Pripravte sa na nadpozemské zážitky: Prvý vesmírny hotel sa stáva realitou

2021-03-11 08:01:00 |   |    | 

Ak je vám naša planéta už primalá, mali by ste začať šetriť. Americká spoločnosť Orbital Assembly Corporation totiž predstavila hotel, ktorý má na nízkom orbite obletieť Zem každých 90 minút. Prvých hostí by mal privítať už o pár rokov.



 

Vo vesmíre sa chystá výstavba úplne prvého turistického hotela v histórii! Kruhová konštrukcia vyzerá ako vesmírna stanica z filmu Stanleyho Kubricka Vesmírna odysea 2001 a bude mať kapacitu 400 hostí. Ubytovanie bude zabezpečené v kapsulách vonkajšieho prstenca, ten vnútorný bude určený pre dokovanie vesmírnych lodí.

Our planned orbit and elevation for Voyager Station is 97 deg and 500-550 km. This is a sun-synchronous polar orbit....

Uverejnil používateľ Orbital Assembly Streda 10. februára 2021

 

Ak si myslíte, že sa treba pripraviť na sparťanské podmienky a okrem fantastických výhľadov na našu planétu už vesmírnych turistov zaujímavé nečaká, ste na omyle. Hotel má mať totiž aj bary, špičkové reštaurácie, kino, kúpele, posilňovne či dokonca koncertnú sálu, kde by mali vystupovať tie najväčšie svetové hviezdy.

Napokon – pobyt v kozme si dovolí len málokto, hoci informácie sa o cene sa zatiaľ líšia. Podľa servera The Indian Express by mal stáť výlet do vesmíru až 25 miliónov dolárov, portál Travel + Leisure informuje o sume 5 miliónov dolárov za trojdňový pobyt. Zástupcovia spoločnosti Orbital Assembly Corporation však pre CNN vyhlásili, že sa postupne cena zníži na prijateľnú úroveň a nakoniec bude na úrovni „zámorskej plavby alebo výletu do Disneylandu“.

Can you spot the spacewalker? Looking forward to opening Voyager Station before 2030! We have a carefully defined...

Uverejnil používateľ Orbital Assembly Utorok 9. februára 2021

 

Vesmírni turisti sa nemusia obávať, že sa budú v priestore vznášať. V hoteli totiž bude zabezpečená umelá gravitácia, ktorej intenzita sa bude odvíjať od rýchlosti rotácie prstenca. Voyager Station sa bude krútiť ako ruské kolo v lunaparkoch a využívať odstredivú silu. Hostia sa môžu tešiť na úplne nové fyzikálne zážitky. Podľa magazínu Architectural Digest si napríklad budú môcť zahrať basketbal a skákať pritom šesťnásobne vyššie než tu na Zemi.

Portál The Washington Post informoval, že vesmírni turisti budú musieť pred svojim vysneným výletom absolvovať určitú prípravu. Dôvodom však nie je samotný pobyt v hoteli, ale preprava raketou Space X. Rozhodne to však bude stáť za to. „Chceme, aby si verejnosť uvedomila, že zlatý vek vesmírnej turistiky je za rohom. Toto bude ďalšia priemyselná revolúcia,“ uviedol John Blincow, zakladateľ Gateway Foundation.

Some specs about Voyager Station: - 11,600 m2 (125,000 sf) of habitable space in modules and access tubes - 200m in...

Uverejnil používateľ Orbital Assembly Pondelok 22. februára 2021

 

 

Technické údaje

Využiteľný priestor (v moduloch a spojovacích tuneloch): 11.600 m2

Celkový priemer: 200 metrov (pre porovnanie: vesmírna stanica ISS je 73 metrov dlhá a 109 metrov široká)

Maximálna kapacita: 316 až 440 osôb

Pohotovostné vozidlá pre návrat na Zem: 44

Plocha solárnych panelov: 9.738 m2

 

Ubytovacie moduly

Počet: 24

Rozmer: 12 metrov (priemer) x 20 metrov (dĺžka)

Tlakový objem: 1.809 m3

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa