OBRAZOM: Ľadový palác vo švajčiarskom Jungfrau láka svojou studenou krásou

2023-03-12 12:00:00 |   |    | 

Švajčiarska lokalita Jungfrau sa spája najmä s najvyššie položenou železničnou stanicou v Európe, okrem toho tam však môžete navštíviť aj unikátny ľadový palác.



 

Horský masív Jungfrau oddávna fascinoval básnikov, maliarov, ale aj inžinierov, politikov i podnikateľov. Prvé pokusy zdolať ho spustili zároveň aj túžbu postaviť cez tieto trojité vrcholy železnicu. Táto myšlienka začala dostávať konkrétne kontúry koncom 19. storočia počas rozmáhajúcej sa "horskej železničnej horúčky", kedy vo Švajčiarsku vybudovali veľký počet takýchto tratí. Jungfraubahn bola vrcholom tejto vlny železničných stavieb. Stojí vo výške 3454 metrov nad morom a od svojho otvorenia v roku 1912 je najvyššie položenou stanicou v Európe.

Jednou z jej atrakcií je aj ľadovcová jaskyňa, ozdobená nasvietenými ľadovými sochami. Horskí vodcovia vytvorili jej uličky a haly krompáčmi a pílami už v 30. rokoch 20. storočia. Dnes sa o ich výzdobu starajú umelci, ktorých diela v tvare orla, tučniaka či medveďa môžu návštevníci objavovať v zákutiach mrazivého sveta. Už pri mínus troch stupňoch Celzia sa však topia.

Jaskyňa paradoxne zohráva dôležitú úlohu pri ohreve návštevníckeho centra s reštauráciami a obchodmi na vrchole hory. Denne totiž útrobami ľadovca prejdú tisícky návštevníkov a aby ľadovec túto záťaž vydržal, odvádza prebytočné teplo z jaskyne preč. Tento obdivuhodný úsporný energetický systém sa tak zaobíde bez kúrenia a radiátory sa nachádzajú len v starej budove vedeckého observatória.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa