Sviatky v ich najkrajšej podobe: Toto je 10 najlepších vianočných trhov Európy

2019-12-04 08:00:00 |   |    | 

Tradíciu vianočných trhov pestujú najmä v európskych krajinách, ale postupne sa dostáva aj mimo tohto kontinentu. Voňavé jedlo, sladký punč alebo varené víno nás postupne navnadia na blížiace sa sviatky, remeselnícke výrobky zo stánkov zase skrášlia naše stromčeky alebo nám vyriešia dilemu s hľadaním darčekov. Anglický Mirror zoradil rebríček najlepších vianočných trhov, ktoré môžete navštíviť počas tohto roka a nasať kúsok ich kúzelnej atmosféry.



 

1. Mníchov, Nemecko

Za tradíciu vianočných trhov môžeme vďačiť Nemecku. Prvé podobné akcie sa konali v Drážďanoch a Norimbergu, odkiaľ sa postupne dostali aj do zvyšku krajiny. Mníchov je tohtoročnou jednotkou najlepších trhov. Stánky sú rozložené na niekoľkých námestiach, kde nechýbajú tradičné špeciality ako grilované klobásky alebo sladké medovníky. Za dobrým jedlom si môžete dať pohár vareného vína, ale aj povestné bavorské pivo. Cez deň zase spoznajte krásy celého mesta, navštívte historické centrum, zájdite si na štadión Bayernu alebo si urobte dlhší výlet k zámku Neuschwanstein.

 

2. Pilatus, Švajčiarsko

Stánky s lokálnymi špecialitami nenájdete len v centrách miest, ale aj na rôznych netradičných miestach. Jedným z nich je švajčiarsky vrch Pilatus, kde môžete navštíviť najvyššie položené vianočné trhy v Európe. Kúpite tam najmä ručne vyrábané predmety, ktoré odrážajú tradičné švajčiarske umenie a niekoľko predajcov ponúka obľúbené zimné jedlá ako husté polievky a fondue.

 

3. Berlín, Nemecko

Nemecké vianočné trhy nepatria len k najobľúbenejším, ale zároveň aj k najlepšie chráneným. Kvôli niekoľkým incidentom z minulosti sa zamerali na ochranu veľkého počtu turistov, ktorí pravidelne počas adventu navštívia jednotlivé mestá. Rajom pre milovníkov trhov je Berlín, kde sa rozprestierajú malé drevené stránky až na sedemdesiatich miestach. Najviac turistov smeruje do historického centra, ale pozrieť by ste si mali aj rôzne špecializované trhy, ktoré ponúkajú špecifický druh jedál alebo produktov.

 

4. Lille, Francúzsko

Dobové stredoveké domy dodávajú tunajším vianočným trhom osobitú atmosféru. Mesto Lille je počas zimy mimoriadne pôsobivé, vďaka čomu si vyslúžilo veľmi dobré hodnotenie aj v tomto rebríčku. Ich adventné akcie sa často nesú v retro charaktere, takže sa môžete tešiť najmä na pôvodné francúzske recepty a vintage ozdoby. Obľúbeným darčekom z miestnych trhov sú ručne vyrezávané drevené hračky, ktoré sú hotovým umeleckým dielom. Po únavnom dni sa prevezte na ruskom kolese, z ktorého si užijete nádherný výhľad na vianočné centrum.

 

5. Bruggy, Belgicko

Keď ste niekedy videli film V Bruggách s Colinom Farrellom, istotne ste zatúžili navštíviť raz toto mesto v predvianočnom období. Napriek akčnému deju v ňom vyniká sviatočná atmosféra, ktorá odhaľuje romantické uličky belgickej perly. Počas vášho výletu si nenechajte ujsť dve príležitosti. Po zotmení sa choďte pozrieť z vyhliadkovej veže na celé centrum, ktoré žiari rozsvietené stovkami žiaroviek. Potom zájdite do niektorého zo stánkov a ochutnajte čerstvé voňavé vafle, ktoré zapijete horúcou čokoládou.

 

6. Kolín nad Rýnom, Nemecko

Nemecké mestá hrajú v tomto rebríčku prím. Hlavným dôvodom je, že ich historickým centrám veľmi svedčí vianočná výzdoba a atmosféra, navyše sa tam môžete pravidelne tešiť na vynikajúci sprievodný program. Kolín nad Rýnom usporadúva trhy priamo pri slávnej Kolínskej katedrále. Tá im dodáva neopakovateľné čaro, ktoré nezažijete v žiadnom inom meste. Vyberte sa na prechádzku po moste aj na opačnú stranu rieky, aby ste sa pokochali nádherným vianočným osvetlením.

 

7. Dubrovník, Chorvátsko

O slovo sa čoraz častejšie hlásia aj nezvyčajné vianočné destinácie. Jednou z nich je chorvátsky Dubrovník, ktorý si pomaly našiel miesto medzi stálicami adventných trhov. Predstavitelia mesta sa tak chopili šance, aby tam dokázali prilákať turistov aj mimo hlavnej letnej sezóny. Špecialitou, ktorú si môžete kúpiť v ich stánkoch, je lokálna sviatočná sladkosť, ktorú vyrábajú z duly.

 

8. Štokholm, Švédsko

Podľa Štokholmčanov ich tradičné mäsové guľky najlepšie chutia počas zimy, keď vás príjemne zahrejú a dodajú vám viac energie do mrazivého počasia. I preto sú hlavnou hviezdou vianočných trhov a nájdete ich v takmer každom stánku s jedlom. Ďalšou špecialitou je teplý hruškový cider, pri ktorom sa môžete porozprávať aj s domácimi obyvateľmi. Pre nich sú adventné stretnutia s priateľmi veľmi dôležité, pretože takto doháňajú všetky zameškané resty zo zvyšku roka.

 

9. Madrid, Španielsko

Vianočné trhy nemusia byť krásne iba v horských oblastiach pokrytých snehovou prikrývkou. Na to, aby ste pocítili atmosféru blížiacich sa sviatkov, nepotrebujete ani mrazivé počasie. Stačí vytiahnuť silný tromf v podobe nádhernej výzdoby, ktorou sa môže pochváliť aj Madrid. Po prechádzkach jeho romantickými ulicami si nezabudnite pochutiť na typických španielskych klobáskach, fantastickom churros a lokálnom varenom víne.

 

10. Innsbruck, Rakúsko

Turisti počas adventu v Rakúsku vyhľadávajú najmä vianočné trhy vo Viedni alebo v Salzburgu. No ak sa chcete vyhnúť veľkým davom, vyberte sa radšej do Innsbrucku. Tam sa budete pripravovať na sviatky v obklopení hôr, čo môžete spojiť s prvou tohtoročnou lyžovačkou. Známy je tiež vďaka veľkému drevenému betlehemu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa