Venezuelský ostrov Margarita - miesto, odkiaľ pochádza surovina cennejšia než zlato

2023-04-21 12:00:00 |   |    | 

Soľ sa môže ťažiť z podzemných baní, alebo z veľkých plání, kde sa nachádzajú jej bohaté ložiská. Jednu z najväčších nájdete na ostrove Margarita, ktorý patrí ku Venezuele. Časom sa stali nielen dôležitým zdrojom pre výrobu tejto pochutiny, ale taktiež obľúbenou turistickou atrakciou.



 

Pre domácich predstavuje hlavnú zložku príjmov

Spracovanie soli patrí k dôležitým zdrojom príjmov ostrovanov. Hlavným dôvodom je nielen jej predaj, ale aj to, že kvôli tomu začali na Margaritu prichádzať turisti. Časom preto tieto miesta uspôsobili tak, aby sa mohli dovolenkári pozrieť na získavanie a spracovanie  tejto nenahraditeľnej pochutiny. Rozhodne totiž nie je jednoduché, no i tak patrí k vyhľadávaným zamestnaniam, pretože domáci obyvatelia tak získajú dlhoročnú istotu, že budú mať príjem a uživia svoju rodinu.

 

Lagúna Restinga

Tak ako to býva zvykom pri týchto exotických lokalitách, aj na Margarite nájdete veľa nádherných prírodných oblastí. Dominuje im najmä lagúna Restinga, ktorá je súčasťou chráneného národného parku. Aj na tomto mieste nájdete soľné jazero a tešiť sa môžete na rôzne exotické rastliny a zvieratá, ktoré žijú v týchto špecifických podmienkach. Z turistického hľadiska sú zaujímavé najmä plavby na člnoch, ktoré organizujú z neďalekého prístavu. Počas nich si pozriete najkrajšie miesta lagúny a dozviete sa viac o prírodných zaujímavostiach v národnom parku.

 

Pampatar

Ostrov bol kolonizovaný v 16. storočí. Ako jedno z prvých miest vzniklo Pampatar, ktoré založili v roku 1552. Jeho hlavnou atrakciou je pevnosť, ktorú postavili Španieli. Neskôr ju síce poškodili Holanďania, ale našťastie sa ju podarilo uchovať v pomerne dobrom stave. Zaujímavosťou je, že pevnosť postavili z koralov, čo jej dodáva nevšedný vzhľad. V centre mesta sa nachádza aj ďalšia unikátnosť. Popri dvoch kostoloch sú postavené zvonice, ktoré majú jeden zvláštny prvok - schodisko vybudované z vonkajšej strany budovy.

 

Od začiatku vojny je ostrov v kríze

Začiatok vojny na Ukrajine mal negatívny vplyv na celý svet. Výrazne to pocítili aj na ostrove Margarita. V minulosti bol totiž veľmi zaujímavou destináciou pre ruských turistov, tí sa však momentálne kvôli sankciám do svojho obľúbeného dovolenkového strediska nedostanú. To odštartovalo aj veľkú krízu medzi tunajšími obyvateľmi. Turizmus totiž tvorí významnú zložku ich príjmov, o ktorú teraz prišli. Výrazne klesol aj počet návštev na soľnej pláni, ktorá patrila k hlavným turistickým atrakciám, preto teraz domáci hľadajú možnosť, ako motivovať dovolenkárov z iných krajín, aby už viac neboli závislí len od jedného regiónu.

 

Najkrajšie pláže na ostrove

El Yaque – nachádza sa v blízkosti mesta Porlamar, ktoré je kultúrnym centrom ostrova. Keďže sa nachádza na veternejšej strane Margarity, vyhľadávajú ju najmä surfisti.

El Aqua – päťkilometrová pláž je obklopená známymi rezortmi. Tie sa postarali o vybudovanie ihrísk, tobogánov a iných zábaviek, ktoré si môžete užiť priamo pri mori.

Guacuco – pokiaľ hľadáte odľahlejšiu a pokojnejšiu pláž, potom zájdite práve sem. Nachádzajú sa tu len malé bary, ktoré sú postavené z dreva a ponúkajú jednoduché občerstvenie. Počas dňa je tam väčšinou pokoj a nájdete si svoj kúsok, kde si v pokoji oddýchnete. Palmy vám ponúknu príjemný chládok a more je tu priezračne čisté a pokojnejšie ako na opačnej strane ostrova.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa