Prežite najkrajšie chvíľky pohody u nás doma: Stará Ľubovňa vám ponúkne dostatok príležitostí

2015-09-12 07:00:00 |   |    | 

Jeseň je ideálnym obdobím pre kratšie výlety, keď môžete spoznávať aj svoju krajinu. Jednou z obľúbeným lokalít je i Stará Ľubovňa a jej okolie. Nájdete tam ideálne spojenie kultúry, oddychu, ale aj outdorových aktivít. Skvele sa hodí na jednodňové výlety, ale aj na predĺžené víkendy. Stačí si naplánovať, čo by ste tam chceli zažiť a potom už len postupne poskladať zaujímavý program.



 

Kúpele Vyšné Ružbachy

 

Vo Vyšných Ružbachoch si môžete objednať buď samotný pobyt, alebo sa tam môžete prísť iba okúpať a objednať si niektoré procedúry. Po náročnom dni to tak bude skvelá bodka, keď si môžete oddýchnuť a načerpať nové sily. V kúpeľoch majú termálne liečivé pramene, ktoré pomáhajú s ťažkosťami pohybového ústrojenstva, chorobami obehového systému, komplikáciami s trávením, duševnými, ženskými a metabolickými komplikáciami. Môžete si objednať klasické sedavé kúpele, masáže a zaujímavosťou je i hipoterapia na koňoch, ktoré sa nachádzajú v blízkosti kúpeľov. V ich priestoroch sa nachádza aj pekné travertínové jazero a viacero vychádzkových trás.

 

Ľubovniansky hrad

 

Hrad bol postavený v 14. storočí a v počiatkoch plnil najmä obrannú funkciu. Avšak o dvesto rokov neskôr nešťastne vyhorel a musel byť vo veľkej miere rekonštruovaný. Skladá sa z niekoľkých častí, no len niektoré z nich zostali i čo sa týka interiérov pôvodne uchované. Najslávnejšie obdobie zažil v čase, keď sa tam uchovávali poľské korunovačné klenoty. Teraz si môžete pozrieť aspoň ich repliku. Priestory hradu sú uspôsobené v modernom prehliadkovom štýle. Múzeum je interaktívne a snaží sa tak čo najviac priblížiť potrebám návštevníkov. Okrem tunajšej histórie si tam môžete pozrieť aj informácie ohľadom výroby piva a liehovín v tomto regióne.

 

Ľubovniansky skanzen

 

Hneď v blízkosti hradu sa nachádza ďalšia atrakcia v podobe skanzenu. Takže takto môžete spojiť ich návštevy a urobiť si pestrejší program. V skanzene nájdete prevažne drevené stavby zo širokého okolia. Jeho dominantou je veľký grékokatolický kostol. V skanzene pravidelne organizujú rôzne podujatia, aby tak priblížili spôsob života našich predkov. Môžete si pozrieť, ako si ctili jednotlivé sviatky, akými remeslami sa živili a ako prebiehali ich pravidelné práce. Okrem tradičných domov rôznych kategórií sa tam nachádzajú aj hospodárske budovy. Skanzen je krásny za každého ročného obdobia a vždy prináša niečo nové a zaujímavé.

 

Vojenský tábor zo stredoveku

 

A do tretice je ďalšou zaujímavosťou v tejto lokalite Stredoveký vojenský tábor. Ten je otvorený pre všetkých záujemcov, ktorí sa tam môžu takto vrátiť do minulosti. Môžete sa tam ubytovať v stanoch, zájsť si do stredovekej krčmy, pozrieť si zaujímavý animačný program a zažiť rôzne štylizované divadlá, ktoré vás zoberú na cestu časom. Veľký zážitok je to najmä pre rodiny s deťmi.

 

Historické centrum

 

Pri návšteve Starej Ľubovne sa istotne vyberte aj na prechádzku centrom. V ňom sa nachádza niekoľko historických domov s typickou meštianskou architektúrou. Jeden z nich je prístupný aj verejnosti a ponúka náhľad do života bohatších obyvateľov, ktorí si mohli dovoliť obývať samotné centrum. Môžete tam nájsť ich tradičný nábytok a spomienky na ich každodenný život.

 

Múzeum košikárstva

 

Ak túžite nahliadnuť do sveta šikovných remeselníkov, odporúčame vám potom navštíviť len osem kilometrov vzdialenú dedinku Lacková. Na jej obecnom úrade vytvorili špeciálnu výstavu venovanú košikárstvu. I keď je čoraz menej remeselníkov venujúcich sa tomuto umeniu, stále sa nájdu generácie, ktoré si toto remeslo uchovávajú. Na výstave si môžete pozrieť rôzne techniky práce, ale aj hotové výrobky.

 

Nestville park

 

Jednou z novších atrakcií je i Nestville park v Hniezdnom. Na základe starých receptov tam začali vyrábať prvú slovenskú whiskey a zároveň to využili na turistické účely, keď okolo vytvorili veľký park, kde sa môžete dozvedieť zaujímavosti z výroby tohto nápoja, ale aj niekoľko informácii z minulosti a tradičných remesiel. Prehliadky sú rozdelené vždy do niekoľkých častí a ponúkajú cestu do dejín, ale aj súčasný pohľad na proces výroby whiskey. Veľká časť výstavy je zameraná aj na rezbárstvo a v Nestville sa nachádza aj jeden z najväčších vyrezávaných drevených obrazov v Európe. V parku môžete nájsť aj detské preliezky a pravidelne tam prinášajú aj rôzny zaujímavý program.

 

Litmanová

 

Jedenásť kilometrov od Starej Ľubovne sa nachádza aj jedno z významných pútnických miest. V Litmanovej sa v období piatich rokov viackrát zjavila dvom dievčatám Panna Mária. Tie potom zvestovali dôležité posolstvá. Odvtedy sa do Litmanovej schádzajú veriaci z celého Slovenska.

 

Užijete si aj lyžovačku

 

Pokiaľ sa do Starej Ľubovne vyberiete v zimnom období, môžete si užiť aj lyžovačku. V okolí sa nachádzajú dve lyžiarske strediská. Jedno je v Litmanovej a druhé vo Vyšných Ružbachoch. I keď svojou rozlohou a traťami nepatria medzi najväčšie u nás, napriek tomu ponúkajú dobré podmienky a ideálne sú pre menej zručných lyžiarov a pre rodiny s deťmi.

 

Zdroj/autor: ruzbachy.sk, marmon.sk, staralubovna.sk, visitslovakia.sk, slovakia.travel, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa