Staronový hit sa vracia: Tieto krajiny sú pre dovolenku karavanom ideálne

2021-05-14 16:01:00 |   |    | 

Koronavírus výrazne ovplyvnil naše zvyklosti v cestovaní. Letecké dovolenky sme obmedzili a taktiež sme obozretnejší aj pri výbere vhodného ubytovania. Práve uprostred premýšľania o rozumnej alternatíve na spoznávanie sveta sa dovolenkári vrátili do spomienok a tam znova objavili karavany. Rodiny alebo kamaráti môžu pokojne cestovať izolovaní od ostatných cestujúcich a na sklonku dňa majú bezpečné bývanie.



 

Slovensko

Hneď prvá alternatíva sa ponúka v našej domovine. S veľkou pravdepodobnosťou sa veľa Slovákov rozhodne pre dovolenku v našich končinách. Stále tu máme veľa kempingov, v ktorých môžete odparkovať aj karavan. Okrem nich máte k dispozícii aj mnohé nádherné prírodné lokality, kde sa dá odstaviť a vychutnať si spoločne toto nádherné miesto. Dáte si tam obed, posedíte pri západe slnka a presuniete sa opäť ďalej, kde môžete prenocovať. Okrem toho si môžete dokonale naplánovať vašu cestu, aby ste videli obľúbené pamiatky a absolvovali túry na populárnych i menej známych chodníkoch. Taktiež máme veľa prírodných jazier a nádrží, ktoré vám nahradia dovolenku pri mori. Aj pri nich sa často nachádzajú kempingy, z ktorých potom môžete vyrážať na výlety v okolí. Jednoducho Slovensko je ideálnym miestom na dovolenku v karavane a istotne si túto alternatívu obľúbite aj do budúcnosti.

 

Chorvátsko

Rovnako výborná alternatíva je to aj v prípade výletu do našej najobľúbenejšej letnej destinácie. Jednou z výhod je, že sa môžete po ceste zastaviť aj na rôznych miestach v Rakúsku alebo v Maďarsku. Dovolenku si tak rozdelíte do viacerých častí, aby ste mohli spoznať viac krajín. Po príchode do Chorvátska sa vám naskytá jedna dôležitá možnosť. Koľkokrát ste už snívali o tom, že by ste sa mohli postupne vybrať popri celom chorvátskom pobreží a tam by ste si každý deň vychutnali kúpanie na inej pláži? Začnite na Istrii, kde si urobíte zastávku v Pule a potom už choďte smerom nadol popri Zadare, Splite až po Makarskú riviéru. Môžete sa taktiež zastaviť v historickom Dubrovníku alebo zájsť k Plitvickým jazerám.

 

Taliansko

Pri letnej dovolenke v Taliansku najčastejšie volíme oblasť okolo Lignana či Rimini, kam sa pohodlne dostaneme autom. No bola by škoda nenavštíviť aj ostatné blízke regióny, ktoré sú tak turisticky obľúbené. Napríklad toskánsky vidiek je ako stvorený na takéto bezcieľne potulky, počas ktorých si chcete vychutnať domácu kultúru. Zájdite aj do Pisy a cestou späť si môžete urobiť prestávku v San Maríne, aby ste navštívili aj jeden z najmenších štátov na svete. Ak si naplánujete dlhšiu dovolenku, môžete prejsť aj väčší kus krajiny a cestovať viac na juh. Bonusom navyše je, že Taliani majú taktiež výborný systém kempingov, takže táto krajina je ako stvorená na dovolenku karavanom.

 

Nemecko

Možno sa vám Nemci nejavia ako kempingoví dovolenkári, ale práve oni často radi spoznávajú svoju krajinu týmto spôsobom. Robia tak najmä kvôli tomu, že či už v Alpách, alebo na severe pri mori, majú množstvo skvelých miest, kde si takto vychutnáte výlety s pestro zloženým programom. Začať môžete hneď v Bavorsku, ktoré má nádherné hory a ideálne možnosti na horskú turistiku. Vyhýbajte sa veľkým mestám, kde by ste mohli mať problém jazdiť s tak veľkým autom. Radšej si zájdite do malých historických mestečiek, ktoré majú krásne zachované centrá, hrady a najkrajšie sú lokality, v ktorých pestujú vinič. Pokiaľ si chcete zaplávať, vyberte sa k ostrovu Rujana, kde opäť nájdete zaujímavé miesta na kempovanie. Alebo zájdite len za hranice Česka a pozrite si nádherné Saské Švajčiarsko. Odtiaľ to máte blízko do Drážďan, kde sa môžete zviesť miestnou dopravou.

 

Francúzsko

Využite ďalšiu výhodu dovolenky v karavane. Pomocou neho sa môžete vybrať aj do drahších destinácií, pretože výrazne ušetríte na poplatkoch za ubytovanie a pokiaľ ste ochotní niečo si aj sami uvariť, v tom prípade zoškrtáte tiež výdavky na stravu. Takže pri takejto vízii sa pokojne môžete vybrať aj do Francúzska. I v tomto prípade je výhodou, že si znova môžete urobiť medzizastávku v iných krajinách. Potom sa už pustíte do spoznávania luxusných lokalít ako je napríklad Nice, alebo sa vyberte do Bordeax, Provensálska či popri pobreží prejdite až do Normandie. Spoznajte vinárske regióny, bohatú históriu a pochutnajte si na znamenitej gastronómii. Z Francúzska odídete s množstvom zážitkov, ktoré sa vám nenaskytnú v každej krajine.

 

Poľsko

Keďže sa Poľsko rozprestiera na tak veľkej ploche, ideálne je na spoznávanie pomocou karavanu. Na začiatok si urobte zastávku v poľskej časti Tatier. Tam podniknite nejaké túry, alebo sa len prejdite po Zakopanom s jeho krásnou tradičnou architektúrou. Potom sa už môžete vybrať smerom k väčším mestám ako Krakov, alebo si pozrite nádherný vidiek s typickou architektúrou či niektorý z množstva zachovaných hradov. Postupne si prejdite celú krajinu a na konci sa za odmenu dostanete k moru. Aj tam nájdete zaujímavé miesta ako napríklad Gdansk či Gdyňa a pokiaľ si chcete spestriť dovolenku, zájdite až do Nemecka a cez Česko sa presuňte naspäť domov.

 

Slovinsko

Za posledné roky sa snaží Slovinsko prezentovať ako ideálna možnosť na aktívne dovolenky. Z toho dôvodu majú výborne prispôsobený aj systém kempov či glampingov. Potom sa už vyberte na v ústrety ďalších dobrodružstiev. Horská turistika, raftovanie, oddych pri mori, ale aj kultúra. Na dovolenke v tejto krajine sa nebudete ani na chvíľku nudiť a najlepšie ju spoznáte práve pomocou cestovania karavanom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa