Slávna zátoka pri Dubrovníku: Raj juhoslovanských papalášov by ste dnes nespoznali

2019-03-21 00:00:00 |   |    | 

Dubrovník býva právom zaraďovaný k najkrajším miestam na svete. Len kúsok od neho však nájdete „mestečko duchov“, na ktoré Chorváti rozhodne pyšní nie sú. Kedysi luxusný dovolenkový rezort totiž straší aj počas dňa.



 

História rezortu Kupari 10 kilometrov od Dubrovníka sa začala písať v roku 1919. Vtedy sa dvaja českí podnikatelia rozhodli, že v zátoke Župa vybudujú na mieste starej tehelne ubytovacie zariadenia. Ako prvý otvorili v auguste 1921 luxusný Grand Hotel so 166 dvojlôžkovými izbami a dvomi reštauráciami – českou a francúzskou.

Ku Grand Hotelu postupne pribudli aj ďalšie štyri ubytovacie zariadenia, po skončení 2. svetovej vojny ale rezort prevzala juhoslovanská armáda, ktorá tu zriadila zotavovňu pre vojenských veteránov.

V 60. rokoch všetky budovy okrem Grand Hotela zbúrali a na ich mieste postavili ďalších päť hotelov (Pelegrin, Kupari, Mladost a Goričina I a II) s celkovou kapacitou 1600 lôžok. Náklady boli enormné a v dnešnej dobe by sa rovnali približne pol miliarde eur.

Súčasťou rezortu bol aj kemp pre 4500 ľudí a luxusné prázdninové vily. Jednu tam dokonca vlastnil sám prezident Josip Broz Tito. Aj vďaka nemu sa Kupari rýchlo stalo vyhľadávanou destináciou a bolo čoraz ťažšie získať tu rezerváciu. Dokonca sa hovorilo, že bez správnych kontaktov je to úplne nemožné.

Kupari bol skutočne snom mnohých ľudí a kto sa sem dostal, mohol si gratulovať. Okrem krásnej pláže mali dovolenkári k dispozícii tanečnú sálu, kde hrala živá hudba, niekoľko reštaurácií, bazén aj iné športoviská. Všetky sa dnes na návštevníkov škľabia už len spod nánosov popadanej omietky a rozbitého skla.

V 90. rokoch 20. storočia Balkán zasiahla krutá občianska vojna. Oddych pri mori neprichádzal do úvahy a Kupari sa stalo útočiskom chorvátskych bojovníkov. V roku 1991 vyslala juhoslovanská ľudová armáda niekoľko lodí, aby obsadili Dubrovník. 4. októbra sa plavili ako Kupari, keď na hotelové budovy spustili paľbu. Tá trvala bez prestávky celých 20 dní a na jej konci už v podstate nebolo o čo bojovať.

Vojaci však nenechali nič na náhodu, z rezortu odvliekli všetok drahý nábytok, kov a mramor a budovy podpálili. Z Kupari sa stala „Zátoka opustených hotelov“ a doteraz sa nenašiel nikto, kto by ich aspoň zrovnal so zemou.

Developeri tu samozrejme plánujú vybudovať špičkový 5-hviezdičkový rezort, zatiaľ sa však tomuto miestu milovníci luxusu zďaleka vyhýbajú.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa