Za tri roky 3700 ton zlata: Spoznajte miesta spojené s prvou vlnou zlatej horúčky

2016-06-19 00:00:01 |   |    | 

Hoci trvala len o niečo dlhšie ako tri roky, navždy zmenila západ USA. Kalifornská zlatá horúčka v sedemdesiatych rokoch 19. storočia zo štátika s niekoľkými tisícmi obyvateľov urobila stotisícovú krajinu. Čo vďaka zlatému šialenstvu môžeme dnes obdivovať v oblasti medzi brehmi Pacifiku a úchvatným Yosemitským národným parkom?



 

Amerika zažila na začiatku tretej štvrtiny 19. storočia veľkú imigračnú vlnu, počas ktorej sem pricestovalo množstvo ľudí z 25 štátov sveta. Tí sa podieľali na vyťažení dohromady 3700 ton zlata. Pozrime sa na zaujímavé pozostatky z romantickej éry drsných kopáčov a budovania základov San Francisca a ďalších úžasných miest, ktoré dnes majú stotisíce obyvateľov. Začneme v dnes najpopulárnejšom zlatokopeckom meste.

 

Najslávnejšie mesto duchov v USA – Bodie

Autentický westernový duch sem ročne priláka vyše 200 tisíc turistov. Opustené domy, bary, salóny a dva drevené kostoly sú úžasným historickým dokladom kedysi slávneho drsného zlatokopeckého mesta Bodie.

Bodie leží v blízkosti známeho Yosemitského národného parku. Zlaté blúznenie tu vypuklo v roku 1876, ale stačili len štyri roky a prví obyvatelia už začali odchádzať. Kríza trochu rozprúdila emócie a bitky a vraždy tu boli na dennom poriadku. Skrátka divoký západ presne taký, aký má byť.

Kalifornskú zlatú horúčku v USA (možno) odštartoval 16-ročný chlapec

Oficiálne sa tvrdí, že 24. januára v roku 1848 našiel istý James Wilson Marshall pod vodnou pílou v obchodnej kolónii kúsok zlata.

Mohlo to však byť i takto: Toho januárového rána sa deti z kolónie hrali pri vode a druhý najstarší syn táborového kuchára, John Wimmer našiel trblietajúci sa kus zlata v hodnote súčasných 8 dolárov. Okamžite svoj zaujímavý „úlovok“ bežal ukázať svojmu otcovi domov, kde bol práve prítomný i James Wilson Marshall.

Ako to presne bolo, to už sa dnes asi nedozvieme.

 

Na začiatku 20. storočia tu žilo už len menej než tisíc miestnych (a v 50. rokoch minulého storočia oficiálne len traja ľudia) a presne v roku 1917 sem dokonca prestala jazdiť železnica. Mimochodom, kalifornská zlatá horúčka bola hlavným impulzom pre začiatok stavby slávnej transkontinentálnej železnice.

Presvedčiť sa o dôležitosti a kráse starobylej železničnej siete sa môžete v meste Sacramento (o pridelenie štatútu mesta sa značne zaslúžil „otec” prvej zlatej horúčky John Sutter - švajčiarsky emigrant, ktorý založil obchodnú kolóniu, kde sa našlo po prvýkrát v USA zlato), kde tiež stavba americkej železnice začala. Najlepšie v jednom z najväčších železničných múzeí v Severnej Amerike.

 

California State Railroad Museum

Neuveriteľne prepracované detaily na jednotlivých 21 exponátoch tu od konca 70. rokov minulého storočia ročne obdivuje 500 tisíc návštevníkov. Múzeum dokonale predstavuje súpravy železničných vozňov, ktoré prepájali Kaliforniu so zvyškom kontinentu. Jeho súčasťou je i unikátna dobovo zrekonštruovaná osobná stanica a nákladné depo.

Pokiaľ navštívite múzeum medzi aprílom a októbrom, tak si môžete dokonca kúpiť i dobový lístok a nechať sa historickou železničnou súpravou zviezť na 9,7 kilometra (cca 40 minút jazdy) dlhej trase po dnes už verejne neprístupných koľajniciach.

Levi Strauss & Company šije zlatokopom nohavice

Keď Nemec Levi Strauss počul správy o vypuknutí zlatej horúčky v Kalifornii, okamžite sa tam vydal. So svojím švagrom tam vzápätí založil spoločnosť Levi Strauss & Company a začal predávať zlatokopom plátna na stavbu stanov. Onedlho si však všimol, že zlatokopovia majú neustále zničené nohavice. Dostal geniálny nápad vytvoriť také nohavice, ktoré vydržia i tvrdú zlatokopeckú prácu. Začiatok príbehu legendárnych džínsov by sa snáď ani nedal vymyslieť lepšie.

 

S týmto raketovým vzrastom obyvateľstva sa v San Franciscu začalo mohutne stavať na viacerých frontoch - nielen nové obytné tehlové a drevené domy, ale i hotely či divadlá. Mesto sa tak rýchle stalo najväčším mestom západne od rieky Mississippi (to platilo až do roku 1920, kedy San Francisco predbehlo Los Angeles).

Ale späť k prvým americkým zlatokopom. Južne od Sacramenta leží jeden z najrozmanitejších jaskynných systémov v celom štáte.

 

Zvukový div - Moaning Cavern

Najväčšia verejne prístupná jaskyňa v Kalifornii je taká veľká, že by v nej mohla stáť newyorská Socha slobody od špičky prstov na nohách až po pochodeň. Zlatokopovia jej krásy objavili v roku 1851 a pomenovali ju podľa zvuku kvapkajúcej vody, ktorý pripomína stonanie (anglicky moaning). Vďaka výbornej akustike sa tu často konajú hudobné koncerty.

Jaskyňa je dnes súčasťou pre turistov upraveného parku a dostanete sa do nej buď po točitom schodisku, alebo lezením po lane v štýle Spidermana z komiksu. Závisí to od vás.

Ale pripravte sa na to, že pokiaľ sa budete chcieť dostať až do úplne najhlbších komnát tejto nádhernej jaskyne, tak vám to bude trvať minimálne 2 a pol hodiny a pôjdete okolo miest, ktoré prezývajú napr.: Mlynček na mäso, Palacinka či Pôrodný kanál.

Ale úchvatný podzemný svet nie je zďaleka jediným výdobytkom kalifornskej jazdy za zlatom. Nebyť nej, tak by dnes slávne San Francisco možno nemalo oranžový most Golden Gate ani pevnosť Alacatraz a stretol by ho rovnaký osud ako mesto duchov Bodie.

 

Cesta od “ospalého” San Francisca k veľkomestu

Počet obyvateľov prístavného mesta pred vypuknutím zlatej horúčky nedosahoval ani celú tisícku. Stačil jediný rok a do San Francisca dorazilo neuveriteľných 24 tisíc ľudí. Za ďalších 10 rokov tu už žilo 56 tisíc ľudí.

 

Autor: Pavel Jartym & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

 

Ukážeme vám tie najkrajšie miesta v USA

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Spojených štátov amerických:

 

Veľká cesta po veľkej krajine

Vydajte sa na najrozmanitejšiu poznávaciu cestu svojho života. Uvidíte tie najväčšie prírodné a kultúrne divy západu i východu USA.

Tešiť sa môžete napr. na najvyššie vodopády kontinentu v NP Yosemite a skalné busty prezidentov Spojených štátov na Mt. Rushmore. A skúste sledovať, čo s vami urobí atmosféra takých miest, ako je slnkom zaliate San Francisco a životom pulzujúci New York.

 

If you're going to San Francisco…

Kedy dokončili slávnu ikonu San Francisca, most Golden Gate? Pokiaľ ho nebudete mať na fotke, ako by ste tam ani neboli. A kam chodieval popíjať Jack Kerouac? Doprajte si ľahkú ochutnávku tohto bohémskeho mesta prostredníctvom článku na portáli Cestovinky, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Spoznajte to najlepšie z kovbojského Západu

Západná strana USA ponúka čarokrásne a udivujúce miesta, ktoré dokážu vyraziť dych. Len si to predstavte, aké to je napríklad stáť na okraji jednej z najväčších vodných priehrad sveta Hooverovej priehrady alebo pozerať sa na okolie z južného vrcholu slávneho Grand Canyonu.

V moderných amerických metropolách sa môžete tešiť na bulváre “mesta anjelov” Los Angeles či na neónmi posiate Las Vegas.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa