Netradičné vianočné trhy: Navštívte talianske Merano

2018-12-07 12:00:00 |   |    | 

Pri voľbe návštevy vianočných trhov väčšinou zvažujeme typicky zimné krajiny. No tieto udalosti môžu mať krásnu atmosféru aj v letných destináciách. Advent v Merane patrí medzi veľmi populárne udalosti a spojiť ho môžete aj s návštevou miest Trento či Bolzano, alebo sa cestou domov zastaviť v rakúskom Innsbrucku.



 

Prvé turistické sídlo v ére Habsburgovcov

História Merana sa začala písať v polovici 9. storočia, keď túto oblasť osídlili prví obyvatelia. V 13. storočí už získalo oficiálny status mesta. V tom čase bolo Merano v Tirolsku veľkým hráčom. No keď prevzal pozíciu najsilnejšieho mesta v regióne Innsbruck, chvíľku zostalo v úzadí.

Novú slávu získalo Merano počas éry Habsburgovcov, kedy sa stalo prvým turistickým sídlom v regióne. Ľudia ho vyhľadávali kvôli vynikajúcej klíme, ktorá pomáha ľuďom s respiračnými ochoreniami. V tých časoch tam chodievali na dovolenky viaceré známe osobnosti z umeleckého sveta. Mestečko miloval najmä Franz Kafka, ktorý tam strávil niekoľko pobytov.

Z Bratislavy sa dostanete do Merana za 7 hodín jazdy autom, počas ktorej si môžete naplánovať prestávku v niektorom z rakúskych miest. Druhou alternatívou je poletieť do Milána, odkiaľ je to do Merana autobusom niečo vyše štyroch hodín. Na vianočné trhy do tohto mesta robia víkendové zájazdy aj slovenské cestovné kancelárie.

 

Od novembra do konca januára

Mestečká a dedinky v alpskej časti Talianska si udržiavajú silnú tradíciu vianočných trhov. Prebrali ju z blízkeho Rakúska, kde patria adventné dni k najväčším udalostiam roka. Keď budete mať šťastie, môžete sa pripraviť na prvú snežnú nádielku, ktorá tomu dodá osobité čaro. Typická talianska pohostinnosť, dobrá nálada, lokálne pochúťky a k tomu všetkému vôňa blížiacich sa Vianoc, to všetko vás čaká aj v Merane.

No vianočné trhy majú aj v ostatných mestečkách v okolí. Váš výlet si môžete naplánovať tak, že postupne prejdete celým regiónom a pozriete si tak väčšiu časť severu Talianska. Trhy sa začínajú v celej oblasti rovnako. Otvorenie aj s úvodnými podujatiami bude v piatok 23. novembra a stánky s občerstvením a vianočným tovarom budú na námestiach až do 6. januára.

 

Ukážka údenia domácej šunky

Gastronómia je na vianočných trhoch v jednotlivých krajinách veľmi podobná. Nechýbajú rôzne grilované alebo pečené špeciality, teplé husté zimné polievky a pečené gaštany. V Taliansku sa zameriavajú najmä na grilované mäsá, nechýba dokonca ani pizza alebo cestoviny so zimnými surovinami a miestnou špecialitou je, že niektoré jedlá sú prepojené s rakúskou kuchyňou, takže tam nájdete aj rôzne klobásky s prílohami. V nápojových stánkoch dostanete punč alebo varené víno, niekde nechýba ani horúca čokoláda.

Najväčšou raritou je stánok, ktorý patrí domácemu rodinnému mäsiarstvu s dlhoročnou tradíciou. Ten má podobu dreveného domčeka a priamo pred návštevníkmi tam údia svoju slávnu šunku. Okrem zaujímavej ukážky potom môžete ochutnať rôzne jedlá, ktoré obsahujú túto chuťovku. Ďalší obľúbený obchodík patrí tunajšej pekárni, v ktorej vždy dostanete chutné pečivo alebo chlieb. Už tradične nechýbajú ani stánky, ktoré predvádzajú rôzne tradičné remeslá. Ľudia si tam môžu kúpiť nielen typické suveníry alebo ozdoby, ale taktiež uvidia ukážky toho, ako tieto produkty vznikali.

 

Krampusovia, Mikuláš a špeciálne hudobné vystúpenia

V Merane robia počas celého adventu rôzne podujatia. Väčšina z nich sa koná cez víkendy, aby tak prilákali čo najviac turistov. Sezónu otvára v podvečer 22. novembra koncert mladých talentov, ktorých podporuje Pavarottiho nadácia. Všetky vystúpenia sa budú niesť v podobnom duchu a romantickú atmosféru Vianoc vyvolajú najmä interpreti vážnej hudby. Najväčšiu návštevu očakávajú počas mikulášskeho víkendu. Jedným z dôvodov je príchod Mikuláša do mesta, ktorý deťom donesie malé sladké potešenia. No dospelí sa budú viac tešiť na strašidelných čertov krampusov, ktorí budú pochodovať ulicami Merana až v priebehu troch po sebe nasledujúcich večerov. Od 5. decembra bude mať Mikuláš silných konkurentov a ich súboj ukáže, komu bude nakoniec mesto patriť.

 

Vianočný stromček želaní

Niektoré mestá v oblasti okolo Merana majú na vianočných trhoch špeciálne vianočné stromčeky. Tie nie sú ozdobené tradičnými ozdobami, ale malými farebnými papierikmi. Na tie si deti alebo dospelí napíšu svoje tajné želania a potom ich priviažu na vetvičku. Ak si to budú priať naozaj silno, môže sa im to splniť.

 

Nezabudnite na korčule a lyže

Vianočnú atmosféru najviac vykúzlite pomocou výzdoby. I keby nebolo veľa snehu, tisíce svetielok a ozdôb vás ihneď prenesú k prestretému vianočnému stolu. Vianočné trhy v Merane sú výnimočné aj tým, že sa stánky tiahnu po celej jednej ulici a časť z nich je rozložených v blízkosti rieky. Dokopy to vytvára zaujímavý kontrast, ktorí domáci milujú najmä pri dlhých večerných prechádzkach. Vezmú si do ruky horúci punč a spokojne pokračujú ďalej po známej promenáde.

Na cestu do Merana si pribaľte do batožiny aj korčule a lyže. V neďalekom stredisku Cortina d`Ampezzo si vychutnáte prvú tohtoročnú lyžovačku a priamo v meste si vianočné trhy spestríte korčuľovaním na umelo vybudovanom klzisku.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa