Vianočné trhy v Salzburgu: Nezabudnuteľné zážitky v znamení výročia Tichej noci

2018-12-12 12:00:00 |   |    | 

Salzburgu vianočné trhy veľmi pristanú, keďže vždy krásne mesto je v tomto čase ešte atraktívnejšie. Tento rok sa obdobie adventu nesie v znamení špeciálnej príležitosti. Spolu s domácimi obyvateľmi môžete osláviť 200. výročie vzniku tradičnej piesne Tichá noc, ktorá po prvýkrát zaznela v neďalekom Oberndorfe.



 

5 mestských trhov

Do Salzburgu sa dostanete veľmi jednoducho vlakom. Z Viedne jazdia niekoľkokrát do dňa priame linky, s ktorými ste tam už za dve a pol hodiny. V prípade včasného nákupu vás spiatočný lístok vyjde od 38 eur vyššie. Druhou alternatívou je cestovanie autom, ktoré trvá tri a pol hodiny a cesta vedia iba po diaľnici. Výhodou tohto spôsobu je, že sa takto môžete pohodlne pozrieť aj do dediniek spájaných so vznikom Tichej noci.

Oficiálny začiatok vianočných trhov bol 22. novembra. Priamo v centre si môžete vybrať z piatich miest, kde si pochutnáte na špecialitách a kúpite si originálne ozdoby. Najväčšie z nich sa nachádzajú pri katedrále. Tam nájdete aj hlavný vianočný stromček a môžete sa tešiť na viacero zaujímavých podujatí. Stánky s jedlom striedajú tie s milými darčekmi, ktorými potešíte svojich blízkych. Počas víkendov sa do vianočného šatu oblieka aj pevnosť Hohensalzburg a keď sa chcete dostať do zámku Franziski, využite kyvadlovú dopravu, ktorá odchádza priamo z centra. Menšie trhy sídlia na Mirabellplatz, tie v Sterngarten sa zameriavajú na umelecké a ručne robené výrobky. Tieto trhy trvajú najdlhšie, až do Troch kráľov. Ostatné sa končia hneď po vianočných sviatkoch.

 

Hellbrunn s typickými červenými guľami

Špeciálne miesto na mape salzburgských vianočných trhov má zámok Hellbrunn. Jeho charakteristickým znamením sú vianočné stromčeky ozdobené výraznými červenými guľami. V celom areáli je dokopy vyzdobených asi 700 stromov, na ktorých je 10 000 týchto ozdôb. Na to, aby stihli Hellbrunn pripraviť na Vianoce, musia začať s ich zdobením už v októbri.

Hlavná budova zámku má na priečelí 24 okien, ktoré počas adventu postupne otvárajú a pripravujú sa tak na prichádzajúce sviatky. Súčasťou trhov je detské vianočné mestečko, kde sa môžu drobci vyšantiť, pokiaľ ich rodičia nakupujú darčeky. V areáli sa nachádza aj malá vonkajšia výstava venovaná strašidelným krampusom. Neodmysliteľnou súčasťou parku je vysoká socha anjela, ktorý večer žiari vďaka farebnému osvetleniu. Počas víkendov musíte na trh platiť vstupné 5 eur, súčasťou ktorého je jeden teplý nápoj.

 

Pečený zemiak a klobásky v chrumkavom rožku

Návšteva vianočných trhov by nebola kompletná bez malého maškrtenia. Z tradičných jedál nechýbajú pečené gaštany, medovníky a z nápojov varené víno, alkoholický a nealkoholický punč. Z domácich špecialít sú veľmi obľúbené bosny, teda čerstvé chrumkavé rožky s grilovanými korenenými klobáskami, omáčkou a pečenou cibuľkou. Nechýbajú rôzne párky a klobásky, ktoré ponúkajú s chlebom a horčicou. V žemli vám naservírujú aj viedenský rezeň a plátok údeného a pečeného mäsa. Tunajšou špecialitou sú veľké zemiaky, ktoré pečú v šupke, potom ich narežú, vnútro trochu popučia a podávajú buď s bylinkovým maslom, alebo s omáčkou.

 

Klzisko, krampus a vianočné tour

Už tradične je súčasťou centra Salzburgu veľké klzisko. To sa každý večer stáva obľúbeným miestom pre stretávanie rodín a priateľov, ktorí si najprv spoločne zakorčuľujú, vypočujú si pri tom koledy a vianočné piesne a potom zájdu na punč a niečo malé pod zub. Ďalšou sviatočnou tradíciou je organizovanie peších vianočných tour. Tie sa začínajú oproti mestskému informačnému stánku na trhoch, ktorý sa nachádza v blízkosti vchodu do Domu Quartier. Počas prechádzky sa dostanete na všetky dôležité miesta, ktoré sa spájajú s Vianocami. V okolí Salzburgu majú silnú tradíciu známe behy krampusov. Tento rok sa konajú v období okolo Mikuláša, ale na trhoch ich stretnete kedykoľvek počas adventu.

 

Vianočné múzeum so súkromnou zbierkou

Masky týchto strašidelných čertov uvidíte aj v špeciálnom vianočnom múzeu, ktoré sa nachádza priamo v centre mesta. Súkromná zberateľka milovala tieto sviatky a pravidelne si kupovala nové ozdoby. Neskôr svoju zbierku obohatila aj o viacero historických kúskov, o ktoré sa rozhodla podeliť s verejnosťou. Dokopy ich doma mala niekoľko stoviek a nachádzajú sa medzi nimi aj také rarity ako domček pre bábiky, malé vianočné trhy s drevenými stánkami, formy na vianočné koláče a rôzne ozdoby. Hneď oproti sa nachádza Salzburgské múzeum, v ktorom pripravili špeciálnu výstavu k 200. výročiu Tichej noci. Počas prehliadky si vypočujete známu vianočnú pieseň v niekoľkých jazykoch a deti poteší interaktívny adventný kalendár.

 

Muzikál, ktorý oslavuje Tichú noc

Tichú noc sa rozhodli v Salzburgu pripomenúť aj prostredníctvom nového muzikálu Meine Stille Nacht. Ide o moderné spracovanie, ktoré malo premiéru 24. novembra 2018. Hlavné úlohy v ňom hrajú Dominik Hees ako Justin a Milica Jovanović ako Elisabeth. Romantický príbeh je situovaný uprostred príprav vianočného programu v Salzburgu, počas ktorých sa zároveň obnovuje aj láska dvoch hlavných predstaviteľov, ktorí sa do seba zaľúbili ako tínedžeri, ale dlhé roky sa nevideli. Do predstavenia sú zakomponované viaceré moderné prvky, nadväzuje na dejiny a rôzne atrakcie mesta a jeho vrcholom je spoločné zaspievanie Tichej noci, ktorú účinkujúci spievajú rozostavení po celej divadelnej sále v budove bývalej jazdeckej školy.

 

Varené víno: 3,70 eur

Punč: 3,50 eur

Vianočná šálka: 2 – 3 eurá

Bosna: 4,50 eur

Párky a klobásky: 4 – 5,50 eur

Polievky: 4 eurá

Pečené zemiaky: 4 – 6 eur

Ochutené posúchy: 4,50 eur

Čerstvý teplý chlieb s prílohami: 2,90 eur

Vianočné múzeum: 6 eur (je aj súčasťou Salzburg Card)

Výstava 200. výročie Tichej noci: 2,50 eur (je aj súčasťou Salzburg Card)

Cena vstupeniek na muzikál Meine Stille Nacht: od 54 eur

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: David
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa