Škandál v Chorvátsku: České turistky v konflikte na pláži, môže sa to stať aj vám!

2021-06-25 12:05:00 |   |    | 

Chorvátskom otriasa nevídaný škandál, ktorý môže ovplyvniť aj vašu budúcu dovolenku. Domáci sa prišli kúpať na ostrov Drvenik Veli neďaleko Šolty, keď na ne zaútočili české turistiky a majiteľ domu, ktorý si prenajali. Incident zachytili na kameru a na miesto bola privolaná polícia. Jej záver mnohých prekvapil.



 

V stredu došlo na ostrove Drevenik Veli k roztržke, do ktorej bol zapojená aj novinárka Tonka Alujevićová zo Splitu. Na ostrov si prišla oddýchnuť spolu s kamarátkou Manjou. Najskôr sa preplavili trajektom, auto odparkovali na kamenistej ceste a odtiaľ zišli dolu k moru. Ako sa vyjadrila pre portál Jutarni, okolo druhej hodiny popoludní k nim prišla skupinka českých turistiek. “Jedna z nich po mne štekala, udrela ma mobilom do hlavy, povedala, aby som schudla a zmizla, že je to súkromná pláž.

Vtedy začala Manja incident nahrávať smartfónom. Na videu vidno, ako k nim pristúpi žena v modrých plavkách a počuť, že smerom k neďaleko stojacej skupinke povie: “Počkej, babi.” Potom pristúpi k Chorvátkam a podá im mobilný telefón, v ktorom sa hlas po chorvátsky pýta: “Dámy, dámy, ako ste sa dostali na pláž? Pešo?”.

 

Tonka ihneď reaguje so slovami, že je novinárka a mužovi hovorí, že pozná chorvátske zákony. Po jej zmienke o tom, že prípad zmedializuje, hlas v mobile okamžite zmení tón. Tvrdí, že sa jedná o jeho súkromnú pláž a začne sa vyhrážať: “Vypadnite z mojej pláže, je*em ti matku! Dajte ma do médií, dajte ma do médií,” kričí, naďalej vulgárne nadáva a vyhráža sa. Keď Tonka nereaguje, telefón si opäť vezme Češka a po krátkom hovore jej príde v rodnej reči povedať, že “přijede policie. Privátná pláž”.

Ako tvrdí Tonka, muž následne zavolal policajtov a nahlásil im ŠPZ Manjinho auta, ktorú mu nadiktovali Češky. Onedlho na miesto loďou dorazili štyria policajti. “A prečo? Kvôli dvom ženám, čo si močili nohy v mori,” hovorí Alujevićová. Za pravdu jej následne dala aj policajtka: “Myslela som, že sedíte v jeho obývačke. Nahlásil násilné vniknutie na pozemok.” Po tom, čo si pozrela video incidentu na mobile, zatelefonovala podľa Tonkiných slov "majiteľovi Jadranského mora a všetkých ostatných morí” a oznámila mu, že naňho bolo podané trestné oznámenie. Tomislav Meštrović, ktorý o nahrávke nevedel, všetko popieral.

 

Pláž nemôže byť súkromná

Na pláž navyše prišli ďalší domáci – dve dievčatá a dvaja chlapci z mesta Drniš - a Češky začali podľa denníka Jutarni útočiť aj na nich a posielať ich preč. Keď sa však mladí Chorváti s otázkou, v čom je problém, obrátili na políciu, dostali odpoveď: “Užite si to!” Internetový portál pripomína, že polícia medializovanie podobných situácií iba víta, predovšetkým turisti totiž obvykle netušia, že pevnina šesť metrov od mora nemôže byť súkromným pozemkom, ale je prístupná všetkým. Ktokoľvek teda môže prísť k moru a kúpať sa či opaľovať, koľko len chce.

 

 

Ako vypátral portál Morski.hr, Meštrović napriek tomu ponúka prenájom svojej nehnuteľnosti “Centovi dvori“ na pozemku s rozlohou 8 500 m2 s poznámkou, že pláž je „súkromná, výhradne pre hostí vily“. V rozhovore pre tento denník podnikateľ poprel, že by to tvrdil (hoci sú jeho slová zachytené na videu) a vyhlásil, že políciu neprivolal kvôli využívaniu pláže, ale preto, že ženy prechádzali cez jeho majetok. Fotografie nehnuteľnosti však krátko pred zverejnením nášho článku z Facebooku zmizli, zostala len profilová a zatiaľ aj účet na Instagrame (viď hore).

Morski.hr uzatvára, že podľa neoficiálnych informácií v najbližších dňoch inšpektori skontrolujú, či neporušil zákon samotný majiteľ. Bez povolenia zrejme umiestnil na verejnú pláž osvetlenie a znemožnil verejnosti prístup k moru. “Keď Tomislav nevie, inšpektori to zistia. A vy, obyvatelia I turisti, môžete stále pokojne plávať na každej pláži, aj na tejto!

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa