Orient s vôňou korenia: Najkrajšou zastávkou Hodvábnej cesty je Uzbekistan

2023-12-18 00:00:00 |   |    | 

Citadely uprostred púšte, hlinené pevnosti, mozaikovo zdobené medresy (islamské školy) či pestrofarebné trhoviská. Hodvábna cesta bola po stáročia hlavným ťahom obchodu medzi východom a západom a Uzbekistan ležal priamo v jej srdci. Pre tých, ktorí sú zvedaví na počiatky medzinárodného obchodu, šírenie náboženstva, umenia, jazykov či kultúry, je Uzbekistan tou pravou krajinou na ponorenie sa do tohto obdobia.



 

Hodvábna cesta dostala svoj názov vďaka lukratívnemu obchodu s hodvábom, ktorý bol vyrábaný hlavne v Číne. Okrem toho sa z východu na západ prinášali aj komodity ako čaj, farbivá, parfumy alebo porcelán. Západniari zas obchodovali s koňmi, ťavami, medom, vínom či zlatom.

Počas obdobia 1500 rokov sa vytvorili rôzne obchodné trasy, ktorými obchodníci prechádzali. V Uzbekistane boli populárne zastávky najmä v mestách Samarkand, Buchara a Chiva, kde sa najčastejšie obchodovalo s koreninami a vzácnymi drahokamami. Krajina však bola aj centrom pre výmenu kultúrnych a umeleckých poznatkov.

Dnes návštevníci Uzbekistanu môžu nazrieť do minulosti, obdivovať nádhernú architektúru a túlať sa v labyrintoch bazárov. Poďme teda na prechádzku po troch mestách, ktoré sa zapísali na mapu Hodvábnej cesty.

 

Samarkand

Samarkand patrí medzi jedno z najstarších miest na svete. Svojou krásou vraj prekvapilo aj samotného Alexandra Veľkého, ktorý vyhlásil: ”Všetko, čo som počul o meste Marakanda (Samarkand) je pravda okrem toho, že je oveľa krajšie, ako som si vedel predstaviť.

Pri návšteve tohto mesta vám neunikne námestie Registan, ktoré hostí tri majestátne medresy s nádhernými kachličkami zdobenými ornamentami. Vo vnútri sa môžete pozrieť na tradičnú tiedu, zakúpiť si suveníry, zažiť tradičný koncert či vychutnať kávu a kochať sa touto nádhernou architektúrou.

Okrem tohto vás v meste určite osloví mauzóleum Shah-i-Zinda, v ktorom sú zachovalé hrobky z období medzi 8. a 15. storočím. Toto miesto je považované za jednu z najúchvatnejších islamských pamiatok na svete a pre Uzbekov predstavuje posvätné miesto.

Jedným z najzaujímavejších zachovalých (a Sovietmi zrekonštruovaných) miest je jednoznačne hrobka vládcu Timura Veľkého, ktorá sa pýši najvyššou triedou stredovekého umenia, zlatými dómami či prepracovanými mozaikami.

 

Buchara

V zlatom veku islamu bola Buchara považovaná za dôležité centrum vzdelania a duchovného života. Architektonicky patrí medzi najlepšie zachované mestá z obdobia okolo 10. storočia.

Najznámejšou pamiatkou je minaret Kalyan (Kalon), ktorý vyčnieva spomedzi úzkych hlinených labyrintových uličiek tak, že ho málokto prehliadne. Na námestí, kde sa nachádza, stojí aj mešita s rovnakým názvom. Je to komplex dvoch medries, postavených medzi 12. a 16. storočím.

Citadela Ark je najstaršou stavbou v meste, ktorá fungovala ako pevnosť, no žili v nej aj vládcovia.

 

Chiva

Prechádzka po meste Chiva pripomína živé múzeum. Atmosféra je tu najautentickejšia, keďže v starom meste ohraničenom hrubými hlinenými hradbami, doteraz žijú pôvodní obyvatelia.

Chiva bola kedysi aj centrom obchodu s otrokmi a vznikla tu teória algebry. Zastávka v tradičných čajovniach je medzi návštevou mešít a múzeí neskutočným zážitkom, kedy sa človek ponorí do minulosti.

Najznámejšou stavbou v Chive je minaret Kalta, ktorý bol nariadený samotným vládcom, aby mohol dovidieť do Buchary. Po jeho smrti sa však stavba zastavila a minaret nikdy nebol dokončený.

Všetky tri z týchto miest si zaslúžia svoj zápis v svetovom dedičstve UNESCO. Okrem dychberúcich budov, z ktorých hovorí história, tu doteraz nájdete farebné trhy či tradične oblečených domácich obyvateľov. Tieto atribúty zabezpečia všetkým návštevníkom autentický pohľad na obdobie Hodvábnej cesty.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa