Najpestrejší sviatok na svete je skoro tu – V Indii onedlho začne Holí

2015-02-27 08:00:00 |   |    | 

Istotne ste sa už aj vy v minulosti stretli s fotografiami šťastných tvárí ľudí, ktoré sú zašpinené rôznymi farbami. Napriek tomu pôsobí celá atmosféra veľmi príjemne, až má človek chuť pridať sa k nim a zažiť toto dobrodružstvo v ich spoločnosti. V skutočnosti ide o náboženský a ľudový sviatok Holí, ktorý sa už pravidelne koná vždy na jar a priláka do Indie davy turistov.



 

Indická obdoba Veľkej noci

 

Tak ako v prípade Veľkej noci, i v Indii počas tohto sviatku oslavujú príchod jari. Samotnému festivalu farieb Holí predchádza ešte Holika Dahan. V tento deň sa v mestách a dedinách zapaľujú veľké vatry a odháňa sa tak všetko zlé z týchto krajov. Koná sa vždy v predvečer Holí a tento druhý sviatok naňho nadväzuje nasledujúce ráno. Jeho korene pochádzajú z hinduistickej viery. Krišna sa v minulosti obával, že sa kvôli tmavšej farbe pleti nezapáči jeho milovanej Radhe. Jeho mama mu teda poradila, že by si mali tvár zafarbiť práve takýmito farbami a budúca manželka potom nepríde na jeho tajomstvo a nebude s vydajom namietať. Druhá legenda hovorí o bohovi Višnua, ktorý chcel zabiť svojho vlastného syna. Ten však prehovoril svoju sestru, ktorá sa dokázala chrániť pred ohňom, aby ho ukryla do jednej z veľkých vatier. Práve kvôli tomu sa počas Holika Dahan zapaľujú všade veľké ohne. Legendy sa takto líšia medzi rôznymi regiónmi a vždy sa im pridá trošku iný význam.

 

Dátum je pohyblivý, tentoraz to bude začiatok marca

 

I ďalšia vec spája tento sviatok s našou Veľkou nocou. Aj v prípade Holí je totiž dátum pohyblivý a určuje sa každý rok na iný dátum. Rozhodujúcim faktorom je deň jarnej rovnodennosti. Tento rok preto pripadlo Holí na 6. marec. Do Indie by ste sa mali vybrať preto práve v tomto čase. Na budúci rok sa Holí prenesie ku koncu mesiaca, keď sa má konať až 24. marca a v roku 2017 sa bude konať 13. marca. Sviatok Holika Dahan sa vždy oslavuje deň pred týmto sviatkom, takže dovolenky si naplánujte tak, aby ste stihli aj túto netradičnú oslavu.

 

Prášok s liečivými účinkami

 

V súčasnosti podstata Holí spočíva vo vyjadrení radosti. Radosti zo života, priateľov, rodiny, pekných dní a príjemných chvíľ, ktoré nám osud pripravil. Na znak tohto blahobytu sa preto ľudia osypávajú farebnými práškami, postrekujú vodou alebo ohadzujú balónmi, v ktorých sú zmiešané obe tieto zložky. Domáci si tento prášok vyrábajú doma, no už pár dní pred Holí ho môžete pohodlne zohnať od pouličných predajcov. Keby ste na to náhodou zabudli, vo väčších mestách sa rozdáva na uliciach zadarmo. Tento prášok sa vyrába z prírodných liečivých komponentov. Napríklad žltá farba sa dosiahne pomocou kurkumy. Má sa tak zabezpečiť totiž aj zdravie všetkých zúčastnených. Ľudia sa týmito farbami potom ohadzujú v domovoch, na ulici, či v práci. Všade vládne výborná nálada, hrá dobrá hudba a podávajú sa rôzne domáce špeciality. V tento deň v podstate neplatia žiadne pravidlá. Takéto zafarbenie môžete vrátiť naozaj komukoľvek, i starším ľuďom a vyššie postaveným spolupracovníkom. Ide totiž hlavne o zábavu a nikto sa kvôli tomu neurazí. I keď popularita tohto sviatku i kvôli pravidelnému návalu turistov mierne upadá, stále má v krajine tisíce podporovateľov, ktorí takto udržujú pekné tradície.

 

Pobyty aj zo Slovenska

 

Slovenské a české cestovné kancelárie ponúkajú v tomto období poznávacie zájazdy po významných miestach v Indii. Sviatok Holí je len jedným z bodov v bohatom programe. Spojiť ho tak môžete s príjemnou dovolenkou a naučiť sa čosi viac o tejto kultúre. Keď však nemôžete alebo nechcete v Indii zostať až tak dlho, uprednostnite radšej vlastné zorganizovanie výletu. Letenky môžete prostredníctvom vybraných portálov dostať za dobré ceny a ostatné výdavky sú už len na vašej voľbe. Prípadnou alternatívou môže byť využitie ponúk rakúskych cestovných kancelárií, keď budete odlietať z Viedne.

 

Užitočné rady pred odchodom

 

  • I keď ide v prípade Holí o celoindický sviatok, nemusí sa oslavovať v každom regióne. Ak tam prevláda iné náboženstvo, alebo tunajší obyvatelia neveria legendám, tento sviatok sa jednoducho neoslavuje.
  • V niektorých regiónoch môže byť dátum tohto sviatku posunutý. Preto odporúčame oslavovať vo veľkých mestách, kde je tento dátum vždy totožný s tým oficiálnym.
  • Dávajte si pozor na oblečenie. Prášok sa z neho nedá vyprať a preto si istotne vyberte nejaké kúsky z vášho šatníka, ktoré už neplánujete používať.
  • Domáci obyvatelia si natierajú pred oslavami tvár a vlasy kokosovým olejom. Ten vytvára akýsi ochranný filter, aby farebný prášok nepresiakol úplne do pokožky. V opačnom prípade môžete čakať, že si ho budete postupne zmývať aj mesiac po Holí.
  • Neodporúča sa ani nosiť počas tohto sviatku okuliare. Tie budú totiž taktiež úplne zničené. Namiesto nich uprednostnite radšej kontaktné šošovky, ktoré skôr vymeníte.
  • Dávajte pozor na technické pomôcky a najmä na fotoaparáty. Tie budú po tomto sviatku úplne zničené. Choďte preto do ulíc radšej bez nich a užite si len oslavnú atmosféru bez akýchkoľvek vedľajších starostí.
  • Tento sviatok nie je vhodný pre alergikov, pre ktorých by vdýchnutie prášku, ktorý má navyše aj iné prírodné prímesy, mohlo znamenať veľké nebezpečenstvo.
  • Pokiaľ nechcete cestovať do Indie, Holí už oslavujú aj väčšie komunity s obyvateľmi z Indie v Európe. Zažiť ho môžete napríklad v Anglicku alebo Francúzsku.

 

Zdroj/autor: goindia.about.com, indiaodysseytours.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa