Stredoveký poľský hrad láka turistov z celého sveta: Sídli v ňom škola čarodejníctva

2018-12-20 12:00:00 |   |    | 

Silná generácia fanúšikov Harryho Pottera udržiava popularitu tejto série aj niekoľko rokov po nakrútení posledného filmového dielu. Všetky atrakcie v spojení s týmto čarodejníkom majú veľký úspech a to si veľmi dobre uvedomili aj v Poľsku. Jeden z ich hradov preto premenili na školu čarodejníctva, vďaka čomu sa tam teraz hrnú cestovatelia z celého sveta.



 

Kedysi patril Čechom

Hrad Czocha postavili na prelome 13. a 14 storočia pri vodnej nádrži pri mestečku Lesna. Toto krásne miesto bolo obklopené nádhernými lesmi a od začiatku ponúkalo majiteľom súkromie a oddych od ich kráľovských povinností. Prvým majiteľom bol Václav II., ktorý bol šiestym českým kráľom z dynastie Přemyslovcov. Medzi neskoršími vlastníkmi boli najmä potomkovia tohto slávneho rodu. Až do 18. storočia patrila Czocha pod správu Česka, potom prešla pod Prusko a neskôr sa stala súčasťou Poľska. V hrade sa nepodarilo uchovať veľa pôvodného majetku. O prvú časť vzácnej zbierky prišli počas veľkého požiaru v 17. storočí, neskôr historický nábytok a iné unikátnosti rozkradli zlodeji. Počas svetových vojen premenili hrad na zotavovňu pre vojakov, v ktorej ich údajne zároveň cvičili na ďalšie boje. Neskôr priestory kúpila hotelová sieť, ktorá sa oň stará až dodnes.

 

Čiastočne prístupný pre verejnosť

V súčasnosti je Czocha rozdelená na dve hlavné časti. Prvá slúži ako hotel, čo je aj prioritným účelom hradu. Dobové izby dopĺňajú kvalitnými službami a zaujímavými akciami. Druhá časť hradu je prístupná aj pre bežnú verejnosť. Niekoľko miestností upravili tak, aby tam mohli organizovať prehliadky so sprievodcami a priblížili tak históriu hradu. Nábytok priniesli z iných poľských zbierok a jednotlivé priestory upravili do čo najvernejšej podoby z minulosti. Na prehliadku môžu prísť aj ľudia, ktorí nie sú ubytovaní v hoteli, ale v prípade väčších akcií a osláv musíte počítať s určitými obmedzeniami otváracej doby.

 

V čarodejníckom svete Harryho Pottera

Poloha a podoba zámku inšpirovala jeho majiteľov aj na špeciálny projekt. Na pár dni v roku sa rozhodli premeniť Czochu na Rokfort a urobiť z nej vysnívaný svet všetkých fanúšikov Harryho Pottera. Počas štyroch dní sa priestory hradu stanú centrom magického sveta. V Czoche ponúkajú ročne niekoľko takýchto turnusov, na ktorých sa z vás stanú čarodejníci, navštevujúci hodiny mágie a dejín tohto tajomného sveta. Keďže práva na Harryho Pottera a využívanie pojmov z tohto príbehu má len niekoľko firiem, predstavitelia hradu nemohli tento kurz pomenovať podľa najslávnejšieho čarodejníka. No stačí jeden pohľad na program tejto akcie, predmety a systém učenia a inšpirácia je všetkým nadšencom viac ako jasná. Práve vďaka tomu sa Czocha teší veľkej obľube a postupne pribúda čoraz viac pobytov s touto témou.

 

Učiteľ alebo žiak?

Po prihlásení sa na pobyt dostanete dotazník s inštrukciami. Tam sa dozviete, ako presne prebieha stravovanie, stretávanie sa, zoznamovanie a aký budete mať celodenný program. Ten je rozdelený medzi zábavu, učenie a súťaženie. V Czoche nebudete ani na chvíľku zaháľať. Od rána dostanete harmonogram vášho vyučovania a postupne budete prechádzať medzi jednotlivými triedami. Tam sa zábavnou formou naučíte zaujímavé fakty, ktoré sú zaobalené do čarodejníckeho sveta. Tento program bol pôvodne určený pre mladých ľudí, ale časom ho začali vyhľadávať tridsiatnici, ale aj starší záujemcovia, ktorí vyrastali s príbehmi Harryho Pottera. Tomu neskôr prispôsobili ponuku tohto pobytu. Okrem iného sa môžete rozhodnúť, či sa stanete žiakom alebo sa pridáte ku členom školeného personálu, ktorí hrajú učiteľov mágie alebo zamestnancov školy. V tom prípade dostanete určitý scenár a pokyny, ktorých sa musíte pridržiavať.

 

Kostýmy dostanete na mieste

Cena jedného pobytu sa pohybuje od 440 eur vyššie. Všetko závisí od toho, aké služby si priplatíte, či chcete mať lepšiu alebo samostatnú izbu a taktiež v akom predstihu urobíte rezerváciu. Túto sumu môžete vyplatiť naraz alebo po častiach. Rozdeliť si to môžete na tri splátky, ale konečná cena je potom vyššia. V tejto sume je zahrnutý nocľah na tri noci, celodenná strava, vyučovanie, večierok a zapožičanie kostýmov. Všetci zúčastnení chodia oblečení v špeciálnych habitoch, ktoré pripomínajú čarodejnícky svet. Na požiadanie vám pripravia magické líčenie a vytvoria tak váš osobitý charakter. Počas budúceho roka naplánovali nateraz sedem turnusov, každý z nich sa ponesie v znamení inej témy.

 

Od triedenia fakúlt až po čarodejnícke podniky

V prvý deň pobytu sa všetci stretnú na uvítacom večierku, kde sa rozdelia do fakúlt. Tých je v poľskej magickej škole päť a jej meno sa dozviete ešte pred nástupom na pobyt. Počet ľudí je vždy limitovaný tak, aby mali dostatok priestoru pre spoločné aktivity. Veľmi dôležité je, aby sa naraz zmestili do veľkej sály, kde musia mať v rovnakom čase ranné a večerné stretnutia, na ktorých sa dozvedia nové pokyny. Počas dňa majú šancu navštíviť trinásť rôznych kurzov. Na nich sa naučia niečo z alchýmie, prírodných vied, naučia sa čítať runy, nechýba niečo ako telesná výchova s metlami a spoznajú aj magické zvery. Večer majú vždy priestor na osobné voľno, počas ktorého sa môžu stretnúť s ostatnými čarodejníkmi a posedieť si v niektorom z hradných podnikov, ktoré sú štylizované do čarodejníckeho sveta.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa