Nádherné pláže, divoká príroda aj skvelá gastronómia: Dominikánska republika má ponuku pre každého

2019-02-08 12:00:00 |   |    | 

Prvú priečku v rebríčku obľúbenosti medzi karibskými destináciami obsadila vlani Dominikánska republika. V roku 2018 do krajiny zavítalo šesť a pol milióna návštevníkov, čo predstavuje medziročný nárast o 6,2 percenta. Turisti pritom stále častejšie cestujú za zážitkami a vyhľadávajú miesta mimo notoricky známych letovísk. Pokračovanie tohto trendu sa očakáva aj tento rok.



 

Za obľúbenosťou Dominikánskej republiky stojí celoročne príjemné počasie a široká ponuka, čo sa týka aktívneho vyžitia,“ uvádza Leila Boasier Budecker, riaditeľka Národného turistického úhradu Dominikánskej republiky so sídlom v Prahe a zároveň dodáva: „V  ostatnej dobe vyhľadávajú návštevníci stále viac netradičné destinácie a zážitky, či už sa jedná o výlety za pozorovaním veľrýb, karnevaly alebo cesty za ochutnávkami typických miestnych produktov ako je rum, káva, kakao alebo cigary.“ Ak hľadáte inšpiráciu, kam sa vydať tento rok na dovolenku, prinášame vám niekoľko tipov.

 

Pre športových nadšencov

Dominikánska republika ponúka výborné podmienky pre pešiu turistiku, horskú cyklistiku, golf aj vodné športy od surfovania cez kiteboarding, rafting, zlaňovanie vodopádov až po potápanie. V Dominikánskej republike sa navyše môžete stretnúť tvárou v tvár s exotickými druhmi zvierat, medzi ktoré patrí napríklad krokodíl americký, papagáj druhu amazona ventralis, lamantín alebo vráskavec dlhoplutvý - tie plávajú k dominikánskym brehom každý rok v zime kvôli páreniu. Práve o tieto zážitky je v Dominikánskej republike podľa portálu TripAdvisor veľký záujem.

 

Pre milovníkov pokoja

Podľa údajov z roku 2017 spoločnosti Global Wellness Institute podnikli turisti spolu až 830 miliónov wellness ciest, pričom toto číslo kontinuálne rástlo aj v minulom roku. Butikové hotely a all-inclusive rezorty ponúkajú svojim klientom workshopy zamerané na meditáciu i na nájdenie vnútorného pokoja a harmónie so sebou samým. K regenerácii tela aj duše môže pomôcť napríklad joga na brehu šumiaceho mora, spa uprostred rieky v tropickom pralese alebo meditácia v hoteli v korunách stromov. Meditačné centrá a wellnes štúdia potom poskytujú špecializované lekcie ako je napríklad capoeira či terapia umením. Očistiť sa od negatívnej energie pomôže tiež strava z organicky pestovaného ovocia a zeleniny.

 

Pre gurmánov

Podľa informácií portálu TripAdvisor bol v Dominikánskej republike v roku 2018 zaznamenaný zvýšený záujem o kurzy varenia (61-percentný nárast). Najmä hlavné mesto Santo Domingo je gastronómiou preslávené po celom Karibiku. Pokiaľ sa sem vydáte, určite by ste mali absolvovať niektorú z kulinárskych exkurzií, kde vás zasvätia do tajov prípravy lahodných pokrmov od tradičných tostones (smažené banány) cez mofongo (banánová kaša s cesnakom a bravčovým mäsom či krevetami) až po medzinárodné jedla obohatené o dominikánske vplyvy. Do pestovania a výroby kakaa (čokolády), kávy a trstinového rumu vás ochotne zasvätia lokálni producenti v úrodnej oblasti Cibao vo vnútrozemí ostrova.

 

Pre fotografov

Viac než 83.000 fotiek. Týmto počtom sa pláž Bavaro v Punta Cane stala v celosvetovom porovnaní „najfotografovanejšou plážou Instagramu roku 2018“. A je k tomu pádny dôvod. Jedná sa o 50 kilometrov dlhú pláž lemovanú luxusnými rezortmi, reštauráciami a obchodmi so suvenírmi. Pod vodnou hladinou sa navyše ukrývajú koralové útesy. Ak radšej uprednostňujete menej turistické miesta, vydajte sa do oblasti Miches z južnej strany Samanského zálivu. Nezabudnuteľný zážitok vám rozhodne prinesie návšteva vodopádu Salto de la Jalda, jedného z najvyšších z Karibiku, či výlet na horu Montaña Redonda. na ktorej vrchole sa nachádza hojdačka. Okolie lagúny a kopce budete mať odtiaľ ako na dlani.

 

Pre dobrodruhov

Kým väčšina návštevníkov Dominikánskej republiky mieri na pláže v Punta Cane, len málokto zavíta do oblasti Montecristi na severozápadnom pobreží. Pri prechádzke tunajšou krajinou budete postupne míňať ryžové plantáže, banánovníky a kaktusy Saguaro, až dorazíte k vápencových útesom a hustým mangrovovým porastom vytvárajúcim tunely, ktoré vedú do priezračných lagún. Ďalšie miesto, ktoré si zaslúži pozornosť, je panenská Bahia de Las Águilas - jedna z najkrajších pláží Karibiku, ktorá je súčasťou národného parku Jaragua v regióne Pedernales. Dostať sa sem dá jedine autom s pohonom na všetky štyri kolesá alebo vodným taxíkom z Cabo Rojo.  Určite si so sebou nezabudnite vziať dostatok pitnej vody a krém s vysokým UV faktorom chrániacim pred slnečnými paprskami.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Dominikánska republika - Turistický úrad
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa