Pirátsky Ang Thong: Raj, podľa ktorého vznikla predloha filmu Pláž s DiCapriom

2016-03-13 07:00:00 |   |    | 

Štyridsaťdva vedľa seba husto rozosiatych ostrovčekov vytŕča z mora. Naozaj veľkým lodiam sa tu ťažko manévruje a možno preto sa tu ukrývali piráti. Tí sú však už preč a krásu ostrovčekov dnes môže v pokoji obdivovať každý. Bodaj by nie, veď oblasť Ang Thong v susedstve letoviska Ko Samui dostala za svoj pôvab status národného parku. Navyše sa stala inšpiráciou pre slávny román!



 

Tropický dažďový prales, nádherné piesčité pláže, jaskyne, zátoky a lagúny. Nenapodobiteľné panorámy, ktorých sa vám tu ponúka nespočetné množstvo – ak sa vydáte do národného parku Ang Thong, ležiaceho v Thajskom zálive neďaleko ostrova Ko Samui. Čím je tento park taký zvláštny, v čom je iný v porovnaní s klasickými obrázkami z Thajska a prečo sa sem dva mesiace v roku nesmie chodiť? Ponorte sa do hlbín nasledujúcich riadkov s nami. Všetko vám prezradíme.

Nekonečné more a v ňom akoby ledabolo rozhádzané ostrovy a ostrovčeky. To je národný park Ang Thong, jedna z perál Thajska, ktorú by ste mali objaviť nielen preto, že je tu krásne, ale tiež preto, aby ste okúsili Thajsko tak trochu inak. Aby ste zažili unikátny národný park rozprestierajúci sa na 42 vápencových ostrovčekoch s bohatou faunou i flórou, aby ste si vychutnali pokoj tunajších pláží a ostrovných jazier, túry po krajine pre vás neobvyklej, na ktorých vám budú pomáhať schodíky a laná, ale i samotnú plavbu medzi jednotlivými ostrovčekmi.

 

Ako objaviť krásy ostrovov? Stroskotajte na jednom

 

Národný park Ang Thong leží len niečo vyše tridsať kilometrov západne od známeho ostrova Ko Samui a doplávať sa sem dá v rámci organizovaného zájazdu alebo súkromne na prenajatej lodi. Žiadna pravidelná linka sem nepremáva.

Pretože o kráse národného parku turisti vedia, pravdepodobne sa po svojej plavbe neocitnete na ľudoprázdnych ostrovoch. Svoje opustené miesto si však môžete pomerne ľahko nájsť – stačí tu stráviť dlhší čas než jedno popoludnie, ubytovať sa v niektorom z bungalovov a užiť si nefalšovanú atmosféru takmer nedotknutej prírody.

 

 

 

Ang Thong v thajskej TOP 10

 

O omamnej kráse ostrovného národného parku svedčí i to, že nepochybne patrí do desiatky najodporúčanejších miest v Thajsku. Konkuruje teda napríklad takým miestam, ako je známy ostrov Phuket, Bangkok, okolie rieky Kwai, zátoka Phang Nga alebo mys Phra Nang.

 

 

 

Životné zážitky aj inšpirácia pre veľké diela

 

Ak sa na výlet na Ang Thong vydáte turistickou loďou so sprievodom, môžete poňať celú expedíciu akčnejšie – jej súčasťou totiž môže byť skupinové šnorchlovanie, jazda na kajaku alebo pešia túra. A pochopiteľne chvíle sladkého ničnerobenia na tunajších plážach.

Pri bádaní po národnom parku by vám nemalo uniknúť jazero Thale Noi, obkľúčené vápencovými útesmi a vďaka niekoľkým prírodným tunelom spojené s morom. Nachádza sa na ostrove Ko Mae Ko, na ktorom vznikla známa kniha Pláž z pera Alexa Garlanda, podľa ktorej neskôr natočili i film s Leonardom DiCapriom. 

Na vážnosti jazeru pridáva i fakt, že práve tu sú strmé steny čnejúce z vody, ktoré dali názov celému národnému parku. Ang Thong sa totiž všeobecne prekladá ako zlatá misa a táto romantická prezývka rozhodne nemohla zostať nevyužitá.

Správu parku, reštaurácie a niekoľko bungalovov, vďaka ktorým sa môže váš výlet pretiahnuť, nájdete na ostrove Ko Wua Talab. Cez deň je tu pomerne rušno, pretože sa sem na obed schádzajú účastníci šnorchlovacích zájazdov, ale večer, hneď ako všetci odídu, sa o ostrov delíte už len s roztomilými opičkami a hŕstkou vám podobných nadšencov. Než sa s Ko Wua Talab rozlúčite, vystúpte ešte na jeho vrchol, z ktorého sa vám naskytne úchvatný pohľad na ostatné ostrovčeky.

 

 

Prečo je Ang Thong taký obdivuhodný a ako sa treba na jeho návštevu pripraviť

 

Národný park Ang Thong je turistami vyhľadávaný, i keď nie takým množstvom turistov, aké by si  ostrovy pre svoju očarujúcu krásu zaslúžili. Okrem zamestnancov národného parku a prevádzkovateľov bungalovov a reštaurácií žijú na niektorých z ostrovov už len morskí cigáni, ako túto komunitu nazývajú, a zvieratá. Do roku 1980 sa tu údajne hojne zdržiavali i piráti, od 80. rokov si tu zase vybudovala tábor armáda. Jej pobyt sa však na ostrovoch - našťastie - príliš nepodpísal.

Thajsko si svoje bohatstvo, ktoré tieto ostrovy poskytujú, váži. Preto ich každý rok pred Vianocami na dva mesiace uzatvára pre verejnosť, aby mohla nerušene prebehnúť obnova prírodných zdrojov.

Pred výletom na ostrovy si pripravte asi 200 THB na vstup (približne 5 eur, deti zaplatia polovicu). Dvojlôžkový bungalov stojí asi 500 THB za noc, prenájom stanu len 250 THB za noc. V reštaurácii sa dosýta najete za 80-150 THB. Jeden THB je pritom 0,02 eura, ceny sú teda nanajvýš priaznivé.

Ak sa budete chcieť ubytovať v bungalove, počítajte s tým, že tu netečie teplá voda a po jedenástej hodine večer je až do rána vypnutý aj prúd. Predsa len nejde o luxusné stredisko, ale o skromnú turistickú základňu v národnom parku.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

 

Inzertné oznámenie:

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Thajska :

 

  • Objavte čarovný svet Ko Samui!: Vydajte sa s nami do niektorého z obľúbených zákutí thajského ostrova Ko Samui, vychutnajte si luxusnú dovolenku a spojte relaxáciu s dobrodružným výletom do národného parku Ang Thong rozprestierajúceho sa na 42 ostrovoch!
  • Hor sa do hlbín!: Thajsko je jednou z najlepších svetových lokalít na potápanie, navyše ceny kurzov sú tam veľmi priaznivé a momentálne podmienky vynikajúce. Vydajte sa tam s nami prostredníctvom nášho článku na portáli Cestovinky.cz (http://www.cestovinky.cz/), kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.
  • Thajsko v celej kráse? Môže byť vaše! : Dajte chladným dňom zbohom a vychutnajte si ešte zvyšky zimy v teple a dokonalom komforte populárnej turistickej destinácie - Thajska. Využite akciu last minute a nalaďte sa na odpočinok!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Petra Malá & Tomáš Cikán

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa