Cesta za splnením sna: Vozičkár Milan vyrazil na 3400-kilometrovú púť Európou

2019-03-23 00:00:01 |   |    | 

Cesta do niektorej vzdialenej krajiny sa môže pre mnoho ľudí stať celoživotným snom. Milan Langer sa však rozhodol konať a svoju túžbu naplniť. Aj napriek tomu, že musí bojovať s mnohými zdravotnými problémami, vydal sa vo štvrtok na 3400-kilometrovú cestu do španielskeho Santiaga de Compostela a k Atlantickému oceánu.



 

59-ročný Milan Langer z Olomouca trpí svalovou dystrofiou, ktorá spôsobuje ubúdanie svalstva. Nedokáže sám chodiť a má problémy aj s inými bežnými činnosťami, preto je odkázaný na neustálu pomoc asistentky. Aj napriek zdravotným ťažkostiam ale dokázal vyštudovať vysokú školu, oženil sa a dokonca precestoval niekoľko krajín v Ázii. Nikdy neprestal veriť, že čokoľvek na svete sa dá dosiahnuť: „Nič nie je nemožné, keď sa správne snažíme“.

Dnes je jeho cieľom navštíviť španielske mesto Santiago de Compostella rovnako ako tisícky iných pútnikov - bez akéhokoľvek dopravného prostriedku. „Hoci mám od malička o štyri kolesá viac, mám rád výzvy a myslím, že som toho už v živote veľa dokázal,“ hovorí Milan, ktorého optimizmus je nákazlivý a mohol by byť inšpiráciou pre nás všetkým. „Túžim prekonať neprekonateľné. Aspoň jedinému človeku, ktorý s niečím bojuje, chcem ukázať, že aj ten jeho problém sa dá vyriešiť. Treba k tomu len odhodlanie a hlavne priateľov.

Tých má Milan okolo seba až päť. Jeho asistentka Vendy, ale aj dobrovoľníci Ivana, Hanka, Ondra a Jozef zo Strečna budú po jeho boku približne pol roka každý deň aj noc. Všetci dali výpoveď zo svojich zamestnaní a pridali sa k splneniu Milanovho sna. Na svoju misiu sa poctivo pripravovali už dlho pred začiatkom cesty. Trénovali každodenné činnosti plynúca z opatery nehybného človeka a manipuláciu s invalidným vozíkom v rôznych terénoch. „Bude to neopakovateľný zážitok na celý život, alebo snáď najhoršia nočná mora, ktorá ma ešte po rokoch preberie zo sna?,“ pýtal sa za všetkých Ondra Hladký.

Približne sedem mesiacov, ktoré majú pred sebou, zrejme nebude jednoduchých. Partia ľudí, ktorí sa predtým vôbec nepoznali, chce denne absolvovať približne 20 kilometrov. Ubytovanie budú riešiť podľa okolností, predbežne majú dohodnutých len niekoľko bodov na trase. Vzhľadom na Milanov zdravotný stav ale budú vždy hľadať strechu nad hlavou, možno aj u náhodných okoloidúcich. „Hovorme tomu anjel strážny, karma alebo aj inak. Stretával som na svojich cestách toľko milých prekvapení a ľudí, že verím, že teraz nás tiež neobídu,“ hovorí Milan, ktorý sa práve na nové stretnutia teší najviac. „Verím, že spoznám veľa dobrých ľudí, ktorí nám ponúknu krátke jednodňové ubytovanie, podajú trochu vody alebo uvaria čaj. Verím v ľudskú solidaritu a verím v priateľstvo, ktoré rozhodne nerozdelí nejaká hranica.“

Ak by ste mu chceli na jeho púti pomôcť aj vy, sledujte facebookový profil Poutí k sobě a stránku lifewithabackpack.com. Milana a jeho partiu poteší akýkoľvek finančný príspevok, ale aj ponuka ubytovania či stravy. Vítané sú aj všetky silné ruky, ktoré by mohli pútnikov aspoň na chvíľu odľahčiť od námahy spojenej s obsluhou vozíka. „´Púťou k sebe´ vyjadruje nielen putovanie, cestu odniekiaľ niekam, teda z Olomouca do španielskeho Santiaga de Compostela, ale znamená predovšetkým spoznávanie seba samého. Svojich hraníc, možností, svojej odolnosti a tiež odhodlanie prekonávať prekážky na ceste. Rovnako je to aj púť k tým druhým,“ uzatvára hlavný hrdina tohto príbehu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Poutí k sobě

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa