Čarovné miesto, ktoré sa vryje do pamäti: to je egyptská Taba

2013-04-25 16:00:00 |   |    | 

EGYPT - Egypt nepatril nikdy k mojím cestovateľským cieľom. Raz som si prečítala článok o stredisku Taba a už som aj ležala na pláži západnej časti Sinajského polostrova, kde sa táto destinácia nachádza. Stredisko je výnimočné hlavne pre svoju polohu. Veď kde inde by ste mohli byť v hotelovej izbe v jednom štáte s výhľadom na ďalšie tri krajiny?



Taba sa nachádza na severe Akabského zálivu v blízkosti hraníc s Izraelom. Na protiľahlom brehu zahliadnete Jordánsko aj Saudskú Arábiu. Je to bývalá beduínska osada, no dnes by ste tu ťažko hľadali uličky plné obchodov či reštaurácií. Taba sú hlavne hotelové komplexy, napriek tomu sa tu nudiť nebudete. Hotely sú natoľko vybavené, že každý deň zažijete niečo nové a zaujímavé.

Ubytovacích možností je tu niekoľko, väčšina hotelov ponúka aj vlastnú pláž pre svojich hostí. Deti majú k dispozícií ihriská a dospelí si zas môžu zahrať volejbal, vodné pólo v hotelovom bazéne, šach, zacvičiť si alebo sa naučiť brušné tance. Je tu tiež možnosť previesť sa na ťave alebo sa venovať vodným športom.

Najviac turistov však láka bádať krásy Červeného mora. Šnorchlovanie si tu užije do sýtosti skoro každý. Priezračná voda tyrkysovej farby so zachovalými koralmi priťahuje potápačov z celého sveta.

Byť v Egypte a nenavštíviť turistami preplnené pamiatky, ako sú pyramídy či chrámy v Luxore? Bez výčitiek svedomia. Práve v tom je Taba iná ako Sharm el Sheikh alebo Hurghada, kde turisti masovo vyrážajú práve za týmito lákadlami. Z Taby totiž turisti podnikajú fakultatívne výlety do okolitých štátov a navštevujú také skvosty, ktoré utkvejú v pamäti na celý život.

Vyberte sa do Jeruzalema a prejdite sa uličkami, po ktorých kráčal aj Ježiš Kristus. Via Dolorosa je cesta utrpenia, po ktorej išiel na svojej poslednej Krížovej ceste. Pôvodne sa nachádzala dva metre pod terajšou úrovňou. Vyfotografujte sa s olivovníkom, ktorý si pamätá túto veľkú osobnosť alebo si niečo zaželajte pri Múre nárekov. Tretie najposvätnejšie miesto pre moslimov je Skalný dóm (Omarova mešita) so zlatou strechou, ktorá sa nachádza v historickom centre. Jeruzalem považujú tri svetové náboženstvá za sväté mesto (judaizmus, kresťanstvo a islam), a preto, či ste veriaci alebo nie, určite stojí za návštevu.

Rada by som napísala, že po vyčerpávajúcej prehliadke mestom sa osviežte cestou späť v Mŕtvom mori, no pri teplote vody 37 °C počas letných mesiacov sa to skrátka nedá. No môžem garantovať, že určite si oddýchnete, keďže si stačí ľahnúť na vodnú hladinu a doslova nič nerobiť. Voda obsahuje 21 minerálov, a preto vyživuje kožu, no tiež pomáha pri reumatických bolestiach, aktivuje obehový systém a pôsobí priaznivo na nervovú sústavu.

Mesto Eilat zasa ponúka niečo z iného súdka a to návštevu podmorského akvária alebo si môžete zaplávať s delfínmi v delfináriu. Ak chcete navštíviť tiež blízke Jordánsko, tak určite nevynechajte návštevu skalného mesta Petra, ktoré bolo vytesané do červeného pieskovca v 3. storočí pred Kristom.

A čo takto zostať v Egypte a navštíviť najstarší obývaný kláštor na svete? História kláštora Sv. Kataríny siaha do 4. storočia po Kristovi a dnes ho obývajú mnísi. Miesto vo výške 1 570 m predstavuje kresťanskú vieru uprostred moslimskej kultúry.

V Tabe si príde každý na svoje, ak vás totiž omrzí leňošenie na pláži, tak máte veľa možností v podobe fakultatívnych výletov. Nielenže spoznáte nové zaujímavé miesta, ale počas jednej dovolenky môžete navštíviť štyri štáty, a to už stojí za to. Nech sa rozhodnete pre čokoľvek, určite si prinesiete domov z tejto slnečnej destinácie veľa nezabudnuteľných zážitkov. Je to čarovné miesto, ktoré sa vám nielen vryje do pamäte, ale aj ostane navždy v srdci.

 

Zdroj/autor: Zuzana Fialová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa