Paríž Stredného východu: Libanonský Bejrút láka starobylými pamiatkami i prírodnými unikátmi

2023-01-15 13:00:00 |   |    | 

Návštevníci Libanonu obvykle tvrdia, že najväčším prekvapením je hlavné mesto Bejrút. Má totiž kozmopolitný charakter a v mnohých ohľadoch pôsobí modernejšie a nadčasovejšie ako niektoré európske metropoly. Nie nadarmo ho prezývajú Parížom Stredného východu!



 

Paríž Stredného východu

O libanonskej metropole sa hovorí aj ako o Paríži Východu. Po druhej svetovej vojne sa Bejrút stal populárnou turistickou destináciou aj centrom finančníkov. Svoju prezývku si však vyslúžil najmä vďaka francúzskym vplyvom, vyberanej kuchyni a rušnému kultúrnemu a intelektuálnemu životu. V roku 1975 však vypukla občianska vojna a mesto sa rozdelilo na moslimskú západnä a kresťanskú východnú časť. Starý Bejrút skončil a nastali ťažké časy. Za všetko spomeňme katastrofu zo 4. augusta 2020, keď si mohutný výbuch 2750 ton dusičnanu amónneho v prístave vyžiadal 190 obetí na životoch a viac ako 6500 zranených.

 

Námestie mučeníkov

Jedno z hlavných námestí v meste je pomenované podľa mučeníkov, ktorých pripomína aj vzácny pamätník z roku 1931. Oficiálne je venovaný ľuďom, ktorí boli popravení ešte počas osmanskej nadvlády, mladšie generácie ho však už vnímajú trochu iným spôsobom. V Libanone sa totiž aj v nedávnej minulosti udialo niekoľko politických vrážd, kvôli ktorým si dnes pomník spájajú najmä s týmito zbytočne vyhasnutými životmi. Na námestí sa nachádzajú aj viaceré vzácne historické stavby a dôležitú pozíciu má aj z hľadiska delenia mesta. Práve tam totiž hraničí východná a západná časť metropoly.

 

Najväčšia mešita

Na námestí stojí aj mešita Mohammada Al-Amina (známa tiež ako Modrá), ktorá je so zastavanou plochou 11 tisíc metrov štvorcových, 48 metrov vysokou kupolou a 65-metrovými minaretmi najväčšou v celom Libanone. Architektúrou pripomína klasické osmanské stavby, v skutočnosti však bola postavená až medzi rokmi  2003 a 2008. Mešita je úzko spojená s osobnosťou bývalého premiéra Rafíka Harírího, ktorý prispel k jej financovaniu a tiež sa podieľal na dizajnovaní exteriérovej výzdoby. 4. augusta 2020 bola mešita výrazne poškodená výbuchmi v prístave. Črepy z okien a lustrov vtedy pokryli celú podlahu.

 

Národné múzeum

Územie súčasného Bejrútu bolo obývané už pred viac ako 5000 rokmi. Z toho dôvodu je pre odborníkov vzácnou historickou a archeologickou lokalitou. V centre mesta stojí múzeum, v ktorom uvidíte výnimočné klenoty nielen z hľadiska dejín Libanonu, ale aj celého sveta. Jeho zbierka obsahuje viac ako stotisíc artefaktov z obdobia od staroveku až po stredovek. Najvzácnejšia je výstava fenických predmetov, ktoré využívali na domáce práce alebo pri starostlivosti o telo, uvidíte však i sarkofág, ktorý má podobu fenickej lode. Hoci múzeum nepatrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie v krajine, mali by ste mu venovať pozornosť. Dozviete sa tam totiž toľko informácií o domácich dejinách, koľko už nikde inde nezískate.

 

Rímske kúpele

Bejrút vás istotne prekvapí svojimi rímskymi koreňmi. V meste nájdete viacero odkazov na túto kultúru. Rímske vplyvy siahali v minulosti až na toto územie a vďaka tomu si v centre pozriete niekoľko zaujímavých pamiatok z tejto éry. Najvzácnejšie sú nepochybne ich tradičné kúpele. Dnes sa z nich podarilo uchovať len ruiny, ktoré sú však veľmi cenné. V minulosti sa delili na štyri hlavné časti, pričom niektoré z nich sa využívali aj na organizovanie umeleckých podujatí. Konali sa tam koncerty i divadelné predstavenia. Súčasťou areálu je nádherná záhrada, ktorá patrí medzi najkrajšie zelené časti Bejrútu.

 

Corniche

Bejrút totiž neponúka len zaujímavé historické pamiatky, ale aj krásne prírodné miesta. Veľmi obľúbenou časťou je Corniche, ktorá sa nachádza priamo pri mori a vedie ňou populárna promenáda. Začína sa pri Ras Bejrút a končí pri Ave de Paris. Veľmi často toto miesto vyhľadávajú mladí ľudia a tínedžeri. Panuje tam čulá atmosféra s množstvom zaujímavých podujatí. Tiež je tam viacero obchodov s ručne robenými suvenírmi, ktoré odkazujú na miestnu kultúru. Príďte sa do Cornichu pozrieť aj podvečer, keď si môžete vychutnať nádherný západ slnka. V noci sa zas tešte na party a posedenia v tunajších podnikoch. Turisti vyhľadávajú promenádu tiež kvôli luxusným jachtám, ktoré tam zvyknú kotviť. Na jej okraji nájdete prírodne jaskyne a menšie ostrovčeky, kde si môžete oddýchnuť od rušného prostredia.

 

Holubie skaly

K najnavštevovanejším miestam v Bejrúte, ale aj celom Libanone však patria tzv. Holubie skaly pri štvrti Raouche, ktorá je známa vďaka viacerým historickým budovám. V tomto prípade ide o zaujímavý prírodný úkaz, keď skaly „vyrastajú“ priamo z mora. Ľudia sa k nim často vyberajú na plavbu na člne, aby si ich obzreli čo najdetailnejšie. Hovorí sa, že práve v ich blízkosti založili prvé základy mesta a neskôr aj tejto úžasnej krajiny.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa