Magický Prambanan vraj postavili za jedinú noc, tvoria ho stovky chrámov

2021-11-03 08:01:00 |   |    | 

Z Európy poznáme najmä honosné kostoly zasvätené katolíckej, pravoslávnej či evanjelickej viere. No vo zvyšku sveta často máme komplexy určené iným vieram tak obrovské, že tie naše im z ďaleka nemôžu konkurovať. Parambanan je najväčším hinduistickým komplexom v Indonézii. Skladá sa z niekoľkých chrámov, ktoré už tradične prekvapia svojou veľkolepou architektúrou.



 

Vrtochy jednej princeznej

Vznik Prambananu na ostrove Jáva sa podľa tradície spája s princeznou Roro. Keď sa kráľovstva jej otca zmocnil bojovník Bandunga, chcel si ju vziať za ženu. Ona mu však dala podmienku, že si ho zoberie len v prípade, ak dokáže počas jednej noci postaviť tisíc chrámov. Na jej prekvapenie sa mu to za pomoci duchovného pomocníka takmer podarilo.

Keď to uvidela princezná, začarovala kohúta, aby zakikiríkal ešte pred svitaním. Vtedy sa Bandunganov pomocník zľakol, odišiel a jemu sa tak za noc podarilo postavať len 999 chrámov. Neskôr sa však dozvedel o tejto ľsti a nahnevaný sa vrátil k Roro. Svoju nevestu zaklial a premenil na sochu. Podľa tejto legendy je podobizeň hinduistickej bohyne vojny Durga v jednom z chrámov v skutočnosti skamenená vrtošivá princezná Roro.

 

Zostalo len pár spomienok

Podľa historikov sa výstavba chrámového komplexu začala v 9. storočí. Z tohto obdobia pochádza väčšina budov, ktoré dotvorili dnešnú podobu Prambanany. Počas archeologických prác sa podarilo odhaliť základy až 240 stavieb, ale krátko po dokončení chrámového komplexu ich údajne mohlo byť až 500. Dnes sa však dá už len domýšľať, ako veľkolepo vyzeral tento hinduistický areál v minulosti, zachovalo sa totiž len niekoľko pôvodných budov.

Všetky sú však bohato zdobené vytesanými vzormi alebo malými sochami. Niektoré svätyne stále fungujú a veriaci sa tam chodia pomodliť. Keď sa však vyberiete ďalej, uvidíte už len náznaky chrámov, ktoré tam boli v dávnej minulosti. Domáci odporúčajú, aby ste tam prišli na návštevu na svitaní, keď je celý komplex nádherne sfarbený lúčmi slnka a potom už za tmy, keď sú tri hlavné budovy perfektne osvetlené reflektormi.

 

Všetko zničilo zemetrasenie

Po dokončení budovania hinduistického komplexu mal celý areál takmer 40 hektárov. Jeho centrom boli tri chrámy postavené vedľa seba. Centrálny je zasvätený bohu Šiva a okolité dva hinduistickému bohu Brahmovi. Veľká škoda je, že tento chrámový komplex využívali veľmi krátko. Už v 10. storočí ho začali opúšťať prví obyvatelia a potom v jedenástom zasiahlo celú oblasť silné zemetrasenie. Pri ňom sa zničila väčšina budov a komplex začal chátrať. Odvtedy okolie Prambananu postihlo ešte niekoľko takýchto prírodných katastrof. Naposledy to bolo v roku 2006, keď sa porušila statika zopár budov a zmarilo sa aj niekoľko rekonštrukčných prác, ktoré odviedli za ostatné obdobie.

 

Pri obnove používajú pôvodné metódy

Chrámový komplex Prambanan po veľa rokov obyvatelia obchádzali. Tomuto miestu pripisovali magické vlastnosti a báli sa ho. Až v 17. storočí sa podarilo objaviť prvé základy a potom neskôr postupne odhalili aj budovy najväčších chrámov. No tie vyzerali úplne inak, ako ich poznáme v súčasnosti. Vrchná časť bola úplne zničená a okolo základov boli rozvalené kamene po zemetrasení. Od roku 1918 sa však pustili do rozsiahlej prestavby, ktorú robia výsostne podľa metód, aké používali ich predkovia. Pri renovácii používajú prioritne pôvodné kamene, z ktorých vytvorili chrámy. Tie hľadajú pri archeologických prácach, ale ide to veľmi pomaly, preto sa zastavila aj obnova menších stavieb.

 

Reliéfy plné symboliky

Najzaujímavejšou časťou archeologických prác je odhaľovanie vonkajších kameňov, ktoré sú zdobené rôznymi motívmi. Väčšinou sú to malé sochy, ktoré zobrazujú obyvateľov vzdávajúcich úctu voči hinduistickým bohom. Osobitú atmosféru dopĺňajú večerné podujatia v podobe tanečných posedení, na ktorých tancujú priamom medzi budovami Prambananu a oslavujú tak hinduizmus.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa