Šesť najzaujímavejších miest, ktoré môžete vidieť v Černobyle

2020-03-06 08:00:00 |   |    | 

Černobyľ je neodmysliteľne spätý s najničivejšou jadrovou haváriou v histórii. Ešte donedávna sem mierili len tí najväčší odvážlivci, ktorí nemali strach z ožiarenia. V posledných rokoch však do Černobyľu smerujú organizované zájazdy a exkurzie, ktoré majú jediný cieľ – priblížiť verejnosti miesto strašnej tragédie.



 

Výlet do Černobyľu (organizované zájezdy a exkurze) pri dodržaní všetkých zásad stanovených sprievodcami je dnes bezpečný. Vo všeobecnosti sa uvádza, že dávka radiácie, ktorú telo príjme na exkurzii v Černobyle, predstavuje zhruba tisícinu dávky pri jednom RTG vyšetrení. Pokiaľ chcete vidieť Černobyľ na vlastné oči, máme pre vás šesť tipov na miesta, ktoré sa vyplatí počas exkurzie navštíviť.


 

Černobyľská jadrová elektráreň

Za čias Sovietskeho zväzu niesol tento objekt názov Černobyľská jadrová elektráreň V. I. Lenina. Bývalú jadrovú elektráreň nájdete na severnej Ukrajine, približne 110 kilometrov na sever od Kyjeva a 16 kilometrov od hraníc s Bieloruskom. V bezprostrednej blízkosti elektrárne bolo pre jej zamestnancov vybudované mesto Pripjať. Nových pracovníkov sem lákala vidina vysokého zárobku a moderných technológií, ktorými bola elektráreň na vtedajšiu dobu doslova prešpikovaná. Ani tie však bohužiaľ nezabránili obrovskej katastrofe.

V sobotu dňa 26. apríla 1986 došlo na štvrtom bloku k vážnej havárii, pri ktorej bol reaktor zničený, rádioaktivita silne zamorila okolie a rádioaktívny mrak sa dostal i do ďalších európskych krajín. Po výbuchu v roku 1986 postavili oceľobetónový sarkofág, ktorého bezpečnosť poistili ďalším krytom vybudovaným počas rokov 2010 až 2019. Nový kryt obklopuje nielen reaktor, ale i pôvodný sarkofág.

 

Mesto duchov Pripjať

Ako sme už spomenuli vyššie, mesto sa vybudovalo výlučne pre zamestnancov (a ich rodiny) černobyľskej jadrovej elektrárne. Nachádza sa len tri kilometre od spomínanej elektrárne a v dobe svojho najväčšieho rozmachu ho obývalo necelých 50 000 obyvateľov. Všetko sa bohužiaľ zmenilo 26. apríla o jednej hodine ráno, kedy v jadrovej elektrárni Černobyľu explodoval reaktor číslo 4. Počas štyroch hodín musia obyvatelia mesta opustiť svoje domovy.

Z ukrajinského mesta, kedysi intenzívne pulzujúceho životom, se stane mŕtva, opustená zóna, kde množstvo vecí pripomína zhon, v akom obyvatelia Pripjať opúšťali. Na zemi sa váľajú hračky, knihy, fotky, lieky, plynové masky i rozhádzaný nábytok. Smutný je pohľad predovšetkým na nemocnice a školské budovy. Zo zhrdzavených detských postieľok trčia len strapce matracov a po zemi sa váľajú bábiky, s ktorými sa roky nikto nehral. Napriek tomu však „mesto mladých“, ako Pripjať prezývali, patrí medzi povinné položky na černobyľskom itinerári.

 

Neotvorený lunapark v meste Pripjať

Jeho otvorenie malo byť veľkou slávou. Tešili sa naň nielen malí, ale aj veľkí. „Mesto mladých“ mohlo získať zaujímavú atrakciu v podobe kolotočov a pestrofarebných stánkov s kadečím. Tunajší lunapark budovali za palácom kultúry Energetik a slávnostne ho plánovali otvoriť 1. mája 1986, v čase májových osláv. Ani k tejto udalosti však nedošlo.

Plány na otvorenie zábavného parku sa prerušili, keď 26. apríla došlo k havárii Černobyľu o pár kilometrov ďalej. Park sa tak v priebehu rokov stal jedným zo symbolov černobyľskej katastrofy. Vidieť tu môžete pôvodné ruské koleso, autodróm, veľké množstvo hojdačiek a ďalších kolotočov. Park sa dokonca objavil v niekoľkých filmoch a počítačových hrách (námatkovo spomenieme trebárs The Secret World, S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl alebo Call of Duty 4: Modern Warfare).

 

Plavecký bazén Lazurnyj

A s vyššie uvedenou hrou Call of Duty 4: Modern Warfare neodmysliteľne súvisí tiež plavecký bazén Lazurnyj, ktorý sa tu objavil. Mestský bazén s telocvičňou využívali predovšetkým zamestnanci černobyľskej elektrárne. Dodnes ho nájdete na ulici Sportovnaja, dom číslo 24. Smutnou zaujímavosťou je, že po černobyľskej katastrofe budova nebola opustená spolu s mestom.

Likvidátori a ďalší ľudia pracujúci v zóne, najmä zamestnanci Černobyľskej jadrovej elektrárne, využívali bazén i niekoľko rokov po jej katastrofe (až do roku 1998). Potom bol bazén definitívne opustený a dnes už slúži len ako zastávka pre turistov, ktorí sa do Černobyľu vydávajú na exkurziu. Vidieť tu možno jeden veľký a päť nízkych skokanských mostíkov, ale aj steny pokryté mnohými grafitmi.

 

Palác kultúry Energetik a Hotel Polyssia

Stavba nachádzajúca sa na Leninovom námestí v centre mesta Pripjať na území Uzavretej zóny Černobyľskej jadrovej elektrárne, je v súčasnej dobe jedným z najnavštevovanejších miest Pripjati. Palác kultúry, ktorý stojí neďaleko hotela Polyssia (Polesie), postavili v 70. rokoch 20. storočia pre občanov mesta Pripjať. Súčasťou budovy bol aj hotel, lekáreň, obchodný dom, obchod s potravinami, telocvičňa, reštaurácie a samotný palác kultúry s kinom, divadlom, tanečnou a zasadacou sieňou. Miesto bolo dejiskom množstva krúžkov, konferencií, koncertov a vo večerných hodinách sa tu konali obľúbené diskotéky. Stavba bola z bieleho mramoru a ten na niektorých miestach prežil do dnešnej doby.

Neďaleko paláca stojí i jedna z najvyšších budov mesta – hotel Polyssia (Polesie), ktorý postavili v 70. rokoch 20. storočia. Ubytovávali v ňom delegácie a návštevníkov Černobyľskej jadrovej elektrárne. Neskôr tu boli pri odstraňovaní následkov nehody ubytovaní likvidátori. V roku 2012 sa hovorilo o zbúraní stavby, zámer sa však nerealizoval, preto budova hotela naďalej chátra.

 

Pamätník zosnulým hasičom

Počas prehliadky Černobyľu by ste nemali zabudnúť ani na návštevu pamätníka zosnulým hasičom, ktorý sa nachádza priamo v meste. Pamätník je venovaný „tým, ktorí zachránili svet“. Tesne pred pol druhou v noci (01.28) sa 26. apríla 1986 rozozvučal požiarny poplach, na ktorý zareagovala 15-členná podniková požiarna jednotka, ktorú posilnila ešte malá jednotka z Pripjati. Nikto však hasičov nevaroval, že nejde o bežný požiar. Preto odišli bez protipožiarneho výstroja, len v tom, čo práve mali na sebe, v košeliach. Podľa výpovedí členov rodiny hasičov, ktorí katastrofu prežili, muži zhadzovali horiaci grafit nohami.

I napriek strašným podmienkam bola malá skupina 21 hasičov úspešná – za necelú hodinu a pol zvládli požiare v budovách elektrárne uhasiť, pričom posledné ložisko dostali pod kontrolu o 2.10 ráno. Hasičov následne vystriedali likvidátori, ktorí mali za úlohu zozbierať grafit rozmetaný výbuchom po okolí a do otvoreného jadra reaktoru dostať tisíce ton piesku, bóru a olova.

Následky katastrofy priamo na mieste boli desivé. Oficiálne v dôsledku černobyľskej jadrovej havárie do troch mesiacov priamo zomrelo 38 ľudí, celkovo ich však mohlo byť niekoľko stoviek. Zdravotné následky muselo znášať niekoľko tisíc ľudí.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: ESO travel / Bigstockphoto.com
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa