Jarné dovolenky: Tipy, kam sa vybrať za kúskom slniečka

2015-04-02 08:00:00 |   |    | 

Máte plné zuby preplnených stredísk počas letnej sezóny? Tak to urobte tento rok inak. Vyberte sa na dovolenku o niečo skôr ako ostatné davy ľudí a vychutnajte si ju ešte v pokojnejšej atmosfére. Pokiaľ sa chcete kúpať, nebudete môcť ísť do vášho obľúbeného Grécka alebo Chorvátska, no pre zmenu môžete preskúmať novú krajinu a spoznať novú kultúru.



 

Cyprus

 

Slovákmi možno trošku podceňovaná krajina. S obľubou zájdeme na dovolenku do Turecka, no do obdobného Cypru sa už vyberie menej z nás. Pritom ponuka služieb je taktiež fantastická a krajina je rovnako nádherná. Skúste preto urobiť výnimku a vyberte sa tento rok do týchto končín. Pokojne si naplánujte dovolenku už aj v jarných mesiacoch. Slnko je vtedy príjemné a pokiaľ nemáte radi horúčavy, tento čas je pre vás priam ideálny. Na kúpanie si budete musieť počkať len v prípade ideálnych podmienok, ak nasleduje viac teplých dní. Noci bývajú ešte mierne chladné, no to sa vám na Cypre môže pokojne stať aj uprostred leta.

 

Egypt

 

Ak ste už boli v Egypte počas letných mesiacov, istotne vás prekvapilo miestami až nepríjemné dusno a príliš vysoké teploty. Jediné, na čo sa v tomto čase zmôžete, je ležanie na pláži, kúpanie sa v mori a čakanie na vytúžený večer na aspoň malé osvieženie vám zaberie celú dovolenku a na nejaký výlet nemáte vôbec chuť. Keď sa chcete vyhnúť tomuto šialenstvu, zájdite do Egypta práve počas jari. More je po celý čas príjemné na kúpanie, no zároveň sa môžete vybrať aj na nejaké fakultatívne výlety, pretože klíma bude ešte príjemná.

 

Maurícius

 

Vystihnite ešte ten čas, keď je na Mauríciu príjemne teplo, zatiaľ čo u nás vládne ešte chladné alebo mierne počasie. Teplota mora sa pohybuje nad 25 stupňov a vy si môžete užiť predčasnú letnú dovolenku. Okrem toho sa Maurícius môže pochváliť nádhernou prírodou, takže si pokojne doprajte aj aktívnejší oddych, keď môžete prejsť celou krajinou. Skúste si radšej prenajať auto, aby ste si mohli výlet naplánovať presne podľa vašich predstáv. Istotne by ste si nemali nechať ujsť ani zastávku v La Vanille Crocodile Park. Ide o prírodnú rezerváciu, kde si môžete v reálnych podmienkach so sprievodcom pozrieť rôzne živočíchy. Prím aj podľa názvu hrajú najmä krokodíly, no nájdete aj množstvo korytnačiek, vzácnych vtákov, hady alebo netopiere. Maurícius môže ponúknuť aj skvelé podmienky pre vášnivých golfistov.

 

Sicília

 

Na kúpanie v mori to zatiaľ nebude. Aj napriek tomu môžete na Sicílii zažiť peknú jarnú dovolenku. Stačí si vyplniť čas inými aktivitami. Keďže sa tam v tom čase nenachádza toľko turistov a cesty nie sú tak preplnené, môžete si naplánovať cyklistický výlet, vďaka ktorému prejdete vami vybranú časť ostrova. Niektoré pobyty vám ponúkajú ako bonus navyše prenajatie auta na pár dní zadarmo. Takto môžete prejsť postupne celý ostrov a sami si tak vymyslieť vlastné fakultatívne výlety. Pri nich istotne neobíďte mesto Taormine. Luxusné pobrežie s úžasnou atmosférou pripomína krásne oblasti Francúzskej riviéry. Na Sicílii nájdete aj mnoho pamiatok ovplyvnených gréckou kultúrou a veľkým bonusom na záver je úžasná príroda.

 

Turecko

 

Obľúbená stálica medzi slovenskými dovolenkármi je stále Turecko. S jarnou dovolenkou prichádza jedna skvelá výhoda. Ceny nie sú v tomto čase tak vysoké, takže si môžete dovoliť aj pobyt v drahších hoteloch alebo na viac dní. Teplota mora už začína byť príjemná, no pre niektorých ľudí ešte nemusí byť postačujúca. Pohybuje sa okolo 20 stupňov. K častým ponukám cestovných kancelárií preto patria v tomto období poznávacie zájazdy po krajine, keď na kúpanie budete mať čas na konci pobytu. Rovnako si môžete zvoliť len dovolenku v Istanbule, keď sa zameriate skôr na skúmanie kultúry a histórie, ako na oddychový pobyt.

 

Thajsko

 

Podľa niektorých sprievodcov nie sú jarné mesiace vhodným obdobím, pretože je v Thajsku práve veľmi horúco. Ak však máte radi teploty okolo 40 stupňov a chcete sa už na jar navnadiť na letné počasie, nemáte nad čím váhať. Odvíja sa od toho pochopiteľne aj cena dovoleniek, ktorá je mierne nižšia ako inokedy. Pokojne sa môžete vybrať aj do inak preferovaných oblastí ako Phuket alebo Pattaya, pretože tam nebude tak veľké množstvo turistov. Trošku problematickejšie by mohli byť návštevy Bangkoku, pretože príliš horúce počasie vás odláka od skúmania mesta a tak radšej uprednostnite pobyt niekde pri mori a zameraný skôr na oddych.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa