České Švajčiarsko je ako rozprávky: Jeden víkend vám na všetky krásy nepostačí

2021-06-05 12:01:00 |   |    | 

Kto hľadá panenskú prírodu a absolútny pokoj, ten správny raj na zemi nájde v Lužických horách, ktoré sa nachádzajú na severe Česka. Sú turistami vyhľadávané a môžu sa pochváliť najvyšším vrchom s názvom Luž (alebo aj Pašerácky vrch) s krásnou panorámou. Lužické hory však skrývajú toho oveľa viac a aj napriek tomu sa vám môže stať, že tu nestretnete živú dušu. Pri troche šťastia možno tak kamzíka...



 

Rozprávkový kraj s rozprávkou atmosférou. Rodina s deťmi, dvojica alebo partia kamarátov? Všetci budú mať čo robiť, objavovať a tešiť sa z každej sekundy. Ideálne na niekoľko dní, pretože za jeden víkend nestihnete ani polovicu toho, čo okolie ponúka.

Pokladov tu totiž nájdete dosť. So zatajeným dychom budete sledovať, čo vás čaká každým ďalším krokom. Ak navyše máte radi turistiku, tak neoľutujete, ste totiž na správnom mieste. Vyjsť na kopec Klíč, Hvozd a Ralsko sa oplatí už len kvôli nádherným výhľadom na krajinu. Ale aby sme nehovorili len o horách, tak spomeňme unikátnu Ľadovú jaskyňu na severnom svahu Suchého vrchu, ktorá patrí medzi najväčšie bohatstvo týchto hôr – a prečo unikát? Ľad v skalnej pukline uvidíte aj v lete.

Pripíšte si na zoznam aj nasledovnú zastávku. Vedeli ste, že obľúbená rozprávka Pyšná princezná sa nakrúcala na Panskej skale? Romantické útvary z piesku a čadiča si preto nenechajte ujsť. Národná prírodná pamiatka je najnavštevovanejším geologickým útvarom v Českej republike. Nemenej obľúbená je tiež prírodná pamiatka Pustý zámok, ten leží len tri kilometre od Českej Kamenice.

 

Perly Českého Švajčiarska

Medzi zastávky, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou Českého Švajčiarska a musíte ich vidieť, patrí jeden z najznámejších morfologických útvarov českých skalných miest, ktorý stal sa aj akýmsi symbolom práve Českého Švajčiarska -  Pravčická brána. Je zároveň najväčšou pieskovcovou skalnou bránou v Európe. A nielenže je vyhľadávaná medzi turistami, zamestnáva aj vedcov, ktorým nedá spávať záhada okolo monumentálneho  tenkého a krehkého skalného oblúka, ktorý sa podľa nich mal už dávno zrútiť.

Nachádza sa tu aj cesta – promenáda, ktorá spojuje Pravčickú bránu s Meznou lúkou – tzv. Gabrielina stezka (v slovenčine chodník), ktorá je tiež súčasťou šesťkilometrového náučného chodníka s názvom Okolím Pravčické brány.

K najcennejším a najzaujímavejšou častiam Českého Švajčiarska patrí i Edmundova (Tichá) soutěska – skalnatý kaňon rieky Kamenice s vysokými skalnatými stenami. Vďaka tomu sa tu dá pozorovať zvrat vegetačných stupňov, ktoré vznikali kvôli inverzii klímy. Pri plavbe člnom čaká návštevníkov výhľad na zaujímavé útvary – Skalní rodinu či Strážce. Edmundova soutěska je dostupná pešo z Hřenska a nadväzuje na ňu Divoká soutěska.

A keďže do Českého Švajčiarska ešte patria nekonečné vyhliadky, tak tie najznámejšie sú určite Jetřichovické skalní vyhlídky so zaujímavými menami  – Mariina skála, Vilemína stěna, Rudolfův kámen.

Nádherná Mariina skála (428 m) bola pôvodne požiarnou pozorovateľňou, ktorú turistom sprístupnil Ferdinand Kinský v roku 1856 a dostala meno po jeho novopečenej manželke. V roku 2005 však vyhliadka vyhorela (neopatrní turisti tu totiž založili požiar) a opäť ju sprístupnili v roku 2007. Dnes sa tam vyníma nádherný altánok, ktorý si chodia fotiť mnohí turisti. A tak fotky Mariinej vyhliadky zaplavujú Instagram. Trasa je tu síce náročnejšia, ale výhľad stojí za to.

 

Cimra Bude v Prysku

Po aktívnom dni na horách treba zájsť na vidiek. Čo tak obec Prysk? Chcete sa hýbať, ale nevyhľadávate príliš dlhé turistické trasy? Bingo! Vyberte si malý turistický okruh práve okolo spomínanej dedinky – má len osem kilometrov, takže dosť času na oddych a zároveň primeranú prechádzku. A potom už len treba niekde skloniť hlavu.

Ideálnym miestom k dokonalému oddychu a zážitku je „nový projekt – starý dom“, ktorý ma originálny názov Cimra Bude. Už pri názve chalúpky vám v hlave skrsne niekoľko otázok, ale nebojte sa nič. Cimra je len názov, zažijete tu pohodlie a komfort. Domček, ktorý má svoj vlastný príbeh a ktorý ešte nie je úplne na konci. Práce stále pokračujú, všetko ale pod rúškom tajomstva a nenápadne. Nijako neobmedzujú hostí a je dosť možné, že pri ďalšej návšteve tu objavíte niečo nové. Amazing Places odporúča toto miesto aj kvôli atmosfére a premysleným detailom – nápisy na stenách, svetelné znamenie na toalete a množstvo ďalších prvkov.

Všetko je tu v súlade s prírodou a presvedčí vás o tom citlivá a vkusná rekonštrukcia, ktorou chalúpka prešla. Majitelia sa navyše držia princípov slow turizmu, záleží im na životnom prostredí a je to vidieť na zariadení a fungovaní tejto netradičnej domácnosti. Odpad sa tu recykluje, využívajú i metódu upcyklácie - jednoducho premieňajú na prvý pohľad staré a nepotrebné veci na nové a užitočné produkty. Dôraz kladú na šetrenie vodou, ohrieva sa len toľko vody, koľko sa naozaj spotrebuje. Pri upratovaní a na hygienu používajú také prostriedky, ktoré sú šetrné k prírode. No a, samozrejme, zachytávajú dažďovú vodu.


Snílek či výtah? Originálnymi názvami tu nešetrili

Majitelia majú úžasnú fantáziu a nebáli sa použiť ju nielen pri rekonštrukcii, ale i pri pomenovaní jednotlivých častí domčeka. Nájdete tu preto TRŮN – pýtate sa, čo by to asi mohlo predstavovať? Odpoveď je jednoduchá – je to toaleta. Kúpeľňu zas nazvali OČISTEC.

Schody, ktoré už majú čo-to za sebou, zas pomenovali výstižne – VÝTAH. Originálny názov nesie i prechod do interiéru – PŘEZOUVÁK. Pod lampou z hlohu sa môžete pokojne zasnívať v časti SNÍLEK. No a vyspíte sa tu buď v lesnej izbe s názvom Brloh s pôvodnými stenami a stropmi z 19. storočia a hlinenými omietkami, alebo v Euforii s pôvodnou drevenou podlahou, po ktorej keď prebehnete, tak máte pocit, že ste sa vrátili v čase. Vŕzganie pod nohami tomu dodáva to správne čaro. Útulná kuchyňa je miestom, kde si ráno vychutnáte čaj či rozvoniavajúcu kávu a pri dlhých zimných večeroch sa tu zohrejete pri krbových kachliach.

A taká perlička na záver - viete, aké motto majú majitelia? „Jak se říká: ´Kde to nechroustá (při usínání) nad hlavou, tam to nežije.´“ Starého nájomníka červotoča nevyhnali, našli mu vlastné cestičky, aby mohol pokračovať vo svojom živote ďalej.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Martina Baumann

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa