Kedysi mu podľahla slávna diva, dnes si Stráž nad Nežárkou získava davy turistov

2022-03-12 12:00:00 |   |    | 

Južné Čechy sú posiate rozprávkovými sídlami dávnych pánov. Čo by ste ale povedali na to, navštíviť miesto, kde je stále cítiť určitú tajuplnosť a kde svoju stopu zanechala jedna z najvýraznejších majiteliek zámku? Komnatami neznejú žiadne trilkovania šľachtických paničiek, ale opernej speváčky a tiež jej žiačky. Na zámku Stráž nad Nežárkou spoznáte najväčšiu expozíciu venovanú dive Eme Destinnovej.



 

Dominanta juhočeskej obce medzi mestami Třeboň a Jindřichov Hradec – Stráž nad Nežárkou – bola kedysi gotickým hradom. Jeho základy položili v 13. storočí páni zo Stráže. Zasiahol ho tiež výrazný trend renesančného znovuzrodenia, no o a v 18. storočí sa odieva do veľkoleposti bohatého baroka. Dnes je zámok s jedným podlažím a troma krídlami historickou pamiatkou s originálnymi prvkami niekdajšieho stredovekého hradu, ale aj luxusného zámku.

V 15. storočí, v čase husitských revolúcií, patril vtedy ešte hrad Jindřichovi zo Stráže, ktorý dokonca získal titul najvyššieho hofmajstra, teda prvého muža v krajine priamo po kráľovi. Ktovie, možno aj vďaka svojim šiestim prstom, o ktorých píše história.

Kus záhadného čarovania priniesol na sídlo v 19. storočí barón Leonhardi. V Čechách obnovil tajné učenie alchymistov – egyptský hermetizmus a na tomto mieste vzniká lóža okultizmu. Leonhardi pomyselne počaroval aj prostej kráske z ľudu Ruženke, s ktorou sa i oženil. Príbeh ich lásky inšpiroval k napísaniu diela aj slávnu opernú speváčku, herečku, spisovateľku, no najmä v tomto prípade najznámejšiu majiteľku zámku Emu Destinnovú.

Destinnovej Stráž nad Nežárkou poskytovala útočisko od víru umeleckého života veľkomiest. Zámok za jej vlastné financie kúpil v roku 1914 jej priateľ. Destinnová toto miesto považovala za svoju srdcovú záležitosť do konca života. Právom sa tak stalo sídlom najucelenejšej expozície o tejto umelkyni. Spálňa či ďalšie osobné salóny sú aj dnes autentickým sprievodcom jej životom. Zanechaného umeleckého genia loci dopĺňajú tóny, melódie a spevy nielen Destinnovej, ale i jej žiačky Jarmily Novotnej.

Zámok, ktorý kedysi plnil aj strážnu službu na hraniciach Českého kráľovstva, je vďaka Eme Destinnovej a umeleckému odkazu aj dnes miestom s prepracovaným hudobným programom a historickým sídlom s prívlastkom – Zámok plný hudby.

No a prívlastok „záhadné“ zas môžu dostať tajné chodby, ktoré tu podľa povestí vedú pod zámkom. Jednu pri rekonštrukcii aj objavili a sprístupnili verejnosti. Tá ďalšia ju vraj spája s kryptou, miestom posledného odpočinku šesťprstého Jindřicha zo Stráže.

Aj vlastných päť prstov vám bude stačiť na pár spomienkových záberov. Zo zámku prezradili, že top fotografiu zaručene urobíte z mosta od rieky Nežárky. Zachytíte nielen pohľad na zámok, ale aj samotnú obec. No zámok má svoj najfotogenickejší profil zo strany od parku.

Komu by sa málila prehliadka zámka, môže ju doplniť prechádzkou mesta so sprievodkyňou. O tom, že expedíciu nemusíte podniknúť len v exotike, vás presvedčí výprava do tunajšieho hraničného lesa, kde objavíte skalné mestá.

A potom posilnení takmer vojenskou odvahou smelo za armádnymi stíhačkami MIG do neďalekého leteckého múzea v Libořezoch, za turistikou na zrúcaninu hradu Landštejn a za relaxom do slatinských kúpeľov v Třeboni.

 

Autor: © Zoznam/Eva Vašková

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: pruvodce-strazskem.cz

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa