Mesto superlatívov ako na dlani: 5 miest, z ktorých je na Dubaj ten najúžasnejší výhľad

2023-06-09 09:00:00 |   |    | 

Dubaj je mestom superlatívov, ktorého tvar a výška sa mení každú chvíľu. Stavia sa na každom kroku a vysoké žeriavy patria neodmysliteľne ku koloritu mesta. Mnoho ľudí sem preto cestuje práve kvôli rekordom a dychberúcim výhľadom. Vybrali sme pre vás tie najúžasnejšie miesta, odkiaľ budete mať mesto a jeho atrakcie ako na dlani.



 

Výhľad zo strechy sveta   

Ikonickou stavbou Dubaja je Burj Khalifa, ktorá je s výškou 828 metrov najvyššou budovou na svete a bola postavená za neuveriteľných 6 rokov. V budova sa nachádza aj 57 najrýchlejších výťahov na svete, pohybujúcich sa rýchlosťou až 18 m/s. Návšteva tejto najpopulárnejšej atrakcie mesta je neopakovateľným zážitkom na celý život a dych berúci výhľad z „vrcholu sveta“ chce zažiť každý návštevník Dubaja.

A ako sa dostanete na vyhliadku At The Top Burj Khalifa? Vchod sa nachádza v najväčšom nákupnom centre na svete Dubai Mall s viac ako 1200 obchodov. Odporúčame vám kúpiť si vstupenku v predpredaji online, lebo pre veľký záujem sa nemusíte dostať dnu. Pri vstupe vás čaká kontrola ako na letisku a po nej nastúpite do jedného z viacerých vysokorýchlostných výťahov, ktorý vás za zhruba 60 sekúnd privezie na 124. poschodie. Následne vaše kroky smerujú už priamo na presklenú vyhliadku.

Prvotný pocit je ohromujúci, keďže sa pozeráte z výšky 456 metrov. Pri večernom výstupe na vyhliadku si užijete aj pohľad na impozantnú spievajúcu fontánu pod vami. Najvyšším bodom v budove, kam sa dostane bežný turista, je najvyššie položená vyhliadková plošina na svete na 148. poschodí vo výške 555 metrov. Sú tam nainštalované obrazovky a ďalekohľady, ktoré vám umožnia virtuálnu prechádzku po meste. Aby ste sa tam dostali, musíte si však vopred zarezervovať nie práve najlacnejší lístok. Na samom vrchole mrakodrapu sa nachádza 180-metrová kovová veža s anténou.

 

Večera pri západe slnka

Jedinečným zážitkom spojeným s unikátnym výhľadom je najvyššie položená reštaurácia na svete v obytnej budove. Na 122. poschodí Burj Khalifa vo výške 442 metrov sa nachádza reštaurácia At.mosphere pre zhruba 200 hostí. Vchádza sa do nej cez prízemie hotela Armani Dubai, odkiaľ vás futuristický výťah za menej ako 45 sekúnd dopraví na 123. poschodie, odkiaľ sa konzolovým schodiskom s nádherným lustrom dostanete o poschodie nižšie do preskleného átria reštaurácie.

Táto jedinečná reštaurácia hosťom ponúka okrem dokonalého gastronomického zážitku aj panoramatický 360° výhľad na centrum mesta Downtown Dubai so všetkými najznámejšími atrakciami a na Arabský záliv v pozadí. Ak vám môžeme odporučiť, urobte si rezerváciu na podvečer, kedy si užijete jedinečný západ slnka pri skvelom jedle. Zaujímavosťou Burj Khalifa je okrem iného to, že keď ste na najvrchnejších poschodiach v čase západu slnka, vidíte ho o celú minútu dlhšie, ako keby ste stáli dole na zemi.

Reštaurácia At.mosphere poskytuje špičkový servis pre raňajky, poobedný čaj, ľahký obed aj štýlovú večeru. Každý večer sa tu pripravuje tá najlepšia európska kuchyňa, ale na jedálnom lístku nájdete aj delikatesy ázijskej či austrálskej kuchyne. Všetko sa pripravuje zo sezónnych potravín a najlepších surovín a ingrediencií. At.mosphere je rozdelená na reštauračnú časť, ktorá je otvorená od 7:00 do 22:30 a salónik, kde je k dispozícii bar, otvorený od 7:00 do 2:00 hodiny po polnoci.

 

Budúcnosť na dohľad

Ak budete v Dubaji tráviť viac dní a potrpíte si na nevšedný pohľad z vašej hotelovej izby, odporúčame vám ubytovať sa v hoteli 25hours Hotel One Central. Je z neho asi najkrajší výhľad na ikonickú futuristickú budovu Múzeu budúcnosti, postavenú v tvare 78 metrov vysokého kruhového prstenca a zasadenú na trojposchodový zatrávnený vŕšok.

Je vyrobená z leštenej oceli a jej povrch pokrývajú arabské kaligrafie, ktoré slúžia aj ako okná, cez ktoré preniká do budovy svetlo. Z väčšiny zo 434 hotelových izieb a apartmánov budete mať múzeum ako na dlani. Najkrajší pohľad, ktorý nemá v Dubaji páru, si užijete zo 6. poschodia hotela, kde sa nachádza The Extra Hour Spa s prvou vonkajšou strešnou saunou v Dubaji.

Jedinečným zážitkom je možnosť zaplávať si v presklenom bazéne s výhľadom na mrakodrapy dubajského medzinárodného finančného centra a najkrajším pohľadom na Múzeum budúcnosti, ktoré cez deň žiari z odrazu slnečných lúčov a večer sú jeho kaligrafie nádherne osvetlené LED žiarovkami. Hotel 25hours má veľkú výhodu aj v tom, že stojí v tesnej blízkosti stanice World Trade Center na červenej linke dubajského metra,s ktorým sa pohodlne dostanete nielen do centra mesta, ale aj na letisko. 

 

Adrenalín v oblakoch

Jedinečnou atrakciou Dubaja je aj vyhliadka Sky Views Dubai vo výške 219,5 metra nad zemou. Vyveziete sa sem po plášti budovy za pár sekúnd preskleným panoramatickým výťahom. Milovníkom adrenalínu ponúka tri jedinečné zážitky spojené s vyhliadkou, a to Sky Observatory, Sky Glass Slide a Sky Edge Walk.

Pri prvom sa odvážlivcom otvorí panoráma mesta pri prechádzke po 46 metrov dlhej presklenej podlahe, pri ktorej si vychutnajú nový pohľad na Dubaj. A to nie je všetko. Potom môžu presklenou šmykľavkou presvišťať vonkajškom budovy medzi 53. a 52. poschodím. Keďže je celá z priehľadného skla, bude sa vám zdať, akoby ste leteli vzduchom. A komu ani táto adrenalínová atrakcia nebude stačiť, môže sa prejsť po vonkajšej rímse tohto mrakodrapu.

My sme len gúľali očami, keď sme sa na týchto odvážlivcov pozerali cez okno. Adrenalínoví chodci sú oblečení do bezpečnostného postroja, pričom sú lanom ukotvení o vodiacu lištu a môžu sa voľne pod dozorom inštruktora prechádzať, či dokonca sa aj húpať po vonkajšej rímse mrakodrapu. Medzi nimi a otvoreným priestorom nie je inak zhola nič, v dokonalom výhľade im nebráni zábradlie ani iné ochranné bariéry.

 

Prezrite si mesto z paluby lode

Objaviť najväčšie atrakcie Dubaja je možné aj počas vyhliadkovej plavby z jednej zo žltých lodí The Yellow Boats. Výlet sa začína v Dubai Marine obkolesenej mrakodrapmi, ktoré tu rastú ako z vody.

Následne sa dostanete na otvorené more, na ktorom kapitán lode zvýši rýchlosť a vy si budete užívať jedinečné pohľady na panorámu dubajského Manhattanu s mrakodrapmi, najväčším ruským kolesom na svete Ain Dubai, preplavíte sa okolo úžasného Palm Jumeirah a zastavíte sa na fotenie pred ikonickými dubajskými hotelmi Atlantis the Palm a Burj Al Arab.

Počas celej 99-minútovej plavby je na palube aj sprievodca, ktorý vám poskytne výklad o všetkých zaujímavých stavbách, ktoré uvidíte z hladiny mora. Na spiatočnej ceste pozdĺž pobrežia si môžete prehliadnuť aj kráľovské rezidencie a Palmovú lagúnu. Na tomto výlete je čo vidieť, tak si nezabudnite vziať fotoaparát.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa