Na vlastnej koži: Navštívili sme adventný Dublin a vianočné trhy v Írsku

2019-12-13 12:00:00 |   |    | 

Tradícia vianočných trhov sa postupne dostáva do celej Európy a navnadila už aj krajiny, pre ktoré nie sú až natoľko typické. Dublin patrí medzi menej tradičné adventné destinácie, ktoré vás ale prekvapia nádhernou výzdobou, chutným jedlom a širokou ponukou aktivít.



 

30 ulíc rozsvietilo milión žiaroviek

Dublin patrí medzi mestá, ktorým vianočná atmosféra veľmi svedčí. Nádherné osvetlenie začínajú inštalovať už od októbra. Tridsať pracovníkov postupne rozsvieti 30 ulíc v centre, na čo spotrebujú milión malých žiaroviek. Mesto je takto vyzdobené až do konca januára. Jednotlivé štvrte vítajú návštevníkov špeciálnymi nápismi, ktoré im želajú príjemné sviatky aj v írskom jazyku.

Veľmi obľúbené sú svetelné siete, ktoré zdobia celé budovy, alebo vytvárajú nad ulicami žiarivú pavučinku. S výzdobou nezaostávajú ani tunajšie nákupné centrá. Spomedzi nich vyniká najmä Jervis na severnej strane rieky, kde majú snežnú dedinku pre malé deti, Santu šplhajúceho sa cez jednotlivé poschodia a honosnú výzdobu z malých žiaroviek a veľkých ozdôb.

 

Výklady s newyorským nádychom

Dva dublinské luxusné obchodné domy sa snažia nadviazať na newyorskú tradíciu zdobenia výkladov, ktoré ponúkajú zaujímavý príbeh a ukazujú majstrovské umenie ich dekoratérov. Jedným z nich je Arnotts v blízkosti budovy hlavnej pošty, kde stavili najmä na detských návštevníkov a ich výklady zdobia veľké pohybujúce sa hračky.

Brown Thomas na Grafton Street predstavil inštalácie v retro atmosfére, ktoré navyše lemuje nádherná výzdoba z čečiny a svetielok.

 

Prechádzka vianočným mestom

Na prechádzku vianočným Dublinom sa vyberte po šiestej hodine, keď sú už postupne ulice prázdnejšie. Začnite v Jervise, od ktorého prejdete obchodnými ulicami Henry a Mary Street. Tam uvidíte tiež výzdobu obchodného domu Arnotts s obrovskými Luskáčikmi. Potom sa už dostanete na O`Connell Street k budove hlavnej pošty, od ktorej budete prechádzať k rieke.

Postupne uvidíte niekoľko vianočných stromčekov, ktoré sú zdobené jednoduchým farebným osvetlením. Na južnej strane Liffey pokračujte smerom k Trinity College, od ktorej sa dostanete ku Grafton Street. Pozrite si aj ulice v jej okolí, ktoré majú rovnako nádherné osvetlenie. V tejto časti nezabudnite na výklady obchodného domu Brown Thomas. Prechádzka bude trvať niečo vyše pol hodiny a v závere sa môžete tešiť na zaujímavých pouličných umelcov.

Celú vychádzku zakončite v retro kaviarni Bewley`s, ktorá má vyše storočnú tradíciu. Jej steny zdobia nádherné secesné vitráže a tešiť sa môžete aj na krásnu vianočnú výzdobu. Ceny koláčov a nápojov sú vyššie, za jednu návštevu zaplatíte viac ako 10 eur, ale dostanete za to najlepšiu kvalitu a nezabudnuteľný zážitok. Odporúčame ochutnať najmä horúcu čokoládu Winter Magic s tromi topingami a malou zlatou obálkou, v ktorej sa pri troche šťastia môže nachádzať 10-eurový kupón do tejto kaviarne.

 

Dún Laoghaire – vianočné trhy priamo pri mori

Hlavné vianočné trhy sa tento rok nekonajú priamo v Dubline, keďže ich organizátori sa nedohodli s majiteľmi budovy, kde ich mali usporiadať. No môžete sa na ne vybrať na predmestie Dún Laoghaire, ktoré je vzdialené 20 minút cesty z centra. Originalita týchto trhov spočíva v ich polohe, keďže sa stánky nachádzajú priamo pri prístave.

Ponuka jedál je medzinárodná a nechýbajú nemecké klobásky, maďarské langoše alebo španielske churros. Cena týchto pokrmov sa pohybuje okolo 3,50 eur. Sviatočné nápoje ako varené víno alebo horúcu čokoládu kúpite od 1,50 eur vyššie. V stánkoch ponúkajú najmä výrobky od miestnych remeselníkov.

 

Vianočné trhy v meste Wicklow

Z vlakovej stanice Connoly sa dostanete priamym vlakovým spojením do Wicklow, ktoré počas víkendov organizuje ďalšie vianočné trhy. Cesta trvá niečo vyše hodiny a mestečko je ideálne na celodenný výlet. Nachádza sa tam zrúcanina hradu, starobylá väznica a ruiny kláštora. Na vianočných trhoch pripravujú každý víkend iné hudobné vystúpenie a rodiny s deťmi poteší jazda Santa expresom.

 

Vianočné trhy v Galway

Už desiaty ročník vianočných trhov sa koná v meste Galway na západe ostrova. Dostanete sa tam priamou autobusovou linkou z Dublinu, ktorá odchádza pravidelne každú hodinu. Okrem stánkov s domácimi lahôdkami sa môžete tešiť na Santov Express, ale aj veľké vyhliadkové koleso, ktoré vám ponúkne nádherný výhľad na centrum.

 

Zaujímavosti, ktoré navštívte v Dubline

Guinness Storehouse - Najnavštevovanejšou atrakciou v meste je pivovar Guinness. Interaktívne múzeum vás prevedie niekoľkými poschodiami, ktoré vás zoznámia s výrobou tohto obľúbeného piva, históriou ich reklám, informáciami o vývoze a jedinečnosti tohto lahodného moku.

V cene lístka máte aj jeden pohár piva. Ten si môžete vychutnať vo vyhliadkovom bare, využiť ho pri testovaní rôznych typov Guinnessa alebo sa zapojíte do akadémie, kde vás naučia správne čapovať toto pivo, za čo získate špeciálny certifikát. Za 6,50 si môžete priplatiť originálnu novinku v podobe stoutie, teda selfie, ktorú vám „vytlačia“ priamo na smotanovo hustú penu.

 

Írske múzeum whiskey - Pokiaľ sa budete pohybovať iba v centre, priamo oproti legendárnej Trinity College sa nachádza jediné nezávislé múzeum írskej whiskey. V ňom sa dozviete všetky informácie o vzniku a výrobe tohto nápoja, postupne sa presuniete niekoľkými miestnosťami, ktoré vám priblížia jeho históriu a dostanete sa aj do tradičného baru v anglickom štýle, kde na vás prostredníctvom hraných videoscénok prehovoria najväčšie legendy, ktoré založili spoločnosti na produkciu najznámejších írskych značiek. V poslednom bode sa dostanete k ochutnávke troch druhov tohto nápoja. V prípade upgradu na premium tour dostanete pohárik s logom múzea zadarmo a môžete ochutnať štvrtú prémiovú 12-ročnú whiskey.

 

Múzeum voskových figurín - Pri moste O`Connell sa nachádza írske múzeum voskových figurín, kde uvidíte najmä podobizne domácich hviezd, ale aj niekoľko zahraničných celebrít. Na výstave sa nachádzajú tiež voskové sochy hlavných hrdinov Hier o tróny, ktoré sa nakrúcali aj v Írsku.

 

Radnica - Mestská radnica ponúka bezplatnú prehliadku o histórii Dublinu, počas ktorej uvidíte aj originál írskej ústavy. Najkrajším bodom je vstupná hala s bohatým zdobením, ktorá slúži aj na prijímanie oficiálnych návštev.

 

Čo ochutnať počas adventu v Írsku

Horúca whiskey – do hrnca sa naleje voda s rôznymi koreninami, ktorá sa chvíľku povarí. Na záver sa do toho vleje whiskey, ktorá potom príjemne prehreje celé telo.

Beef and Guinness – vynikajúce jedlo na sychravé dni. V rúre sa pomaly pečie hovädzie mäso nakrájané na kocky s koreňovou zeleninou a tmavým pivom. Podáva sa s popučenými zemiakmi.

Mince pie – sladké vianočné koláčiky, ktoré poznajú aj v Anglicku. Z jemného cesta sa predpečú košíčky, ktoré sa naplnia zmesou sušeného ovocia pečeného s citrusovými šťavami, whiskey, maslom a čerstvým jablkom. Na vrch sa vykrojí ozdobný kúsok cesta a dá sa zapiecť do rúry.

Horúca čokoláda s marshmallow – ide o klasickú horúcu čokoládu, ktorú vylepšujú malými kúskami marshmallow cukríkov.

Seafoodchowder – tradičná írska polievka, ktorá sa podáva aj ako hlavný chod. Pozostáva z koreňovej zeleniny, údených a čerstvých rýb a morských plodov. Každá reštaurácia ju robí v inej podobe, môže byť červená s pretlakom, smotanová, ryby môžu byť v celku alebo pokrájané na kúsky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dromedar / David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa