Kábul patrí k najviac skúšaným mestám, vzácne pamiatky však odkazujú na jeho veľkú minulosť

2023-05-26 12:00:00 |   |    | 

Afganistan možno nepatrí medzi hlavné turistické ciele, ale napriek tomu vás po jeho návšteve príjemne prekvapí. Jeho metropola Kábul sa pritom pýši významnými zaujímavosťami, ktoré ukazujú pôvodnú architektúru i históriu tejto ťažko skúšanej krajiny.



 

Palác Darul Aman

V minulosti predstavoval jednu z najdôležitejších a najkrajších budov v meste, dnes už palác Darul Aman pripomínajú len ruiny, ktoré tam zostali po bombardovaní. Podnet na výstavbu prišiel od kráľa Amanullaha Khana, ktorý si pre palác v európskom neoklasickom štýle vybral pekné miesto neďaleko centra Kábulu. Práce na ňom dokončili v roku 1920. Pôvodne tam mal sídliť afganský parlament, ale k tomuto nakoniec vôbec nedošlo. Prvá ťažká skúška nastala v roku 1969, keď budovu zachvátil požiar. Neskôr na ňu zaútočili v rámci vojny a Taliban ju takmer celú zničil. Palác slúžil isté obdobie aj pre iracké ministerstvo obrany. Z klenotu sa tak stala už len ponurá spomienka na jeho bývalú slávu.

 

Bagh-e Babur

Bábur bol prvým cisárom Mughalskej ríše a na jeho vládu spomínajú obyvatelia Kábulu aj vďaka nádhernej záhrade Bagh-e Babur, ktorá je zapísaná na zozname UNESCO pamiatok. Tento panovník je v nej dokonca pochovaný a kvôli tomu predstavuje pre domácich dôležité pútnické miesto. Záhrada je rozložená do pätnástich terás, ktoré postupne stúpajú na tunajšom kopci. Bábur je pochovaný na štrnástej z nich, o jedno poschodie vyššie sa nachádza hrob jeho vnučky. Záhrada skĺbila prírodu so zaujímavou architektúrou a patrí k najcennejším pamiatkam v tomto regióne. I keď časť zo stavieb zničili vandali, neskôr sa ich podarilo zrenovovať. V roku 2011 prešla záhrada kompletnou renováciou. V súčasnosti je nielen obľúbenou turistickou atrakciou, ale často tam chodievajú najmä domáci obyvatelia, ktorí sa chodia poprechádzať aj počas pracovnej pauzy a načerpať tam novú silu.

 

Historické mestské hradby

Podľa historických odhadov postavili prvé hradby, ktoré sú súčasťou Kábulu, približne v 5. storočí. I keď sa ich nepodarilo uchovať v pôvodnom stave, stále si môžete pozrieť aspoň časť z nich. Ich hlavnou úlohou bolo kedysi chrániť juhozápadnú časť Kábulu. Ich súčasťou je aj citadela, ktorá bola predtým pevnosťou. Tú však zničila britská armáda. Pokiaľ sa chcete prejsť popri nich, tak začnite pri tunajšom cintoríne. Potom už na vás čaká príjemná prechádzka s výstupom na kopec, odkiaľ budete mať skvelý výhľad na mesto. Ak chcete prejsť popri celých uchovaných hradbách, bude vám to trvať približne štyri hodiny.

 

Palác Tajbeg

Neďaleko Darul Amanu sa nachádza ďalší známy palác Tajbeg. Aj ten bol postavený v približne rovnakom období na popud Amanullaha Khana. Pôvodne ho nazývali „Palác kráľovnej“, pretože v ňom bývala kráľovná Soraya Tarzi. V roku 1979 však na neho zaútočili sovietske vojská, ktoré ho vo veľkej miere zničili, a tak už je v súčasnosti tiež v stave ruín. Opustenú budovu však pravidelne chodia preskúmať zvedavci, ktorí chcú vidieť, ako v minulosti žili tunajší panovníci.

Queens Palace, Kabul.jpg

By <a rel="nofollow" class="external text" href="https://www.flickr.com/people/11121785@N00">Tracy Hunter</a> from Kabul, Afghanistan - <a rel="nofollow" class="external text" href="https://www.flickr.com/photos/11121785@N00/500679880/">Queens Palace</a>, CC BY 2.0, Link

 

Mešita Id Gah

Je druhou najväčšou mešitou v meste a zároveň aj jednou z najznámejších v krajine. Vo svete sa preslávila kvôli bombovým útokom, ktoré sa pri nej odohrali. Tak ako ju poznáme v súčasnej podobe, vznikla v 16. storočí. Odvtedy však prešla niekoľkými rekonštrukciami. Ponúka tiež dôležitý pohľad na tunajšiu architektúru a patrí k obľúbeným pútnickým miestam v Afganistane.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa