Patrí k najkrajším, no aj tak mu hrozí zánik: Umierajúce talianske mestečko prosí o záchranu

2021-04-13 12:30:00 |   |    | 

Civita di Bagnoregio leží v strednom Taliansku asi 120 kilometrov severne od Ríma a s okolitým svetom ho spája jediný most pre peších. A to je príliš málo. Oblasť pomaly vymiera a záchrannú ruku mu môže podať iba turizmus. Aj s tým to však v súčasnosti vyzerá všelijako...



 

Civita di Bagnoregio patrí k najmalebnejším mestečkám, hovoria však o ňom ako o „umierajúcom“. Rozprestiera sa totiž medzi údoliami na vrchole kopca s veľmi nestabilným podložím – spodná vrstva je ílovitá, horné tvorí tuf a sopečné horniny. Hoci v minulosti bolo toto miesto zrejme dostupnejšie, dnes sa sem dá dostať len jediným mostom. Dôvodom je erózia, kvôli ktorej raz mestečko môže úplne zmiznúť z mapy. A to by bol veľmi smutný koniec jeho stáročných uličiek.

 

Mesto Etruskov

Založenie mesta sa spája s Etruskami, ktorí sa na tomto strategicky výhodnom mieste pri obchodných cestách usadili už pred 2.500 rokmi. Ich stopy sú na kopci dodnes zreteľné - v podobe usporiadania ulíc či skalného tunela do údolia, ale tiež vďaka viacerým archeologickým nálezom. V oblasti San Francesco Vecchio bola napríklad objavená etruská nekropola a vedci tiež zistili, že jaskyňa sv. Bonaventúru bola kedysi etruskou hrobkou.

Pohrebísk bolo napokon v tejto oblasti kedysi mnoho. Etruskovia si ich hĺbili do útesu pod mestom a do neďalekých tufových stien, v priebehu stáročí však väčšinu z nich zničili zosuvy pôdy. Existujú pritom dôkazy, že seizmická činnosť trápila miestnych obyvateľov prakticky od počiatku osídlenia, veď prvé veľké zemetrasenie sa spája s rokom 280 pred našim letopočtom. Keď sem o pätnásť rokov prišli Rimania, dokončili síce kanály na odvádzanie dažďovej vody, no ani to úplne nepomohlo.

 

Rodisko svätca

Už v stredoveku začali pre prepadávajúce základy Civitu prezývať „umierajúcim mestom“. Svoje o tomto nebezpečenstve zrejme vedel aj najslávnejší tunajší rodák Svätý Bonaventúra, ktorý zomrel v roku 1274. Keď bol ešte malým chlapcom, vážne ochorel a jeho mama vraj zavolala sv. Františka, aby ho uzdravil. Svätec z Assisi údajne strávil niekoľko dní v jaskyni (starodávnej etruskej hrobke), kde sa dnes nachádza vyhliadka.

Dom, kde Bonaventúra prežil detstvo, však už v Civite nenájdete, celá časť mesta sa totiž dávno zrútila z útesu. Už v 16. storočí zostal z ulíc len zlomok a na konci 17. storočia sa dokonca biskup a celá mestská rada radšej presunuli do neďalekého Bagnoregia, keď mesto na kopci znova zasiahlo ničivé zemetrasenie. Niekoľko stredovekých budov sa však našťastie zachovalo dodnes, k najvzácnejším patrí kostol sv. Donáta, palác Alemanniovcov či biskupský palác.

 

Jediné spojenie s okolím

V 19. storočí sa vzhľadom na pretrvávajúcu eróziu Civita di Bagnoregio definitívne premenilo na "ostrov". Dnes ho s okolím spája jediný 366 metrov dlhý most, ktorého posledná verzia pochádza z roku 1965. Je vyhradený len peším, príležitostne ho však otvárajú aj pre domácich na bicykli či motocykli. Most vedie priamo k bráne Porta Santa Maria (známej aj ako Porta Cava), ktorá sa ako jediná zachovala z pôvodného počtu päť.

V letných mesiacoch zažíva most pomerne veľký nápor. Umierajúce mestečko so šestnástimi stálymi obyvateľmi totiž pred pár rokmi všetko vsadilo na jedinú kartu – cestovný ruch. A tak sa starosta rozhodol, že bude za vstup do mestečka vyberať poplatok, čo sem paradoxne pritiahlo veľkú pozornosť turistov. Kým v roku 2010 sem prišlo len 40 tisíc návštevníkov, v roku 2019 ich už bolo vyše milióna!

Koronavírus však aj tomuto čarovnému mestu urobil škrt cez rozpočet, a tak prišli úrady s novým nápadom na záchranu – Civita di Bagnoregio chcú dostať na Zoznam UNESCO. Veria, že vďaka vzácnemu zápisu získajú financie, tak preveľmi potrebné pre vytvorenie špeciálnych konštrukcií na okraji útesov, ktoré by „umierajúce mestečko“ definitívne vyrvali z pazúrov smrti.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa