Našli sme najstarší zasadený strom. Atmosféra ako z inej planéty!

2023-09-20 10:00:00 |   |    | 

Anuradhapura bola hlavným mestom Srí Lanky dlhých 1 400 rokov. Výnimočná je však z iných dôvodov. Práve na tomto mieste Srílančania spoznali Budhovo učenie a bolo to práve tu, kde bol zasadený výhonok posvätného stromu a kde priniesli z Indie tú najposvätnejšiu relikviu - Budhov zub.



 

Najstarší zasadený strom

Vchádzame do čarovného areálu a hľadáme posvätný strom Bódhi. Stretávame pritom široké spektrum návštevníkov - nielen turistov, ale aj budhistov, miestnych i tých z celého sveta. Celé rodiny sem merajú cestu, aby vzdali hold stromu, pod ktorého matkou sedával Budha. Čaro tohto miesta podtrhujú ich modlitby či odriekanie posvätných textov.

Písal sa zhruba rok 250 p.n.l., kedy najstaršia dcéra kráľa Ashoku (vládol na území dnešnej Indie) prišla na Srí Lanku odovzdať Budhovo učenie. So sebou priniesla aj výhonok materského stromu Bódhi, pod ktorým Siddhártha Gautama dosiahol osvietenie a stal sa z neho Budha. Dodnes ide o najstarší ľudskou rukou zasiaty strom na svete a to historické čaro je ohurujúce!

Pozícia stromu sa ešte upevnila po tom, ako na Srí Lanku priniesli posvätný Budhov zub. Ten sa aktuálne nachádza v meste Kandy.

 

Šťastie a modlitby

Dnes platia v rámci starostlivosti o strom špeciálne a prísne pravidlá. Kmeň je ohradený múrom. K samotnému stromu sa môžu dostať iba najvyššie postavení predstavitelia budhizmu v krajine, prípadne významní politici či dôležité zahraničné návštevy. Najstaršie časti stromu sú dokonca podopreté zlatými podperami.

Nik vám však nezakáže prejsť sa okolo stromu, pozrieť si hlavnú svätyňu i malé postranné oltáre. Tu budhisti z celého sveta nosia obetné dary - kvety, jedlo, koreniny i peniaze. Z pohľadu budhistov kvet symbolizuje pominuteľnosť všetkého na svete. Keď ho kladiete na oltár, je svieži, čerstvý, voňavý, no pomaly stráca svoju krásu a umiera. Aké symbolické a poetické.

Mnísi sa modlia, domáci odriekajú posvätné texty a čaro tohto miesta je čoraz väčšie. Všetci ľudia sa zdajú byť nesmierne šťastní. Až tu sa reálne dozvedáme, čo znamená veta „peniaze ťa šťastným neurobia“.

 

Najkrajšia srílanská stúpa

Nasali sme autentickú atmosféru, sme ohúrení, a to lovenie zážitkov ešte nekončí. Prechádzame sa ďalej a pozdĺž prístupovej dláždenej cesty nás pozorne sledujú opice, volavky či veverice. A zrazu zbadáme najkrajšiu stúpu na Srí Lanke - majestátnu Ruwanwelissayu.

Stúp je na svete viac. Ide o hemisférické stavby, zväčša obsahujú budhistické relikvie a symbolizujú Budhu sediaceho v meditácii na levom tróne. Ruwanwelissaya je jedna z najkrajších stúp vôbec a hoci so svojimi 103 metrami nie je najvyššia, je rozhodne najnavštevovanejšia v krajine. Po obvode meria 290 m a jej pôvod sa datuje až do 2. storočia pr. Kr.

Srílančania veria, že ak sa okolo stúpy prejdete v smere hodinových ručičiek, vylepšíte si karmu. A ak skutočne máte šťastie, podarí sa vám vidieť aj miestny rituálny sprievod, tzv. pooja (púdža). Miestni prinesú k dary (kvety, jedlo...) a za zvuku bubnov a trubiek nesú plátno oranžovej farby. Sprievod sa prejde okolo stúpy a po dokončení kruhu sa plátno za pomoci miestnych mníchov opáše okolo nej a nechá sa do ďalšieho dňa posvätiť. K sprievodu sa pridávame tiež a odnášame si domov najintenzívnejší zážitok, aký sa dá na Srí Lanke uloviť!

 

Prečítajte si aj ďalšie blogy o Srí Lanke a pokiaľ vás tento kút sveta láka, radi vás uvidíme na dovolenke na Srí Lanke.

 

Vyhrajte s novými Topkami

Pozor, aktuálne prebieha na Topkách súťaž o zájazd na Srí Lanku. Pozrite si nové topky, hlasujte v anketách a vyhrajte!!!

Zapojte sa do konca septembra do ktorejkoľvek ankety pod článkom a budete zaradení do súťaže o jedenásťdňový zájazd na Srí Lanku od cestovnej kancelárie BUBO.

Viac info sa dozviete TU.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: BUBO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa