Na dno síl pre dobrú vec: Mladí turisti prešli Slovensko kvôli chorému Martinkovi

2019-09-08 12:00:00 |   |    | 

Viete si predstaviť, že by ste šli pešo vyše 120 kilometrov naprieč horami? Štvorica mladých Čechov takúto túru počas ôsmich augustových dní absolvovala. Siahli si až na dno svojich síl, no ich motivácia bola omnoho silnejšia ako únava. Kráčali totiž s myšlienkou na dvojročného Martinka z obce Hranovnice pri Poprade.



 

Malý Martinko je obrovský bojovník. Narodil sa v 29. týždni tehotenstva s hmotnosťou iba 1540 gramov a lekári nedávali jeho rodičom veľkú nádej. Už v prvom roku mu bola diagnostikovaná detská mozgová obrna, svalová hypotónia, poškodený zrak, epilepsia... Chlapček nedávno oslávil svoje druhé narodeniny, no stále nedokáže udržať hlavičku, sadnúť si, loziť ani chodiť.

Napriek ťažkému osudu sa jeho rodičia nevzdávajú – každý deň absolvujú mnoho terapií, ktoré ich malými krokmi posúvajú vpred. Tie však nie sú hradené poisťovňou, a tak je starostlivosť o malého Martinka pre celú rodinu mimoriadne náročná aj z finančného hľadiska. A ich najväčšia nádej – delfínoterapia na Ukrajine bola donedávna len veľmi ťažko uskutočniteľným snom.

Pomôcť s jeho splnením sa však rozhodol aj Martinkov príbuzný Pavel,  ku ktorému sa bez váhania pripojili aj jeho kamaráti Lucie, Katka a Ondra. Pôvodne sa chceli vybrať do Rumunska, nakoniec s cieľom vyzbierať financie na pomoc chlapcovi zvolili trasu z Turčianskych Teplíc cez Veľkú Fatru, Donovaly, Nízke Tatry a sedlo Čertovica až do Hranovnice.

Mladí Česi mali viac nadšenia ako skúseností, preto boli začiatky s 15-kilogramovými batohmi naozaj ťažké a bolestivé. Problémom bolo občas i počasie. Ako sa však zhodujú, množstvo zážitkov, stretnutia s dbrými ľuďmi a predovšetkým pomoc, ktorú sa im podarilo pre malého Martinka získať, rozhodne všetko vyvážili.

Pomáhame a pritom sme tiež potrebovali pomoc. Nikdy neviete, kedy ju budete skutočne potrebovať aj vy! Poďme spolu pomôcť malému bojovníkovi k lepším zajtrajškom! Každá korunka, každé euro má zmysel,“ uzatvára Lucie. Ak chcete na podporu Martinkovej liečby prispieť aj vy, môžete tak urobiť prostredníctvom účtu SK85 0900 0000 0004 9329 9054.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Facebook / Pomozme Martinkovi

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa