Ghazní patrí k najvýznamnejším miestam v Afganistane, jeho pamiatky majú takmer 1000 rokov

2023-04-20 12:00:00 |   |    | 

Afganistan nepatrí kvôli situácii v krajine k častým turistickým cieľom, ponúka pritom viacero nesmierne zaujímavých lokalít. Jednou z nich je historické meste Ghazní asi 150 kilometrov od Kábulu, ktoré je síce v súčasnosti kontrolované Talibanom, no všetci veria, že čoskoro sa tam situácia upokojí a opäť sa tam namiesto vojakov vrátia turisti.



 

Citadela

Okolo Ghazní bola v minulosti vybudovaná citadela spolu s pevnosťou, ktorej úlohou bolo chrániť územie mesta pred nepriateľmi. Jej vznik sa datuje do 13. storočia. Na výšku mala 45 metrov a vďaka tomu bola už z diaľky najväčšou dominantou a vynikala na panoráme mesta. V súčasnosti sa ju už nepodarilo uchovať kompletne celú, napriek tomu si môžete obzrieť aspoň časť z nej, aby ste mali predstavu, ako kedysi vyzerala. Citadelu z časti zničili počas bojov, ktoré prebiehali v okolí, ale taktiež sa už pod ňu podpísal čas, keďže dlho nebola rekonštruovaná. Okrem toho práve v týchto miestach pravidelne prebiehali viaceré vojny. Keďže sa vojaci museli cez ňu dostať do mesta, tak ju vtedy vždy nejako poškodili. Asi najväčšie boje tam prebiehali v priebehu 19. storočia, keď zničili aj niekoľko budov, ktoré boli súčasťou citadely.

 

Národné múzeum

Súčasťou Ghazní je aj mestské múzeum, ktoré je považované za jedno z najlepších v krajine. Majú tam totiž bohatú zbierku artefaktov, ktoré našli v celom regióne a ktoré nadväzujú aj na históriu rozširovania islamu v krajine. V meste sa nachádzajú ešte ďalšie dve múzeá. Jedno je oficiálne vládne a sú v ňom vystavené najmä historické predmety. Druhé je inšpirované miestnou kultúrou a umením. Uvidíte v ňom 130 umeleckých relikvií, ktoré pochádzajú z obdobia pred islamskou érou a krátko po jej začiatku. V centre mesta sa tiež nachádza mauzóleum, v ktorom je pochovaný bývalý sultán a taktiež hrobky miestnych umelcov.

 

Minarety

Pri Ghazní sa nachádzajú aj dve historicky veľmi cenné pamiatky. Ide o minarety, ktoré pochádzajú z 12. storočia. Postavili ich približne 600 metrov od seba a pôvodne boli súčasťou mešity, ktorú sa už nepodarilo vôbec zachovať. Na povrchu sú bohato zdobené rôznymi vzormi, ale aj veršami z koránu. Odkazujú na typickú architektúru tejto éry. Obe veže sú vysoké približne 20 metrov. Kedysi však boli ešte vyššie, no keďže sa v týchto končinách udialo niekoľko zemetrasení a posledné veľké bolo v roku 1902, tak sa časť z nich zničila. Samotná statika minaretov je až dodnes v poriadku. Odborníci sa však obávajú práve o bohatú výzdobu, keďže tá je viac vystavovaná poveternostným vplyvom a na viacerých miestach je už poškodená. Keďže Talibanci do renovácie nič neinvestujú, mohlo by to pre minarety znamenať ich úplné zničenie.

 

Vychádzky do okolitej prírody

V čase mieru vyhľadávali Ghazní aj kvôli peknej prírode v okolí. V dostupnej blízkosti sa nachádza púšť, hory vhodné na turistiku i prírodná vodná nádrž. Okrem toho bol tento región obľúbený medzi fanúšikmi ornitológie. Žije tam veľké množstvo druhov vtákov a čo je zaujímavé, tak vyše štyridsať typov z nich má modré sfarbenie. Ghazní teda ponúka bohaté možnosti na využitie voľného času a bola by veľká škoda, keby zostal dlho uzavretý pre zvedavých cestovateľov.

 

Vynikajú aj vďaka remeselným prácam

Už oddávna boli obyvatelia Ghazní známi ako šikovní remeselníci. Darilo sa im v rôznych odvetviach a viacerým z nich sa venujú až do súčasnosti. Veľmi dobrí sú v hrnčiarstve, spracovaní medi, ale aj zlata. Taktiež vynikajú v práci s vlnou, tkaní a ručných prácach s textíliami. Vďaka tomu si dokážu zabezpečiť svoje živobytie a ich výrobky sú vyhľadávané. Taktiež ide o veľmi zaujímavý tovar z turistického hľadiska.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa