Malý a Veľký Rozsutec – nádherná turistika k najkrajším kopcom u nás

2019-08-08 12:00:00 |   |    | 

Každý, kto bol v Terchovej či v inej časti Krivánskej Malej Fatry, má zaiste v mysli obraz Veľkého či Malého Rozsutca. Tieto dva mohutné masívy predstavujú prírodnú dominantu tohto kraja a väčší z vrchov považujú mnohí za jeden z najkrajších na Slovensku.



 

Väčší z „bratov“ má nadmorskú výšku cca 1610 m n. m. Je z neho jedinečný výhľad na obce Zázrivá a Terchová či na ostatné časti Krivánskej Malej Fatry.

Vychutnať si môžete i vrchy Stoh (1607 m. n. m.) a Malý Rozsutec (1344 m. n. m.). V minulosti bola pod Veľkým Rozsutcom v sedle Medziholie postavená horská chata. 17. januára 1985 následkom technickej poruchy vyhorela.

Vrch je zároveň symbolom pohoria a je v logu Národného parku Malá Fatra. Zaujímavosťou sú aj povesti, ktoré hovoria o zakopanom poklade legendárneho zbojníckeho kapitána Juraja Jánošíka.

Na dolomitovom reliéfe sa nachádzajú rôzne skalné formy. Jeho dominanciu upevňuje najmä 160 metrov vysoká západná stena. Vrch vznikol násuvom chočského príkrovu na krížňanský príkrov. Ten mal mäkšie súvrstvie hornín, a tak vznikli jedinečné skalné tvary. Erózia dotvorila dnešný tvar vrcholu a skalných miest v okolí.

V súčasnosti tu nájdeme viaceré slovenské endemity a Národnú prírodnú rezerváciu Rozsutec. Najodporúčanejšou trasou je tá z osady Štefanová, pokračujúc ďalej na Podžiar a Medzirozsutce. Z tohto miesta atakujtete vrchol Veľkého Rozsutca. Trasa trvá cca 5,5 hodiny a radí sa medzi náročné a ťažké túry s veľkým výškovým rozdielom. Celková dĺžka trasy je 10 kilometrov.

Menší z „bratov“ Malý Rosutec leží vo východnej časti pohoria. Typickým preň je skalné cimburíum a strmé vápencové steny. Dominuje údoliu Bieleho potoka, ktoré prevyšuje o takmer 750 metrov. Vrchol je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Rozsutec vyhlásenej v roku 1967 s celkovou výmerou 842 ha.

V okolí vrchu sa nachádza vzácna a jedinečná vápencomilná flóra. Výstup na vrchol môžete začať v Jánošíkových Dierach pokračujúc na Podžiar, Pod pálenicou na Medzirozsutce až na vrchol Malého Rozsutca. Dĺžka trasy je cca 6 hodín, je náročná a dosahuje prevýšenie 768 výškových metrov.

Počas návštevy Rozsutcov môžete objavovať i krásy Jánošíkových dier. Sú súčasťou NPR Rozsutec a delia sa na Horné, Dolné a Nové Diery. Návštevníkom ponúkajú jedinečné pohľady na viac ako dvadsať vodopádov.

Typické sú i obrie hrnce, vytvorené činnosťou potoka. Z rastlinných druhov je zastúpená soldanelka karpatská (Soldanella carpatica), kortúza Matthiolova (Cortusa matthiolii) či črievičník papučka (Cypripedium calceolus). Ten je veľmi vzácny, preto sa dbá o jeho zvýšenú ochranu. Zo živočíchov sú zastúpené orol skalný, rys ostrovid či výr skalný.

Je tu leto a s ním aj čas oddychu a cestovania. Ak radi objavujete krásy nášho Slovenska, nezabudnite i na Veľký a Malý Rozsutec. Odvďačia sa vám svojou krásou, jedinečnosťou a nezabudnuteľnou atmosférou.

 

Autor: © Zoznam/Mária Hikelová

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: autorka

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa