Videli sme Budhov zub. Toto by ste rozhodne nečakali!

2023-09-23 00:00:00 |   |    | 

Pokiaľ si spájate Srí Lanku len s pobytom na pláži, verte, že ponúka oveľa viac. Budhistický ostrov ukáže, akí môžu byť ľudia šťastní a aká hlboká je ich viera. Jej centrom je mesto Kandy, kde nájdete aj Budhov zub ako najposvätnejšiu relikviu krajiny. To, ako sa k nemu dostanete, ako a čo + na ako dlho uvidíte, vás určite šokuje.



 

Budhov zub sa na Srí Lanku dostal počas vojny na území dnešnej Indie, aby zostal uchránený. Odvtedy bol na ostrove vždy spojený s vládou. Kto mal Budhov zub, ten vládol krajine. Aj preto žil kráľ neustále v jeho blízkosti. Dnes je zub uložený v Chráme posvätného Budhovho zubu, alebo Sri Dalada Maligawa a ak ho chcete vidieť, treba prísť o 18.30 h na večernú ceremóniu. My presne tak činíme.

 

Ako postupovať?

Popri jazere Kandy sa dostávame ku vchodu do budhistického chrámu. Pred vstupnou kontrolou si vieme nakúpiť lososy či vodné ľalie ako obetný dar. Zisťujeme, že kontroly sú prísne. Nemôžeme ich podceniť, inak by nás do chrámu nepustili. Ženy smerujú doľava, muži doprava, skontrolujú im tašky a oblečenie – bez zahalených kolien a ramien by sme tu mali stopku.

Prechádzame areálom chrámu, po pravej strane sa týči budova so zlatou strechou, v ktorej je uložený Budhov zub. Ešte pred vstupom si vyzúvame topánky a vchádzame dnu po šedých schodoch cez bránu, ktorá je zvláštne vysoká. Cez ňu totiž prechádza slon, ktorý pri každoročnej procesii Esala Perahera nosí Budhov zub po celom meste.

Nasledujú veľké dvere, pred ktorými stoja bubeníci. Začínajú hrať a prestávame počuť svoje vlastné slová. Veľa ľudí sa tu akoby zasekne, iba pozorujú bubeníkov a ďalej už nejdú.

 

Chce to trpezlivosť

Jeden z dôvodov, prečo tu ľudia ostanú a nevyberú sa na schody vľavo, je, že nemajú potrebnú trpezlivosť. Tú tu potrebujete ako soľ. Na schodoch sa vytvorí obrovský, zdanlivo nekonečný rad ľudí. Mnísi robia potrebné ceremónie a až potom otvoria Budhov zub. Uložený je v zlatom obale.

Stojí za to byť trpezlivejšími. Postupne sa totiž k zubu dostaneme na hranicu zhruba dvoch metrov, kým iní ľudia ho vidia iba z diaľky.

Rad sa pohýna a strážnici ešte upozorňujú, že Budhov zub je zakázané fotiť. Všimneme si však, že nad hlavami visí obraz, na ktorom je vyfotený a na pamiatku si odfotíme aspoň ten obraz.

 

Chvíľa pri Budhovom zube

Nemý úžas. Taký je to pocit stáť chvíľku v bezprostrednej blízkosti hneď pri zube veľkého Budhu. Naozaj však zdôrazňujeme slovo chvíľku, keďže mních nás po niekoľkých sekundách prosí, aby sme sa pohli. Rovnako tak nás tlačí dav, a tak nejde o dlhý. No o to intenzívnejší ulovený zážitok.

Pokračujeme popod zlatú strechu a vchádzame do galérie, kde nachádzame vyzobrazený príbeh tohto posvätného artefaktu. Dozvedáme sa, že Budhov zub istý čas vlastnili aj Briti, a tak mohli vládnuť Srí Lanke a ľudia sa im nepostavili na odpor. Taká je sila niečoho takého malého, no zároveň nezabudnuteľného a cenovo nevyčísliteľného.

Prečítajte si aj ďalšie blogy o Srí Lanke a pokiaľ vás tento kút sveta láka, radi vás uvidíme na dovolenke na Srí Lanke.

 

Vyhrajte s novými Topkami

Pozor, aktuálne prebieha na Topkách súťaž o zájazd na Srí Lanku. Pozrite si nové topky, hlasujte v anketách a vyhrajte!!!

Zapojte sa do konca septembra do ktorejkoľvek ankety pod článkom a budete zaradení do súťaže o jedenásťdňový zájazd na Srí Lanku od cestovnej kancelárie BUBO.

Viac info sa dozviete TU.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: BUBO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa