Mešita Fanar – hlavná dominanta katarskej Dauhy

2023-04-10 10:00:00 |   |    | 

Katarské hlavné mesto Dauha turistom ponúka viacero zaujímavých pamiatok. Väčšinu ľudí zaujíma najmä mešita Fanar, ktorá je pre domácich jedným z najposvätnejších miest v krajine.



 

Mešita Fanar patrí k dominantám katarskej Dauhy. Oficiálne je pomenovaná po učencovi šejkovi Abdulláhovi bin Zaid Al-Mahmoud, ktorý sa pokladá za zakladateľa katarského súdneho systému. Ide o modernejšiu stavbu, keďže jej inaugurácia prebehla až v roku 2008. V čase dokončenia bola najväčšou stavbou svojho druhu v krajine, už o rok však dokončili mešitu imáma Muhammada ibn Abd al-Wahhaba, ktorá jej toto prvenstvo zobrala. Fanar však zostala aspoň najvyššou mešitou v Katare.

Zaujímavé je, že nebola postavená v štýle katarskej islamskej architektúry. Za vzor si totiž vybrali starobylú Veľkú mešitu v irackej Samare, ktorá nemá tradičnú podobu jednoduchej štíhlej vežičky, ale je postavená v tvare špirály. Architekti sa však nevyhrali len s tvarom, ale aj materiálmi.

V Katare sa síce tradične mešity stavali z koralových skál, bahna a dreva, na Fanar však už využili tehly a maltu. Vďaka tomu sú steny nielen pevnejšie, no mohli ich tiež potiahnuť do väčšej výšky a nemuseli ich ukončiť rovnou strechou. Aj pred mešitou došlo k malej obmene. Namiesto tradičného ozdobného väčšieho bazéna postavili menší, v ktorom ale prúdi voda.

Mešita Fanar je len jednou z častí rozsiahleho kultúrneho centra, ktorého úlohou je vzdelávať - a to nielen veriacich moslimov, ale aj ľudí vyznávajúcich iné náboženstvá. Z toho dôvodu môžu do jeho areálu vstúpiť aj neveriaci a mešita je ako jedna z mála prístupná pre turistov. Tí sa dokonca môžu zúčastniť veľkých piatkových bohoslužieb, ticho sadnúť na lavičky a pozorovať modlitby moslimov.

Tí sem prichádzajú aj z ďalekých krajín, aby získali hlbšie poznatky o svojej viere. Okrem mešity je totiž súčasťou centra aj minaret a archív s knižnicou, organizujú vybrané podujatia a funguje tam aj škola, kde sa môžete naučiť kaligrafiu, ktorá má v tomto regióne stále silnú tradíciu. Súčasťou areálu je tiež múzeum, ktoré prináša informácie najmä o islame a jeho histórii.

Najkrajší pohľad na celý komplex je z promenády Corniche. Choďte sa tam prejsť a mešitu uvidíte ako na dlani. Ešte zaujímavejšie to pôsobí v nočných hodinách. Po zotmení je totiž celá budova osvetlená a na panoráme mesta vytvára nádhernú scenériu.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa