Zámok Highclere poznáte z úspešného seriálu: Patril aj mužovi, ktorý prepísal dejiny

2021-12-13 12:00:00 |   |    | 

Anglicko sa môže pochváliť dejinami bohatými na rôzne zaujímavé udalosti a osobnosti. Tie sú často späté so vzácnymi pamiatkami, medzi ktorými vyniká aj nádherný zámok Highclere v krásnom prostredí v oblasti Hampshire.



 

Honosné sídlo s 200 miestnosťami

V 8. storočí získal tieto pozemky biskup z Winchestra. Dlhé roky boli opustené a mali iba podobu voľne prístupných lesov a lúk. Potom tam postavili luxusné, ale menšie sídlo pre cirkevných hodnostárov. Rozhodujúci moment nastal v 18. storočí, keď sa dom i s priľahlými pozemkami stal majetkom grófa z Carnarvonu. Už on začal postupne s veľkou rekonštrukciou a načrtol prvé základy súčasného Highcleru. V roku 1838 dostal sir Charles Barry od tretej generácie rodiny prvého majiteľa ponuku, či by sa nepokúsil naplánovať ich sídlo tak, aby mohlo konkurovať honosným londýnskym domom. Tento pán bol okrem iného jedným z autorov Westminsterského paláca a vo svojom novom projekte uplatnil mnoho rovnakých prvkov. Výsledkom jeho práce je luxusný rodinný zámok, ktorý pozostáva z 200 miestností a v mnohých ohľadoch vám bude pripomínať jednu z najznámejších anglických pamiatok. Neskôr pri ďalších rekonštrukciách rozšírili aj vedľajšie budovy a dnes sa tam už nachádza takmer tristo izieb.

 

Jeden z predkov sa zaslúžil o objavenie Tutanchamónovej hrobky

Highclere zostal až do súčasnosti majetkom grófov z Carnarvonu. Aktuálni dediči sa rozhodli sprístupniť ho verejnosti a ponúknuť ľuďom pohľad na to, ako tam žilo panstvo v minulosti. Jedna z výstav sa venuje dejinám Egypta. Málokto si totiž ešte pamätá, že práve ich predok sa vo veľkej miere zaslúžil o objavenie Tutanchamónovej hrobky. Howard Carter sa totiž snažil nájsť v tejto krajine nové zaujímavé miesta, ktoré by odhalili tajomstvá dejín. Tri roky musel bojovať s nedostatkom peňazí, ale aj s neochotou tunajších obyvateľov. Potom vstúpil do hry lord z Carnarvonu, ktorý sa rozhodol pomôcť mu po finančnej stránke. Od roku 1914 začal financovať Carterovo bádanie v Údolí Kráľov. Napriek tomu však tento objaviteľ neprichádzal so žiadnymi výsledkami. Lord sa preto nahneval a pohrozil mu, že mu do konca roka 1922 zastaví prísun financií. Vtedy sa v Egypte udial malý zázrak, pretože Carter konečne našiel vstup do hrobky, ktorá nebola vykradnutá a odkryla navyše obrovské bohatstvo. Preto si svojho predka pripomínajú na zámku aj touto výstavou.

 

Počas vojny sa tam nachádzala nemocnica

Viacerí šľachtici sa snažili svojim poddaným pomáhať. Počas 1. a 2. svetovej vojny nebolo výnimkou, že svoje priestory poskytovali pre zranených vojakov. Väčšina z nich na to využívala napríklad svoje letné sídla. Rodina grófa z Carnarvonu však urobila krok naviac. Jej členovia brali ako svoje hlavné posolstvo, že by mali svojim krajanom pomôcť. Preto počas 1. svetovej vojny premenili veľkú časť hradu na nemocnicu, ktorú viedla samotná kontesa. Nezaháľali ani počas 2. svetovej vojny, keď zase prepožičali časť sídla deťom, ktoré pred náletmi evakuovali z Londýna. Súčasťou areálu je aj údolie s lúkami s divokými kvetmi a taktiež veľký skleník, v ktorom pestujú exotické rastliny. Spolu so záhradami aj tieto miesta slúžili pri zotavovaní zranených mužov a starostlivosti o deti.

 

Zachránilo ich natáčanie známeho seriálu

V Anglicku sa veľkej popularite teší seriál Panstvo Downtown, ku ktorému v roku 2019 natočili aj celovečerný film. V ňom ukazujú život v šľachtických sídlach v období na začiatku 20. storočia a túto zaujímavú éru predstavujú z pohľadu panstva, ale aj ich sluhov. Pri jeho nakrúcaní využili práve hrad Highclere, ktorý sa odvtedy stal ešte vyhľadávanejšou turistickou atrakciou. Jeho majitelia súhlasili s prenájmom pre filmový štáb kvôli tomu, že potrebovali veľký obnos peňazí na jeho rekonštrukciu. Rodinné sídlo už totiž nebolo v dobrom stave a hrozilo, že kvôli tomu začne upadať. Našťastie však vďaka Panstvu Downtown získali vysoký príspevok z prenájmu, ale aj následne zo vstupného od návštevníkov. Budúci rok bude mať premiéru už druhá časť celovečerného filmu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia, PRNewswire

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa