavila až ďalšia generácia hudobných skladateľov. viac »

Cestovanie za šťastím: Týchto 10 turistických atrakcií v Európe vraj dokáže plniť želania

Cestovanie za šťastím: Týchto
2023-10-25 00:00:00

Túžite po šťastí v láske, bábätku alebo kope peňazí? Potom pre vás máme zopár tipov na netradičné pamiatky. Stačí ich vraj len pohladiť, pobozkať, či na ne len tak poklepkať a určite vám prinesú splnenie vášho sna. Niektorí ľudia si kvôli nim menia cestovateľské plány! viac »

Ohromný úspech vedcov: Vďaka umelej inteligencii rozlúštili prvé slovo z antických zvitkov

Ohromný úspech vedcov: Vďaka
2023-10-23 09:40:00

Na prvý pohľad nevyzerajú zvitky z Herculanea nijako pozoruhodne, pripomínajú kus uhlia. Prežili výbuch sopky Vezuv v roku 79 a keby sa niekto pokúsil dvetisíc rokov staré dokumenty znovu rozvinúť, rozpadli by sa. Odborníci sa už dlho pokúšajú ich rozlúštiť, aj keď text je pre ľudské oko prakticky nečitateľný. Teraz ale hlásia prvé úspechy, ku ktorým im pomohla umelá inteligencia (AI). viac »

KVÍZ pre dobrodruhov: Dokázali by ste prežiť v divočine?

Na snímke pohľad do
2023-10-23 09:30:00

Väčšina z nás sa vydáva na výlety tak, aby nič neriskovala, aj tak sa však občas stane, že turisti zostanú odkázaní sami na seba čeliac sile prírody. Vedeli by ste si v takýchto situáciách poradiť? viac »

Pred 140 rokmi otvorili slávnu Metropolitnú operu v New Yorku

Pred 140 rokmi otvorili
2023-10-22 20:00:00

Slávnu Metropolitnú operu v New Yorku otvorila pred 140 rokmi, 22. októbra 1883, opera Charlesa Gounoda Faust a Markétka. Odvtedy sa scéna, známa pod skratkou MET, vypracovala medzi najuznávanejšie operné domy sveta. Pre spevákov nie je možná vyššia méta, ako vystupovať v MET. Opera si totiž stále zachováva vysokú úroveň produkcií, čo zabezpečujú špičkoví sólisti a dirigenti z celého sveta. viac »

Hranica smrti: Medzi Mexikom a USA zomierajú a miznú stovky ľudí

Hranica smrti: Medzi Mexikom
2023-10-21 12:00:00

Hranica medzi Mexikom a USA je "najsmrteľnejšou" pozemnou migračnou trasou na svete. Uviedla to Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Vlani na tejto hranici zomrelo alebo zmizlo 686 migrantov, vyplýva z údajov organizácie, ktorá je agentúrou OSN. Skutočný počet je pritom pravdepodobne vyšší vzhľadom na chýbajúce údaje zo strany amerických aj mexických úradov. viac »

Neznáme tváre hudobného génia: Dvořák celý život túžil vynájsť lokomotívu

Neznáme tváre hudobného génia:
2023-10-21 00:00:00

Vstával o piatej hodine ráno, vybral sa na osemkilometrovú prechádzku a hudobné nápady si počas nej zapisoval na manžety. Miloval železnicu a mastil karty. Geniálny hudobný skladateľ Antonín Dvořák rozhodne nepatril medzi všedné osobnosti. viac »

Versailles severu: Zámok Drottningholm patril švédskym kráľovnám

Versailles severu: Zámok Drottningholm
2023-10-19 00:00:00

Švédska kráľovná Hedviga Eleonora vo februári 1660 ovdovie. V nasledujúcom roku si veľká milovníčka umenia a architektúry kúpi pôvabný zámok neďaleko Štokholmu. Bohužiaľ, uplynie len pár mesiacov a jej nové sídlo do základu vyhorí! viac »

Vyhladzovací tábor Sobibor bol prípravou na Osvienčim, nacisti v ňom zabili štvrť milióna ľudí

Vyhladzovací tábor Sobibor bol
2023-10-17 12:00:00

Nacistický vyhladzovací tábor Sobibor na východe dnešného Poľska fungoval necelý rok a pol, do jeho likvidácie 17. októbra 1943 v ňom nacisti zavraždili štvrť milióna ľudí, prevažne Židov. Sobibor patril s Belzecom alebo Treblinkou medzi vyhladzovacie tábory, ktoré vznikali od jari roku 1942 v rámci Operácie Reinhard pomenovanej podľa Reinharda Heydricha zabitého krátko predtým českými parašutistami. Tá skončila so záverom roku 1943, potom sa hlavným vyhladzovacím centrom stal tábor v Osvienčime. viac »

Tieto atrakcie vám budú dôverne známe. Objavili sa aj v najobľúbenejších filmoch

Zámok Mirabell
2023-10-17 00:00:00

Filmoví tvorcovia radi počas natáčania siahnu aj po historických pamiatkach či turistických atrakciách. Tie majú neopakovateľnú atmosféru, ktorá vyšperkuje aj ich kinohity. Preto ak sa vám páčili niektoré miesta vo vašich obľúbených filmoch, s veľkou pravdepodobnosťou nešlo len o kulisy a môžete ich navštíviť už počas vašej najbližšej dovolenky. viac »

Muž prišiel na letisko a všetkým padla sánka: Z lásky k vlasti obetoval státisíce!

Muž prišiel na letisko
2023-10-13 22:00:00

V reakcii na sobotný útok ozbrojencov Hamasu a zabitie vyše 1300 civilistov a vojakov povolal Izrael až 360 tisíc záložníkov. Väčšina bola v krajine, časť však musela pricestovať z rôznych kútov sveta. V takejto situácii sa na newyorskom letisku J. F. Kennedyho objavil záhadný muž a aerolinkám ponúkol státisíce dolárov. viac »

Pred sto rokmi sa stala tureckou metropolou vnútrozemská Ankara

Ankara, Turecko
2023-10-13 09:00:00

Metropolou osmanskej ríše bol od zániku byzantskej ríše v 15. storočí Istanbul (predtým Konštantínopol či Carihrad), zostal ňou aj po jej rozpade koncom prvej svetovej vojny. Zrušenie sultanátu v roku 1922 a následné vyhlásenie Tureckej republiky v októbri 1923 prinieslo krajine aj novú metropolu - hlavným mestom bola 13. októbra 1923 vyhlásená Ankara. viac »


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa