Slávne Pompeje – najprv dovolenkový raj Rimanov, potom peklo na Zemi

2019-03-22 12:00:00 |   |    | 

Príbeh Pompejí najväčšmi poznačil výbuch sopky Vezuv. Obrovská tragédia dnes turistov láka preskúmať trosky miest, ktoré v minulosti zničila láva, pemza a prach z nej. Zo Slovenska sa tam najjednoduchšie dostanete letecky cez Neapol, od ktorého sú vzdialené menej ako tridsať kilometrov. Takto jednoducho môžete spojiť výlet do dvoch krásnych talianskych miest.



 

Dovolenkový raj Rimanov

História mesta sa začala písať približne v 7. storočí pred našim letopočtom. Tento areál milovali domáci vďaka nádhernej prírode. Postupne tam začali chodiť predstavitelia šľachty z Ríma, ktorí priniesli peniaze a pomohli postaviť Pompeje na nohy. Vďaka tomu sa z nich stalo obľúbené dovolenkové, ale aj obchodné mesto, ktoré prekvitalo noblesou a prepychom. Svoj nový domov tam našlo aj mnoho vojnových veteránov, ktorí si prišli vyliečiť boľavé telo a dušu. Pompeje sa veľmi rýchlo postavili na vlastné nohy a stali sa jedným z najdôležitejších miest v celom regióne.

 

Prvé upozornenie prišlo o 17 rokov skôr

Jediné starosti robila v tomto regióne obyvateľom a návštevníkom sopka Vezuv. I keď bola podľa bežných ľudí už vyhasnutá, učenci boli presvedčení o opaku. Prvé potvrdenie ich slov prišlo v roku 62 nášho letopočtu, kedy zemetrasenie spôsobené prebúdzaním sa jej činnosti zničilo celú oblasť, no aspoň sa podarilo zachrániť obyvateľov mestečka. Pompeje museli následne niekoľko rokov renovovať a postupne im vdýchli nový život. Podľa niektorých legiend bola práve táto éra tak bujará, že si samotní ľudia koledovali o trest. Odklonili sa od slušného a skromného života a kvôli tomu sa na nich bohovia tak nahnevali, že nakoniec musel prísť veľký trest.

 

Druhú predzvesť od zvierat nasledovala obrovská skaza

K obrovskej tragédii došlo v auguste v roku 79. Zo šíreho okolia začali unikať zvieratá, ktoré počúvali inštinkty a túžili sa dostať do bezpečia. Na radu miestnych vedcov z oblasti odišli aj tisíce ľudí, ktorí sa však často neodsťahovali dostatočne ďaleko. Mysleli si, že prírodný živel zasiahne iba samotné mesto a vôbec si neuvedomovali, akú obrovskú skazu môže erupcia spôsobiť. Priamo v Pompejách zostalo približne 2000 ľudí, ktorí nemali šancu ubrániť sa. Ich telá pochoval popol a pemza, ktoré vznikli z činnosti sopky. V niektorých miestach dosahovali nánosy výšku piatich metrov. Ostatní obyvatelia chceli pomôcť ľuďom, ktorí nestihli ujsť a zároveň pracovali na evakuácii ďalších miest. Všetko im komplikoval ťažký prach, ktorý viacerých dobrovoľníkov zadusil alebo im spôsobil popáleniny. V celej oblasti bol hustý čierny dym, zem sa ešte v niekoľkých vlnách otriasala a láva spôsobovala neznesiteľné teploty. Počas niekoľkých hodín sa Pompeje a okolie zmenili na peklo na zemi, z ktorého nebolo šance dostať sa preč.

 

Miesto, ktorého sa ľudia báli

Po výbuchu sopky sa život v celej oblasti zastavil. Keď sa situácia upokojila, ľudia tam našli spustošenú krajinu, ktorá v ničom nepripomínala to krásne miesto, aké milovali pred výbuchom Vezuvu. Túžili sa odtiaľ dostať čo najskôr preč a nechceli už viac spomínať na to, čo sa stalo s touto nádhernou oblasťou. Po dlhé stáročia boli tieto miesta úplne opustené. Obyvatelia sa báli, že by narušili pokoj mŕtvych a pohnevali si tak bohov, ale taktiež stále netušili, aké nepríjemné prekvapenie by im mohla pripraviť sopka.

Časom sa už o Pompejách rozprávalo ako o nejakom bájnom mieste, pričom domáci po rokoch pomaly zabúdali a prestávali veriť tomu, čo sa tam skutočne udialo. Prvé pozostatky objavili na konci 16. storočia počas výkopových prác pre kanalizáciu, ale archeologické výskumy sa oficiálne začali až v roku 1748. Výskumníci postupne začali odhaľovať nielen pozostatky budov, ale aj desivé nálezy ľudí, ktorí zahynuli pod nánosmi prachu, ktoré ich telá časom mumifikovali.

 

Čo dnes uvidíte v Pompejách?

I keď mesto stále skrýva mnohé tajomstvá, dnes sa už podarilo odkryť obrovskú časť z neho. Archeológovia ho postupne sprístupnili aj verejnosti, takže turisti si môžu na vlastné oči pozrieť jednu z najlepších ukážok etruskej kultúry. Dnes tam uvidíte napríklad bývalé námestie s kolonádou, niekoľko domov pôvodných obyvateľov, mestské kúpele, divadlo pre 5000 divákov alebo amfiteáter. Pracovníkom sa podarilo odkryť tiež pozostatky pohrebísk a od nánosov pemzy očistili aj vily boháčov s nádhernými freskami. V areáli sa nachádza malé múzeum, ale veľkú časť vykopávok preniesli aj na výstavu do Neapola. Vstupné stojí 15 eur, ale vstupy sú prísne limitované.

 

Nebezpečenstvo stále nie je zažehnané

Seizmológovia neustále upozorňujú na to, že ľudstvo môže zažiť ešte väčšiu skazu, aká sa stala v roku 79. Sopka Vezuv totiž nie je úplne vyhasnutá a nachádza sa v nej veľa magmy. I keď je teda naoko pokojná, stále je z nej časovaná bomba, ktorá raz môže ublížiť nepomerne väčšiemu počtu ľudí. Druhým problémom je jej postupné zosúvanie pod more, čo je spôsobené vplyvom vnútorných zmien a okolitej klímy. To môže zase podľa odborníkov spôsobiť malé podmorské výbuchy, z ktorých vznikajú nebezpečné tsunami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa