Kúsok orientu u nás: Jednu z najkrajších stavieb Európy takmer nikto nepozná

2023-12-21 00:00:00 |   |    | 

Kráľovský alebo Brighton Pavillion sa nachádza v meste Brighton. Patril medzi oficiálne sídla anglického panovníka a postavený bol v troch etapách. Tá najhlavnejšia a prvá sa odohrala na konci 18. storočia. Patrí medzi najkrajšie budovy v krajine a navyše má pútavú históriu.



 

Nápad Juraja IV.

Kráľovská rezidencia v Brightone patrila medzi najobľúbenejšie letné sídla britskej monarchie. Takéto stavby majú väčšinou reprezentatívne účely, no v tomto prípade to bolo trochu inak. Kráľ Juraj IV. pavilón nechal vybudovať zo zištných dôvodov - chcel ním totiž demonštrovať pred svojimi konkurentmi, akú veľkú moc má. Použil na to veľmi obľúbený trik svojich predchodcov a naplánoval sídlo, ktoré bolo honosné a premyslené do posledného detailu. Vďaka nemu všetci videli, koľko peňazí vlastní a že sa nemajú púšťať do boja s ním.

 

Kráľovná Viktória ho predala

Zatiaľ čo Juraj Brighton Pavillion miloval, jeho následníčka kráľovná Viktória mala opačný názor. Počas svojho vládnutia ho navštívila jediný raz a to stačilo na to, aby urobila definitívne rozhodnutie. V letnom sídle sa cítila tak zle, že sa ho rozhodla okamžite predať. Hlavným záujemcom bolo samotné mesto Brighton, ktoré ho v roku 1850 kúpilo za 50 000 libier. Kráľovná si myslela, že ho dajú ihneď zbúrať a priestor využijú na výstavbu nových objektov. Z toho dôvodu dala odtiaľ pred odpredajom odniesť všetok nábytok, ktorý rozmiestnila v ostatných sídlach. Mesto sa však rozhodlo inak, sprístupnilo budovu verejnosti a dnes patrí medzi najnavštevovanejšia atrakcie.

 

Sídlila v ňom nemocnica

Počas vojen sa nehľadí na dejiny a často padnú za obeť aj vzácne historické pamiatky. Tak to bolo aj v prípade Brighton Pavillionu. Politici rozhodli, že budú na svojom území liečiť nielen občanov Anglicka, ale aj Indov. Vojakov prinášali do Londýna a ostatných miest v takých počtoch, že museli otvoriť nemocnice aj na nezvyčajných miestach. Počas 1. svetovej vojny preto jednu z nich umiestnili aj do tohto bývalého paláca.

 

Prvá LGBTI svadba v krajine

Politická legislatíva v Anglicku umožňuje uzatvárať manželstvo aj párom rovnakého pohlavia. K tomuto uzneseniu dospeli v roku 2013. Ako miesto prvej takejto svadby chceli vybrať niečo výnimočné, preto sa oficiálne prvá svadba z LGBTI komunity v Anglicku konala práve v Brighton Pavillione. Pár uzavrel manželstvo 29. marca 2014.

 

Vianoce mu svedčia

Mnoho historických budov vyzerá počas vianočného obdobia ešte lepšie ako kedykoľvek v priebehu roka. Inak tomu nie je ani v prípade Brighton Pavillion, ktoré navyše prináša pre ľudí aj jednu špeciálnu atrakciu. Na svojom pozemku vytvárajú pravidelne veľkú ľadovú plochu, na ktorej sa môže ktokoľvek korčuľovať. Konajú sa tam aj menšie vianočné trhy.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa