Bryce Canyon: Národný park, kde je najkrajšia hviezdna obloha na svete

2015-07-31 08:00:00 |   |    | 

Vyzerá ako čierny zamat pokrytý trblietavými diamantmi. A podľa odhadov odborníkov je týchto diamantov asi 7500. Práve toľko hviezd človek uvidí voľným okom na nočnej oblohe v národnom parku Bryce Canyon. Krajšiu nočnú oblohu na planéte nenájdete. A nie je to jediný ťahák tohto do istej miery prehliadaného národného parku. Dni tu patria takzvaným „hoodoos“, skalným útvarom, o ktorých indiáni hovoria ako o skamenených ľuďoch…



 

Keď sa zahľadíte na nočnú oblohu vo veľkom meste, uvidíte maximálne niekoľko desiatok najjasnejších hviezd. Na miestach ďalej od veľkých svetelných zdrojov môžete voľným okom na oblohe nad sebou pozorovať asi 2000 hviezd. V národnom parku Bryce Canyon sa vám ich nad hlavou trblieta zhruba 7500

Bodaj by nie, keď je tu jedna z najtemnejších oblôh v celých Štátoch – i preto, že Bryce Canyon neleží v blízkosti žiadneho veľkého mesta, ktoré by do noci žiarilo tisícom svetiel. Pravidelne sa tu organizujú tematické hvezdárske večery, v júni tu prebieha Astronomický festival, ktorý obvykle priláka tisíce návštevníkov, a jeden až dvakrát do mesiaca vyrážajú od návštevníckeho centra parku takzvané Výpravy za splnom.

 

Vydajte sa na Výpravu za splnom!

 

Full Moon Hikes však majú pevné a pomerne striktné pravidlá. „Účastníci si nesmú so sebou vziať baterky a zakázali sme i fotenie s bleskom,“ hovorí sprievodkyňa, ktorá skupinku sprevádza na zhruba štyri kilometre dlhej trase. „A naopak dôrazne odporúčame kvalitnú turistickú obuv.“ I vzhľadom k náročnosti terénu – účastníci týchto výprav totiž zostupujú na dno „kaňonu“ a potom zas naspäť – nie je nočná túra vhodná pre deti mladšie ako šesť rokov.

Inak je však obrovským zážitkom. Bizarné skalné útvary vyzerajú inak než počas dňa, mesiac v splne vytvára občas až desivé tiene a keď nočnú oblohu „pretne“ krik vtáka, málokto sa ubráni pocitu mrazenia v chrbte.

Počas dňa je atmosféra Bryce Canyone úplne iná. Keď vyrazíte v hlavnej letnej sezóne, bude sa slnko opierať do skál a vykresľovať ich farby od svetlooranžovej po tmavočervenú. Farebné tóny sú pripomienkou náročných geologických procesov, vďaka ktorým v priebehu miliónov rokov vznikol celý park.

 

V labyrinte skalných amfiteátrov sa strácali i kravy

 

„Séria skalných amfiteátrov sa tiahne od severu na juh v dĺžke asi 30 kilometrov,“ vysvetľuje sprievodkyňa. „Najväčším a najnavštevovanejším je amfiteáter Bryce, ktorý sa rozkladá na ploche dlhej 19 kilometrov a širokej 5 kilometrov a ktorý miestami padá až do hĺbky 240 metrov.“ Práve tu sa na konci 19. storočia usadil mormónsky osadník Ebenezer Bryce, podľa ktorého je celý národný park pomenovaný.

Treba však podotknúť, že tu s manželkou Mary nevydržali príliš dlho. Jeho stádo kráv sa mu neustále strácalo v labyrinte skalných bludísk na dne amfiteátru, a tak to nakoniec Ebenezer vzdal a presťahoval sa inam. Zbytočné boli i snahy ostatných osadníkov prekopať do oblasti kanál a priviesť do krajiny vodu rieky Sevier. Dnes za to môžeme ďakovať – Bryce Canyon zostal zachovaný v celej svojej kráse.

 

Na bežkách naprieč parkom

 

Parkom vedie zhruba päťdesiat kilometrov značených trás, v zime tu udržujú asi 16 kilometrov trás pre bežkárov – prebehnúť sa na bežkách tu môžete po hrane kaňonu a cestou sa, pokiaľ vám to dych a kondícia dovolí, kochať nádhernými výhľadmi. „V lete si turisti môžu zvoliť jednu z ôsmich hlavných ciest. Tá najpopulárnejšia má trinásť vyhliadok a zvládnuť sa dá v jednom dni,“ približujú možnosti v návštevníckom centre.

„Ale máme tu i 37 kilometrov dlhú cestu, ktorú odporúčame rozdeliť do dvoch dní. S prespaním v jednom z kempov.“ Jediné, na čo človek nesmie zabudnúť, je zažiadať o povolenie pre kempovanie.  

Autor: Lucie Štěrbová& Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky poznávacích zájazdov:

 

  • Zlatý okruh po americkom západe : Pozrite sa s nami do Los Angeles, San Diega i San Francisca. Vezmeme vás i do svetoznámych národných parkov – čaká vás Monument Valley, Grand Canyon, Údolie smrti alebo Yosemite. ESO travel má ako jediná cestovná kancelária v Česku komerčné povolenie pre vstup do kľúčových národných parkov. S nami neriskujete! A naopak si užijete 14 dní na americkom západe, na zájazde, ktorý bude jedným z najväčších zážitkov vášho života!
  • Na Aljašku! : Vydajte sa s nami do krajiny drsných chlapov, kde má hlavné slovo sila prírody! Aljaška je nádherný, ale drsný kus zeme. Prečítajte si o ňom viac! V článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete články i o ďalších destináciách, kam ESO travel pravidelne vyráža.
  • Do New Yorku! Na Floridu!: Spoznajte s ESO travel jedno z najpopulárnejších miest sveta. Spoznajte New York a všetky jeho symboly! V priebehu štyroch dní vystúpite na Empire State Building, pozriete sa k soche Slobody, prejdete sa po Manhattane, prejdete sa po Brooklynskom moste… A potom? Potom s nami odletíte na Floridu a užijete si tunajšie parádne pláže! Vybrať si môžete medzi Miami a Orlandom, mestom zábavných parkov. A ponúkame i možnosť predĺženia pobytu!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa