Elektrizujúci pohľad na nočné čínske veľkomestá

2014-08-14 17:30:18 |   |    | 

Keď padne noc na čínske veľkomestá, razom sa premenia na svetelné živly ovládajúce pohľad všetkých naokolo. Neustály ruch aj v nočných hodinách vyžaduje dostatok svetla a potom, prečo z bežného osvetlenia nespraviť dominantu mesta? Pohľady na obchodné centrá, ale aj pokojné tradičné budovy nasvietené zo všetkých strán vám ukážu Čínu z úplne iného uhla. Kto vie, čo všetko sa pod ohromnými svetlami ukrýva.



 

Hong Kong

 

Historická „Perla Orientu“ a aktuálne obchodné centrum žiari doslova na sto honov. Nočným výhľadom sa najlepšie kochá pri večernej plavbe po rieke, ale aj z kopca Victoria Peak, od kiaľ máte dokonalý pohľad na panorámu Hong Kongu. Životom pulzujúce mesto sa predstaví vo svojej najlepšej forme.

 

Šanghaj

 

Metropola s 19 miliónmi obyvateľov patrí k najväčším prístavom sveta. No i tak nás na ňom zaujala hlavne jeho nočná podoba. Obchodné centrum s najvyššími budovami mesta v noci žiari na brehu rieky Jang-c´ťiang. V jeho panoráme vidieť druhú najvyššiu budovu sveta – Šanghajskú vežu. Zaujímavý je aj druhý breh rieky, ktorý pozostáva zo starých finančných domov a bánk z 20. storočia. Ten uvidíte ak sa vydáte na nočnú plavbu riekou. Začína na móle Shiliupu a na 50 minútovej plavbe vám ukáže skvosty oboch brehov.

 

Kanton

 

Ďalšie provinčné mesto, ktoré sa pýši jednou z najvyšších budov. Číňania sú známi ich snahou o dokonalosť prvenstvo, a preto sa vo všetkých väčších mestách nachádzajú budovy svetových rozmerov. Tunajšia najvyššia budova je opäť obchodné centrum, ktoré dodáva panoráme mesta úžasný vrchol. Ako inak, aj týmto veľkomestom preteká rieka, na ktorej sa môžete previezť a obzrieť si mesto z krásneho pokojného prostredia.

 

Peking

 

Ako každá iná metropola, aj Peking v sebe spája tradičnú stránku s históriou a moderný životný štýl s architektúrou, ktorá odráža aktuálnu dobu. Centrum je plné historických budov, ktoré sú známe ako cestovateľom, tak aj bežným ľuďom. Námestie nebeského pokoja, Zakázané mesto – všetky sú nádherne osvetlené, ale predsa len ohromná panoráme obchodného centra si vie tiež ukradnúť pozornosť turistov.

 

Nanking

 

Mesto obklopené vodou a horami bolo aj sídlom cisárskej rodiny, kedysi totiž slúžilo ako hlavné mesto. Dnes je druhé najväčšie v Číne a teší sa obľube turistov. Nachádzajú sa tu parky, historické štvrte aj menšie jazerá. V noci sú všetky budovy prekrásne osvetlené, nehovoríme len o modernom centre plnom mrakodrapov, ale aj o malých budovách blízko vody, ktorých odraz dodáva atmosfére magickú moc. Najkrajšie nočné výhľady sú z Konfúciovho chrámu a riečneho mosta Yangtze.

 

Čcheng-tu

 

Kraj známy svojou hojnosťou je poznačený dynastiou Čching. 10 metrov vysoké múry z obdobia tejto dynastie obkolesujú staré mesto po dĺžke takmer 11 km. Tak ako aj Peking, aj Čcheng-tu má svoje „kráľovské“ mesto, ktoré sa nachádza uprostred mesta, ale toto obývali významní vojaci a ich rodiny.

 

Čchung-čching

 

Patrí k ďalším čínskym megalomanským mestám, žije 28 miliónov ľudí. Bežný Stredoeurópan by sa tu poľahky stratil v spleti obrovských budov, ktoré odhaľujú svoj pôvab prevažne v noci. Ešte krajšie sú, keď sa ich nočné svetlá odrážajú na hladinách dvoch pretekajúcich riek. Najkrajší výhľad údajne zočíte, ak prídete do horského parku Pipa, alebo na vyhliadku Južnej hory.

 

Si-an

 

Si-an sa dá zaradiť k najatraktívnejším starobylým mestám, porovnáva sa s Aténami, Káhirou aj Rímom. Svoju prestíž mesto získalo výhodnou pozíciou a tým, že z neho viedla obchodná Hodvábna cesta. Bohatstvo tak mohlo priamo tiecť do Si-anu, ktorý to využil a vystaval prekrásne historické mesto. Na atraktivite mu pridáva aj neďaleká Terakotová armáda. V noci v ňom prúdi život a je prekrásne osvetlené.

Zdroj/autor: chinahighlights.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa