Adršpašské skaly a Broumovsko: Jedna návšteva vám stačiť nebude

2019-02-09 00:00:01 |   |    | 

Voňavé jarné aj teplé letné slnečné dni strávené v kulisách Broumovska si užijete naplno. Región poskytuje obrovské množstvo krás, ktoré môžete objavovať pešo aj na bicykli. Na svoje si prídu najmä milovníci prírody, navštíviť ale môžete aj zaujímavé architektonické pamiatky a niekoľko múzeí, qaké nenájdete nikde inde.



 

To najlepšie z prírodných krás

Toľko fascinujúcich zákutí ako v Adršpašsko-teplických skalách uvidíte len málokde a právom sú považované za najväčšie a najdivokejšie skalné mesto strednej Európy. Turisti sem prichádzajú už od 18. storočia, kedy skaly zachvátil veľký požiar, zničil okolitú vegetáciu a dal tak vyniknúť kráse pieskovcových útvarov. Z 18. storočia pochádza tiež väčšina názvov miestnych skalísk.

Pre Teplické skaly, ktorých turistický okruh meria 6 kilometrov, sú charakteristické súvislé skalné steny, v ktorých výška v niektorých miestach presahuje 70 metrov, štíhle skalné veže, previsy, tajomné jaskyne a úzke údolia zovreté medzi skalami. Najvyššími a najznámejšími útvarmi Adršpašsko-teplických skál sú Skalná koruna, Chrámové a Martinské steny, Milenci, Starosta a Starostka (Starostová). V okolí skál môžete navštíviť napríklad Krížový vrch alebo zrúcaniny hradov Strmeň a Adršpach.

Ostaš je stolová hora ležiaca neďaleko mesta Police nad Metují. V dávnych dobách predstavovala útočisko pre polické obyvateľstvo, ktoré sa tu ukrývalo v skalách počas vojen. Tieto časy pripomínajú aj názvy niektorých skalných útvarov, napríklad Zradca alebo Jaskyňa českých bratov. Územie Ostaša sprístupňuje okružný turistický chodník Horný Labyrint a Dolný Labyrint s Mačacím hradom (Kočičí hrad). Na okrajoch vrcholovej plošiny sa nachádza mnoho jedinečných vyhliadok na Krkonoše, Broumovské skaly a Javorie hory.

Broumovské steny skrývajú mnoho kúzelných miest, ktoré stoja za návštevu v každom ročnom období. Z krajinárskeho hľadiska sa jedná o výrazný nesúmerný horský chrbát, z ktorého vystupuje niekoľko skupín pieskovcových skalných útvarov, lemujúcich početné rokle. Najzaujímavejšie časti Broumovských stien sú prístupné vďaka hustej svieti značených turistických chodníkov, ktoré umožňujú pomerne pohodlný prechod inak ťažko prístupným terénom. Dôležitou križovatkou turistických ciest je Hviezda - baroková kaplnka z 18. storočia a drevená chata z 19. storočia postavená v švajčiarskom štýle, odkiaľ je nádherný výhľad na Broumovskú kotlinu a okolité české a poľské hory.

Skalné útvary Jiráskove skaly sú súčasťou Adršpašsko-teplických skál a ležia neďaleko Teplic nad Metují. Tunajšie skaly sú rozložené do dvoch skupín, ktoré od seba oddeľuje cesta a malý barokový zámoček Bischofstein, kde sa v súčasnosti nachádza štýlová reštaurácia. Prvá skupina skál je nad Čiernym jazierkom okolo bývalého stredovekého hradu Skaly. Na vrchole zrúcaniny hradu zo 14. storočia je skalná vyhliadka, z ktorej je krásny výhľad na stolovú horu Ostaš, Police nad Metují, poľské Góry Stolowe a na Orlické hory. Ďalšie skalné zoskupenie je okolo vrcholu kopca Bocian (Čáp, 785 m), ktorý je najvyššie položeným miestom v tejto oblasti a kde bola vybudovaná rozhľadňa, ktorá je obľúbeným výletným miestom.

 

Kam za pamiatkami

Benediktínske opátstvo sv. Václava v Broumove je impozantným komplexom, ktorý bol založený v 13. storočí mníchmi rádu svätého Benedikta. V 17. storočí bol prestavaný do dnešnej barokovej podoby talianskym stavebným majstrom Martinom Alliem z Lowenthalu a architektmi Krištofom Dientzenhoderom a jeho synom Kiliánom Ignácom. Pri svojej návšteve môžete vidieť unikátnu kópiu Turínskeho plátna, Vamberecké múmie či krásnu revitalizovanú kláštornú záhradu. Iste by ste tiež nemali vynechať návštevu dreveného kostola Panny Márie, ktorý je jednou z najstarších drevených stavieb v Strednej Európe. Kostol je výnimočný nielen kvôli svojmu veku, ale tiež stavebnou technikou. Tá nemá jediný klinec, ale trámovú konštrukciu z mohutných dubových trámov. Celá konštrukcia lode, stropov a krovov spolu s vysokou zvonicou tvorí jeden celok, dokonalé tesárske dielo, ktoré vydržalo stáročia.

Kostoly tzv. „broumovskej skupiny“ boli na území kláštorného majetku postavené podľa plánu Krištofa Dietzenhofera a jeho syna Kiliána Ignáca na začiatku 18. storočia. Bez váhania možno povedať, že týchto desať kostolov je právom považovaných za barokové perly regiónu a každý z nich je architektonickým skvostom. Iniciátorom výstavby kostolov bolo opát Otmar Zinke, predstaviteľ benediktínskeho břevnovsko-broumovského opátstva. Vďaka jeho snahe nevznikli len barokové kostoly, ale tiež drobné sakrálne pamiatky v krajine.

Vodný mlyn Dřevíček bol vybudovaný v Hornom Dřevíči v roku 1919 na mieste staršieho dreveného mlyna. V jeho interiéri sa nachádza dochované funkčné zariadenie z roku 1920 – 1940. Dnes je kultúrnou pamiatkou a slúži ako múzeum mlynárstva, ktorým vás prevedú potomkovia bývalého mlynára. Deti, ale aj dospelých zaiste zaujme zábavné rozprávanie o poslednom miestom vodníkovi, názorná ukážka mletia a spracovania múky a dozviete sa tiež, prečo je mlynárske remeslo tak nebezpečné a náročné.

Ak máte záujem o tajomné dobrodružstvo vo vnútri našej Zeme a chcete sa presvedčiť o ťažkej práci baníkov, zavítajte do Jívky neďaleko Trutnova, kde sa nachádza Baňa Bohumír. Trasa v podzemí meria vyše 400 metrov a na konci vás čaká priam banícka skúška - výstup vetracou šachtou na povrch Zeme. Cestou možno vidieť baníkov pri práci aj pôvodné nástroje. Je to skvelá príležitosť ukázať deťom, ako sa kedysi pracovalo.

 

Zážitky (nielen) pre deti

Zaujímavý osud slávnej stavebnice MERKUR môžete odhaliť v Polici nad Metují. Prehliadka aj hrací kútik sa hodia pre deti aj dospelých bez rozdielu veku. Vidieť tu môžete najstaršiu stavebnicu z roku 1920, koľajnice Merkur „O“v mierke 1:45 a mnoho historických aj súčasných exponátov. Zaiste vás nadchne obrovské Oceľové mesto, ktoré je inšpirované románom od Julesa Verna. Nechýba tu slávna Eiffelova veža, historické rekvizity, koľajnice a vlakové súpravy.

Múzeum papierových modelov sa nachádza v centre Police nad Metují a je jediným svojho druhu nielen v Českej republike. V stálej expozícii sa môžete zoznámiť s históriou papierového modelárstva, s tvorbou výtvarníkov a modelárov minulosti a súčasnosti. Nájdete tu vyše 200 modelov popredných autorov z Českej republiky, Poľska i Slovenska.

Pre všetkých, čo majú radi zábavu a dobrodružstvo a chceli by spoznať Broumov, Polici,Teplice a Teplické skaly trochu inak, sú to pripravené hry quest. Jedná sa o veršovaný text doplnený mapkou, podľa ktorej postupujete od jednej zaujímavosti k druhej a vyplňujete tajničku, ktorá vám na konci cesty vydá tajomstvo v podobe miesta, kde je schovaní poklad. Zábavnou a hravou formou tak navštívite a spoznáte najzaujímavejšie miesta a ešte si odnesiete nejakú malú odmenu.

Bavia vás aj dobrodružstvá? Potom si choďte vyskúšať lezenie po skalách. Horolezecká škola Adršpach ponuka kurzy pre deti aj dospelých a požičiava vám výbavu, ktorá je potrebná. Nezáleží na tom, či ste začiatočníci alebo máte za sebou nejaké skúsenosti. Tí ľahko pokročilí môžu s inštruktormi zdolať adrspašské klasiky vrátane výstupu na Milencov.

 

Keď vám Čechy nebudú stačiť...

... vyberte sa aj do Poľska. Sovie hory neďaleko poľského Walbrzychu ukrývajú obrovský podzemný komplex – Osówka, ktorý je pravdepodobne najväčším z Hitlerových tajných miest, vybudovaných v dolnom Sliezsku. Stavba objektov začala v polovici roku 1943 a jej výsledkom bol obrovský systém podzemných chodieb, ochranných prvkov a betónových podzemných hál, ktorých účel a samotné práce boli tajomstvom Tretej ríše. Podľa niektorých hypotéz tu malo vzniknúť tajné Hitlerovo sídlo či továrne na výrobu tajných zbrazní. Okrem robotníkov boli k prácam využívaní aj väzni z koncentračného tábora Groß-Rosen.

Národní park Góry Stołowe sa nachádza na hranici s Českou republikou a vzhľadom k hustej sieti trás je pre návštevníkov veľmi atraktívnym územím. Najvyšším bodom stolových Stolových hôr je prekrásne skalné mesto na Sczelińci ( 919 m n.m.), kde na mnohých vyhliadkových plošinách môžete pokochať krásnymi výhľadmi do krajiny. O pár metrov nižšie leží skalný labyrint Błednych Skał, plný rôzne širokých či skôr úzkych ciest a cestičiek.

Neďaleko hraníc leží na skalnatom výbežku na okraji mesta Walbrzych v krásnej prírodnej scenérii uprostred lesov zámok Książ. S viac než 400 miestnosťami sa jedná o tretí najväčší zámok v Poľsku a najväčší v Dolnom Sliezsku. Zámok je navyše obostretý doteraz neobjasnenými záhadami, vzťahujúcimi sa k udalostiam z 2. svetovej vojny. Vtedy totiž Nemci vybudovali pod hradom sieť podzemných chodieb, o ktorých účele sa zatiaľ dá len špekulovať. V dávnej zástavbe zámockých stajní je v súčasnosti umiestnený chov žrebcov sliezskeho typu známy na celom svete.

Broumovsko  toho ponúka skutočne mnoho.  Spravte si výlety do prírody, odpočívajte na miestnych kúpaliskách, ochutnajte regionálnu kuchyňu v miestnych skvelých reštauráciách alebo si užite voľné chvíle na golfe, v múzeu či kláštore. Severné Čechy sú na načerpanie nových síl úplne ideálne.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa