Modrá mešita v Mazár-e Šaríf - jeden zo symbolov Afganistanu

2022-09-26 12:01:00 |   |    | 

Modrá mešita v Mazár-e Šaríf patrí k najcennejším afganským pamiatkam. Suniitski moslimovia totiž veria, že Hazrat Ali Mazar (svätyňa Aliho v Mazare) ukrýva hrobku Alího ibn Abí Táliba, príbuzného a jedného z najbližších priateľov islamského proroka Mohameda. Stavba je však vzácna aj z architektonického hľadiska.



 

Oáza mieru

Prvá svätyňa vznikla na tomto mieste v 12. storočí. Vtedy sa jednému mullahovi prisnilo, že by mal byť na tomto mieste pochovaný potomok proroka Mohameda. Vtedajší sultán tam preto nechal postaviť malý svätostánok, do ktorého sa mohli prísť všetci pomodliť. Potom však mesto dobyli nepriateľské vojská a zničili všetko súvisiace s islamom, vrátane tejto svätyne. Až po ich porážke mohli miestni uvažovať nad jej obnovou či dokonca zväčšení. K tomu došlo v 15. storočí za vlády sultána Mizra, ktorý nechal zvyšky svätyne prestavať na Modrú mešitu Legenda hovorí, že tak samotná stavba, ako aj okolitý park sú oázami mieru a pokoja. Možno je na nej aj niečo pravdy -hoci sa v tejto časti Afganistanu diali akékoľvek boje, tejto nádhernej stavbe sa nestalo nič.

 

Obklopujú ju tisíce holubov

Už samotný príchod k mešite je impozantný. Okolo nej sa nachádzajú rušné ulice, ktoré sú ako z úplne iného sveta. Zrazu prekročíte prah parku okolo tohto svätostánku, prejdete sa pomedzi stromy a pred vami sa odkryje hlavná budova. Jej modrú farbu ešte viac zvýrazňujú tisíce bielych holubíc, ktoré tam začali chovať v 12. storočí a túto tradíciu dodržiavajú dodnes. Preto sa práve tieto vtáky stali symbolom mešity a pomyselne ju chránia pred všetkými nepriateľmi. Jedna z legiend dokonca hovorí, že keď do tohto parku priletí holub inej farby, za chvíľku sa jeho pierka zmenia na biele, pretože vstúpil na posvätné miesto.

 

Pozostáva z niekoľkých budov

Pomenovanie Modrá mešita trochu evokuje, že by malo ísť o jednu väčšiu budovu. V skutočnosti je to však veľký komplex, ktorý sa nachádza uprostred mesta Mazár-e Šaríf. Svätyňa je len jednou z jeho častí. Najprv vstúpite do rozsiahleho parku, ktorý sa využíva aj na prechádzky a stretávanie rodín. Samotný areál pozostáva z nádvoria, miesta s niekoľkými hrobkami, v ktorej sú pochovaní dôležití predstavitelia islamskej viery a krajiny, a taktiež veľká haly, ktorá slúži ako modlitebňa. Okrem toho sa tam nachádza aj múzeum, ktoré vám predstaví dejiny mešity i mesta.

 

Trik s maľovanými obkladačkami

V islamskej architektúre sa často využíva jeden zaujímavý trik, vďaka ktorému mešity alebo svätyne pôsobia, ako keby sa vznášali vo vzduchu. Tento efekt vytvára špeciálne maľovanie obkladačiek. Vyrobené sú z hliny a farby sa nanášajú špeciálnou technikou. No aby tento zaujímavý vzhľad dokázali dlhodobo udržať, musia sa o obkladačky starať. Preto ich pravidelne obmieňajú, keď sú poškodené poveternostnými podmienkami alebo ak ich ukradli vandali. Práve kvôli zlodejom sa rozhodli, že pri mešite otvoria obchod, kde predávajú obkladačky vyrobené podobným spôsobom. Vďaka tomu sa znížil počet tých, ktoré ukradli priamo zo stavby.

 

Jedna z najvýznamnejších mešít

Modrá mešita má nielen v Afganistane veľmi silnú pozíciu. Často tam putujú veriaci pútnici, ktorí sa chcú pomodliť, poďakovať za niečo alebo naopak poprosiť o riešenie ich ťažkostí. I keď hlavná časť svätyne zostala rovnaká, predsa len niektoré detaily po rokoch vynovili. Jedným z nich je spôsob, akým zvolávajú veriacich na modlitby. Kedysi to robili z minaretov, dnes už na to používajú reproduktory, vďaka ktorým ich počuť aj v okolitých uliciach mesta.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa