Dovolenka v Chorvátsku autom - všetko, čo potrebujete vedieť

2021-07-08 12:00:00 |   |    | 

Dovolenková sezóna už pomaly začala, preto je čas poobzerať sa po vhodnej destinácii tej vašej. Množstvo Slovákov stále volí overenú klasiku - Chorvátsko. Akú cestu si vybrať, na čo si dať pozor a ktoré miesto bude pre vás to pravé?



 

Na čo si dať pozor pred cestou?

Ak nie ste zvyknutí cestovať s vaším vozidlom dlhšie trasy, mali by ste si vyhradiť čas na jeho kontrolu v dostatočnom predstihu, čím sa vyhnete zbytočnému stresu. Nie je predsa nič horšie, ako v deň dovolenky zistiť, že sa kvôli technickému stavu vozidla nikam nejde. Pred odjazdom je teda v prvom rade nevyhnutná jeho vizuálna kontrola, ale aj kontrola prevádzkových kvapalín. Nezabudnite na kontrolu vody do ostrekovača či oleja, ale odporúčame vám aj základnú údržbu klimatizácie, ktorú zvládnete hravo doma. Pozornosť zamerajte aj na kontrolu správneho tlaku v pneumatikách. V prípade, že na tento krok nemáte doma vlastné vybavenie, využiť môžete služby čerpacích staníc.

Najlepšie urobíte, keď si okrem kontroly vozidla vyhradíte čas aj na dôsledné balenie. Napíšte si zoznam vecí, ktoré sú na dovolenke nevyhnutnosťou a v prípade, že si stravu plánujete riešiť sami, urobte si približný jedálniček aspoň na prvých pár dní. Ideálne, ak si už na Slovensku nakúpite potrebné suroviny, ktoré vydržia po ceste v aute, aby ste sa vyhli tomu, že po príchode budete musieť hneď utekať do obchodu. Vo výhode sú v tomto prípade jednoznačne majitelia SUV vozidiel, ktorí do kufra pohodlne zbalia celú štvorčlennú rodinu aj s potravinami. Členovia posádky na zadných sedadlách tak nemusia byť obklopení taškami a nehrozí, že sa z tej kopy na nich vysype balíček cestovín, prípadne taška s oblečením, ktorá sa už nikde nezmestila.

 

Ktorú cestu zvoliť?

Voľba vašej cesty sa bude pravdepodobne odvíjať od destinácie, kam smerujete, ale aj miesto, z ktorého vyrážate. Na juh po západnej časti Maďarska sa môžete vydať, ak sa na cestu vyberiete zo západného alebo stredného Slovenska, pričom najlepšie urobíte, ak sa na diaľnicu napojíte už v Maďarsku. Táto cesta vedie prevažne cez nížiny, a tak sa vám okrem pomerne rýchleho prístupu do Chorvátska naskytne po ceste aj mnoho dychberúcich pohľadov na krajinu. Najväčším zápcham sa vyhnete, ak na cestu vyrazíte v noci, prípadne skoro ráno.

Ďalšou možnosťou je cesta cez Rakúsko a Slovinsko, pričom mnoho navigácii vyhodnotí túto cestu ako najrýchlejšiu. Pozornosť by ste však mali zbystriť, ak sa v Slovinsku vydáte po diaľnici, na ktorú potrebujete diaľničnú známku. Tá však platí len týždeň, a teda ak plánujete dlhší pobyt, budete ich na cestu tam aj späť potrebovať rovno dve, čo môže túto cestu výrazne predražiť. Existuje možnosť vyhnúť sa slovinskej diaľnici, čo ale naopak cestu zas predĺži.

Ideálna cesta z východného Slovenska je opäť cez Maďarsko, pričom pôjdete prevažne po diaľnici. Táto trasa je takpovediac stávka na istotu, pretože pohodlnú cestu po takmer úplne rovnej ceste zvládnu aj menej skúsení vodiči.

Nech sa však rozhodnete pre ktorúkoľvek trasu, musíte byť pripravení na to, že na Chorvátskej diaľnici sa platí mýto. To môžete zaplatiť eurami alebo kunami, no výdavok dostanete výhradne v kunách. Je preto lepšie mať pripravenú presnú sumu, prípadne zvoliť brány s možnosťou platby kartou. Cesta cez Chorvátsko mimo diaľnice vedie do Záhrebu, kde ale musíte počítať s miernym zdržaním. 

 

Najobľúbenejšie destinácie

Medzi najobľúbenejšie časti Chorvátska patrí jednoznačne Istria. Po diaľniciach sa pohodlne dostanete až do jej stredu, pričom od Rijeky vedie množstvo menších ciest v podstate kamkoľvek v rámci tohto regiónu. Ďalšou destináciou v blízkosti diaľnice je obľúbená Makarská riviéra, pričom výjazd z diaľnice musíte zvoliť podľa konečného miesta, do ktorého smerujete, pretože ich je niekoľko. K najkrajším mestám Európy zaraďujeme chorvátsky Dubrovník, čiže ak ste fanúšikom historických pamiatok, rozhodne stojí za návštevu. Zároveň však patrí aj medzi najvzdialenejšie detinácie, pretože cesta zo Záhrebu do Dubrovníka zaberie pol dňa. Po ceste však budete križovať aj hranice Bosny a Hercegoviny, a tak uvidíte kúsok aj z tejto zeme. Z okolitých ostrovov patria k obľúbeným medzi slovákmi najmä ostrovy Krk, Rab alebo Pag. Na všetky spomínané sa dostanete pomocou mosta alebo trajektu.

Tip: Chorvátsko nepredstavuje len pláže, ale ponúka aj množstvo prírodných a historických pamiatok. Po ceste vám odporúčame napríklad návštevu Plitvických jazier, kam sa rovnako dostanete po diaľnici. Na tento výlet si však vyhraďte minimálne deň, a teda sa táto zastávka môže stať príjemným spestrením cesty tam alebo späť.

Výber destinácie si zvoľte podľa vašich preferencií. Je jasné, že keď plánujete celé dni preležať na pláži, do ďalekého Dubrovníka zrejme nepocestujete. Ak vás ale lákajú okrem pláže aj iné aktivity, najlepšie urobíte, keď si o danom mieste a jeho možnostiach zistíte viac vopred na internete.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Advertoriál

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa