Mona Lisa – najznámejší obraz sveta je plný neodhalených tajomstiev

2020-05-07 12:00:00 |   |    | 

Okolo žiadneho obrazu na svete sa nevedie toľko diskusií ako okolo Mony Lisy. Leonardo da Vinci namaľoval majstrovské dielo, ktoré láka k umeniu aj ľudí, ktorí k nemu inak nemajú blízko. Okrem jedinečnej techniky do neho zrejme zakomponoval aj niekoľko záhadných odkazov, ktoré sa pokúšajú dekódovať historici, vedci, ale aj znalci umenia.



 

Jedno z najväčších prekvapení si Mona Lisa prichystá už pri prvom stretnutí s každým návštevníkom. Toľko diskutovaný obraz si mnohí predstavujú ako nejaké väčšie dielo. Lenže v skutočnosti má táto maľba 77 cm na výšku a 53 cm na šírku.

 

Bola taktiež „cestovateľka“

Presné informácie o vzniku obrazu nie sú jasné. Historici sa domnievajú, že ho známy maliar namaľoval niekedy na začiatku 16. storočia, v období medzi rokmi 1503 a 1506. Oficiálne sa pracuje s tromi teóriami, prečo sa zrazu toto dielo ocitlo vo Francúzsku, keď da Vinci dovtedy pôsobil v Taliansku. Prvá verzia hovorí o tom, že bol tak veľký perfekcionista, že nebol spokojný s jeho úpravou, preto sa ho rozhodol dokončiť v novom dočasnom domove, ale už nikdy ho nevrátil objednávateľovi. Druhou alternatívou je, že sa s ním nepohodol, preto ho vzal so sebou dovtedy, kým prídu na spoločnú reč. Tretí príbeh je zaujímavý aj pre nás cestovateľov, pretože sa zdá, že Mona Lisa bola takou malou turistkou. Leonardo da Vinci ju začal maľovať vo Florencii, potom s ňou bol ešte niekoľko mesiacov v Ríme a až nakoniec sa ocitla vo Francúzsku.

 

Zmizli pôvodné farby

Odborníci sa domnievajú, že Mona Lisa nám nevydala všetky svoje tajomstvá aj kvôli tomu, že sa nepozeráme na jej úplne prvú verziu. Umelecký röntgen potvrdil, že v minulosti bola reštaurovaná a upravovali sa niektoré drobné detaily. No to najpodstatnejšie nám napovie samotná da Vinciho práca. Maliar využíval na svojich dielach oveľa sýtejšie odtiene, ktoré boli pre jeho tvorbu charakteristické. Napriek tomu má tento obraz netypické svetlejšie farby. Preto prišli k záveru, že ho v minulosti reštaurovali neodborným spôsobom a porušili pôvodné tieňovanie.

 

Manželka bohatého obchodníka

Veľké polemiky sa vedú okolo pôvodu tejto dámy. Je jasné, že nešlo o žiadnu chudobnú ženu, čomu nasvedčuje jej oblečenie, ale aj fakt, že jej podobizeň vyhotovil tak slávny maliar. Zároveň nemôže ísť ani o členku niektorého z bohatých rodov, pretože by jej identita bola známa. Preto sa najviac historikov prikláňa k možnosti, že by to mala byť manželka bohatého obchodníka. Najstaršie dohady hovoria o tom, že ide o partnerku významného predajcu hodvábu, Lisu Gherardini. Novšie poznatky od nemeckého historika Armina Schlechtera sa prikláňajú k tomu, že sa na obraze nachádza Lisa Giocondová. Tento odborník sa opiera o poznatky zo zápisníka blízkeho priateľa Leonarda da Vinciho. Ten mal údajne napísať, že umelec sa aktuálne venuje vyhotoveniu troch portrétov a na jednom z nich sa má nachádzať Lisa Giocondová. Jednou z bizarnejších teórií je tá, že na obraze vidíme samotného autora. V roku 2010 dokonca talianski vedci požiadali francúzske úrady o povolenie exhumovať pozostatky renesančného umelca, aby pomocou uhlíkového datovania a porovnania DNA vzoriek zistili, ako Da Vinci zomrel a či je obraz Mona Lisa v skutočnosti jeho  autoportrétom.


 

Teórie o jej záhadnom úsmeve

Množstvo dohadov sa spája najmä so záhadným úsmevom tejto dámy. Ani jeden z obrazov nedokázal takto zachytiť pôvab nejakej ženy. Odborníci doteraz prišli s týmito zaujímavými teóriami, ktoré sa vraj skrývajú za najväčšou záhadou:

Ide iba o fantáziu – podľa mnohých sa šarmantná Talianka nemohla takto tváriť a zrejme teda ide iba o maliarovu predstavu o tom, ako by sa mohla usmievať.

Maľoval ju z viacerých uhlov – jemne hanblivý úsmev mohol údajne vzniknúť aj tak, že da Vinci na obraze skombinoval viacero uhlov pohľadov, ktoré tak skreslili konečný výsledok.

Radosť i bolesť – takéto maľby pochopiteľne vznikajú počas viacerých stretnutí. Ďalšia z domnienok preto hovorí o tom, že kráska bola jednoducho niekedy šťastná a inokedy ju trápil smútok. Preto vznikla takáto zaujímavá zmes jej pocitov.

Chýbajúce zuby – niektorí odborníci sa prikláňajú ku možnosti, že tejto dáme chýbalo pár zubov, čo vytvorilo na jej tvári takýto zaujímavý efekt.

Prekrývala smútok – iní historici nám odporúčajú, aby sme sa zahľadeli do očí Mony Lisy. Tie nám vraj povedia skutočnú pravdu o jej pocitoch. Na rozdiel od pier sú veľmi smutné a prezrádzajú, že táto dáma nebola vôbec šťastná. Je preto možné, že jej úsmev iba prekrýval smútok, preto ho maliar zachytil v takejto zaujímavej podobe.

 

Slobodomurárske odkazy

Ani pri perách sa nekončia všetky záhady, ktoré sa spájajú so slávnym obrazom. Najčastejšie sa hovorí o tom, že sa v ňom skrývajú slobodomurárske odkazy. Taliansky výskumník Silvano Vinceti v roku 2011 oznámil, že v ľavom oku ženy na slávnom obraze Leonarda da Vinciho našiel písmeno S, v pravom oku písmeno L a pod mostom v pozadí číslo 72. Vraj až časom nám Mona Lisa odhalí skutočnú pravdu, ktorú si takto medzi sebou posúvajú tajní členovia tohto spolku. Da Vinci údajne mohol pri jej maľovaní ukryť do obrazu aj niekoľko vlastných vízií budúcnosti, ktoré sú kódované pomocou malých znakov. Polemika sa vedie aj okolo pohlavia tejto predlohy. Keďže mal maliar blízko k mužom, uvažuje sa, že sa v skutočnosti pozeráme na niektorého z jeho milencov a tam by sme mali smerovať aj otázky okolo tajomného úsmevu. Vo Francúzsku sa navyše objavila ďalšia kresba, ktorá údajne zachytáva nahú Monu Lisu. Na obraze vidieť niekoľko typických čŕt Da Vinciho malieb, ale nie je isté, či kreslil iba časť tohto zaujímavého diela, alebo len niektorý z jeho žiakov kopíroval jeho štýl.

 

Majstrovská technika maľovania

Popri skúmaní záhad na maľbe sa niekedy zabúda na to, že zároveň sa pozeráme na ďalšie majstrovské dielo zo štetca Leonarda da Vinciho. Z tohto hľadiska sú viac ako tvár zaujímavé ruky tejto dámy, ktoré sú namaľované mimoriadne realisticky. To isté sa týka aj drobných záhybov na jej šatách. Potom je to prepojenie portrétu s okolitou krajinou, vďaka čomu obe veci do seba dokonale zapadajú. Taktiež ide o využívanie mierneho zahmlievania určitých častí pozadia, vďaka čomu vyjde do popredia portrétovaná osoba.

 

Pozeráme sa na skutočný originál?

S dejinami tohto obrazu sa spája aj jedna šokujúca informácia. V roku 1911 Monu Lisu ukradli a polícia ju nevedela nájsť nasledujúce dva roky. I keď chvíľu z tohto zločinu upodozrievali Picassa, nakoniec sa k činu prihlásil Talian Vincenzo Peruggia, ktorý ju z múzea vyniesol zabalenú v plášti. No práve tento moment spôsobil medzi priaznivcami umenia veľké obavy. S obrazom sa vraj mohlo medzitým manipulovať, preto to nemusí byť originál, len dobre namaľovaný falzifikát. Zlodej mal predsa dostatok času na to, aby ho mohol perfektne napodobniť. Nezisková nadácia Mona Lisa Foundation zas v roku 2013 predstavila maliarske, historické, porovnávacie a vedecké dôkazy, ktoré preukazujú, že boli vždy dva portréty Mony Lisy od Leonarda da Vinciho. Staršia verzia (na snímke) bola vytvorená o desať rokov skôr, ako obraz Mony Lisy známy aj pod názvom La Gioconda, ktorý je vystavený v Louvri v Paríži.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP, TASR/AP, Wikipedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa